Momčad Alpine-Renault je sa svojim bolidom A521 dosegla svoje limite i polagano se priprema za novo vrijeme u Formuli 1 koje dolazi u 2022. godini. Ovo je zaključak šefa momčadi Alpine-Renault Laurenta Rossija

“Ono što želimo učiniti je nadovezati se na ono što smo dosad učinili. Znamo da smo ionako više-manje stigli do kraja ovog bolida. Dakle, izvući ćemo što je moguće više iz njega, upotrijebiti ga za fino podešavanje procesa unutar organizacije, dok ćemo u međuvremenu osiguravati uvjete da napravimo najbolji bolid ikad za sljedeću regulatornu eru”, rekao je Rossi.

Francuska F1 momčad sa sjedištem u Enstoneu u Engleskoj je tijekom stanke između sezona imala vrlo buran period. Osim promjene imena u Alpine F1 Team, Francuzi su također promijenili i vodstvo unutar momčadi. Umjesto dosadašnjeg šefa momčadi Cyrila Abiteboula, u siječnju ove godine na njegovo mjesto došao je spomenuti Laurent Rossi, dok je iz na poziciju direktora za utrke iz Moto GP-a stigao i Davide Brivio, sada već bivši šef MotoGP ekipe Suzukija. Trojac koji će voditi momčad ove sezone kompletira izvršni direktor ekipe Martin Budkowski. Prema riječima šefa momčadi, spomenuti trolist čini idealnu kombinaciju za buduće uspjehe.

“Današnja momčad je skup različitih ljudi. Imamo na tone njih koji su vrlo dobri, no postoji razlika: došavši u ekipu, Marcin (Budkowski) je počeo davati svoj pečat momčadi, tako da smo zaposlili nekoliko visoko kvalitetnih inženjera.”

Rossi, pomalo u šali također kaže: “Uvjereni smo da će majoneza ove godine imati dobar okus. A mi smo Francuzi, tako da znamo ponešto o majonezama.

Za Marcina Budkowskog, glavnog inženjera francuske ekipe se s velikom sigurnošću se može reći da posjeduje najveći autoritet unutar Alpine, dok će njegova uloga najviše doći do izražaja u pripremama za sljedeću sezonu kada dolaze nova pravila u F1. Također, Poljak je ostvario vrlo dobar odnos s niže rangiranim zaposlenicima.

“Uvijek sam išao u samu srž, ipak sam inženjer, te sam razgovarao sa svim inženjerima unutar ekipe i shvatio sam da su poprilično usklađeni s njim, što je vrlo rijetko, jer bio sam u mnogim organizacijama do sada u kojem odnos vrha s niže rangiranim zaposlenicima nije uvijek bio usklađen.” – zaključuje Laurent Rossi.

Sudeći prema prvoj utrci u Bahreinu, ekipi Alpine će biti potrebna još već usklađenost inženjera, vozača i vodstva kako bi došli do što bolji rezultata. Podsjetimo, nakon dobrih rezultata u kvalifikacijama za Fernanda Alonsa i ostvarenog devetog vremena u trećoj rundi kvalifikacija, dvostruki prvak je zbog omota od sendviča koji je ušao u njegove kočnice morao odustati, dok je njegov kolega Esteban Ocon imao puno lošije rezultate tijekom cijelog vikenda i uz sudar s Vettelom zaključio vikend bez bodova za francusku momčad zauzevši 13. mjesto.

Laurent Rossi je ovim izjavama potvrdio kako se momčad Alpine isključivo fokusirala na razvoj bolida za 2022. dok će u ovoj sezoni pokušati ostvariti što zapaženiji rezultat. Vrijeme će naravno pokazati hoće li Rossijeva ekipa napraviti najbolji bolid ikad, odnosno kakvog će okusa biti njihova buduća majoneza.

Preuzeto s portala GP1
Author: Silvio Šimić