Yuki Tsunoda smatra da je strogo kažnjen u borbi za deveto mjesto krajem utrke na Velikoj Nagradi Španjolske. Podsjetimo, vozač AlphaTaurija bio je u napetoj borbi za deveto mjesto s vozačem Alfe Romeo, Zhou Guanyujem.

Zhou je iskoristio DRS i napao Tsunodu s vanjske strane prvog zavoja, a Japanac mu je ‘zatvorio vrata’ i obranio poziciju. Kinez je morao iskoristiti popratnu cestu kako bi se vratio na stazu, a izgubio je nekoliko sekundi zbog pokušaja pretjecanja i obrane Tsunode.

Komisija sudaca FIA-e procijenila je da je Zhou uoči prvog zavoja bio ispred Tsunode s prednjim krajem bolida. Sukladno tome, Zhou je imao pravo na pretjecanje, a Tsunoda mu je trebao ostaviti prikladan prostor za manevar.

Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool

Tsunoda je nakon utrke kažnjen s pet sekundi zbog čega je pao s devetog na 12. mjesto i ostao bez bodova. S druge strane, Zhou je osvojio dva boda jer je završio deveti. Vozač AlphaTaurija rekao je za Motorsport.com da je kazna ‘smiješna’ i nepoštena.

“Kazna je smiješna i stvarno nepoštena. Ostavio sam mu prostora, ali sam imao osjećaj da je rano odustao od tog pokušaja. Onda je otišao široko sa staze i pravio se da sam ga izgurao sa staze. Ali nisam, definitivno je bilo mjesta s vanjske strane staze,” objasnio je Tsunoda.

“Naravno, branio sam se, ali bilo je još prostora. Ne razumijem zašto sam kažnjen. Stvarno imam osjećaj da je kazna nepoštena i vrlo stroga.”

Očekivao je saslušanje

Tsunoda je dodao kako nije bio svjestan da je kažnjen dok nije završio utrku. Vjerovao je da će FIA pozvati oba vozača na saslušanje i dopustiti im da predstave svoju stranu priče.

“Bio sam vrlo sretan nakon što sam prošao kroz cilj. Onda sam čuo vijest putem radija i bio doista razočaran. Istovremeno, u meni je proradila znatiželja. Dobro je imati raspravu s FIA-om zato što daju pet sekundi kazne bez ikakve rasprave i tu onda vaša utrka bude gotova.”

“Nepošteno je. Osjećam se umorno i ispražnjeno,” zaključio je Tsunoda.

(Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool

Zhou nema dvojbi

Zhou smatra da kazna Tsunodi uopće nije sporna.

“Bila je to jednostavna odluka. Bio sam ispred uoči kočenja u prvi zavoj i ostavio sam puno mjesta usred zavoja. Onda sam ugledao njega, a on se nije zaustavljao. Pokušao je pustiti kočnicu, ali me odgurnuo sa staze. Morao sam izbjeći sudar tako što sam iskoristio popratnu cestu, inače bi se sudarili.”

“To isto nije bilo jednostavno jer sam imao puno prašine na gumama. Na kraju sam zadržao poziciju iza njega i dobio poziciju nazad,” rekao je znatno zadovoljniji Zhou.

Objava Tsunoda: Kazna je smiješna i nepoštena, Zhou: Bila je jednostavna odluka, odgurnuo me pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić