Završena je prva utrka sezone. Pobjedu je uvjerljivo odnio Max Verstappen, koji je u suradnji sa svojim timskim kolegom Sergiom Perezom Red Bullu osigurao prve dvije pozicije. Titulu vozača dana je sasvim zasluženo odnio Fernando Alonso, osvojivši u Aston Martinu fantastično treće mjesto.

Kako to uvijek biva na uvodnoj utrci u sezoni, netko mora i razočarati. Ove godine to je zasigurno ekipa McLarena, čiji je Oscar Piastri odustao još u 12. krugu, dok je Lando Norris završio na 17. mjestu, dva kruga iza pobjednika utrke Maxa Verstappena.

Bila je to utrka za zaborav, nakon koje su se mnogima stvorili upitnici iznad glava. Postavlja se mnoštvo pitanja – kako i zašto? Na ona najbitnija je odgovorio i sam šef ekipe, Andrea Stella.

“Kada je u pitanju Oscar, električno oštećenje je bilo niže niz liniju oko stupa upravljača, dakle upravljač nije bio problem. Vjerojatno je bio problem s remenom, istražujemo, ne može se popraviti u kratkom vremenu”, rekao je Stella.

Landov bolid počeo je stvarati probleme vrlo rano u utrci. Dolazilo je do pada tlaka u ventilima, iako je to više utjecalo na mjenjač, nego na samu snagu motora. Iz tog razloga Britanac je morao ići u boks svakih deset krugova kako bi mehaničari ponovno napunili sustav kroz lijevi bočni usisnik zraka.

“Došlo je do gubitka pritiska u motoru na Landovom bolidu. Ovo smo otkrili relativno rano tijekom utrke. Tada smo znali da je moguće odraditi samo desetak krugova između ulazaka u boks”, dodao je šef momčadi McLarena.

Ekipa je imala opciju odustajanja, čuvanja bolida, ali kako sam Stella kaže potajno su se nadali sigurnosnom automobilu koji bi ih eventualno vratio u borbu za bodove.

“Odlučili smo ostati u utrci, odlučili smo pokušati ostati barem jedan krug od vodećeg u zadnjih deset krugova. Onda, ako dođe do sigurnosnog automobila, pokušate vidjeti postoji li prilika. Zaustavljali smo se šest puta”, zaključio je Stella.

Vlastito viđenje o utrci dao je i sam Lando Norris.

“Imao sam dobar start, dobro sam krenuo. Zaradio sam nekoliko pozicija, no onda smo imali problema od prvog zavoja pa nadalje. Problemi s tlakom i razni drugi, koji su nas sve više i više izbacivali iz utrke. Morali smo ići u boks svakih deset krugova i to je to”, rekao je Norris.

“Jedina pozitivna stvar danas jest to što su mehaničari imali puno prakse kroz boksove, to je najpozitivnija stvar današnjeg dana. Mislim da je i tempo danas bio u redu, mogli smo osvojiti barem bod danas. Šteta što smo imali problema”, zaključio je Britanac.

Sljedeća utrka je 19. ožujka kada nas očekuje Velika nagrada Saudijske Arabije. Vremena baš i nema puno, ali sve će ekipe poraditi na svojim problemima. Koliko smo vidjeli, McLaren itekako ima na čemu poraditi.

Objava Stella pojasnio McLarenove probleme na VN Bahreina pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marko Rajić