U doba pandemije koronavirusa utrkivanja nema, ali to ne znači da u svijetu Formule 1 nema zanimljivih tema za debatu. Uglavnom se ovih dana priča o odgađanju i otkazivanju utrka, nekim novim varijantama kalendara, ali i odgodi implementacije novih tehničkih pravila.

Kome bi nedavno donesene odluke mogle koristiti, koje će utrke nedostajati u kalendaru Svjetskog prvenstva i koje bi na sve načine trebalo spasiti – na ta su pitanja odgovarali naši urednici…

Kojoj momčadi najviše ide u prilog kasniji start sezone?

Lovro Pernjak-Grbac: Teško je reći. Na prvu bih rekao da će Ferrari malo ‘uhvatiti korak’ u ovoj pauzi, ali s obzirom na to da je u Italiji situacija prilično loša, ne vjerujem da će moći odraditi veću količinu posla. Ipak, situacija je više manje za sve ista pa ne vjerujem da će ijedna momčad previše profitirati od kasnijeg početka.

Igor Vukajlović: Pretpostavljam da momčadi iz sredine prema kraju poretka sada imaju više vremena za analizu i moguća poboljšanja nakon testiranja. Radi manjeg broja osoblja od velikih momčadi, sada imaju vremena taj nedostatak nadoknaditi. Da je sezona počela, više ne bi imali toliko vremena za analize.

Tomislav Radić: Odgovara svim momčadima koje su zaostajale nakon predsezonskih testiranja, a posebno Ferrariju. Iako zbog ranije “ljetne” stanke neće biti aktivnosti u tvornici, siguran sam da će inženjeri “mozgati” unutar svog doma kako nadoknaditi zaostatak za najbržima.

Luka Tunjić: Ni jednoj, iz jednostavnih razloga – tvornice su zatvorene i radnici su u svojim domovima. Čak i da neka momčad može i smije raditi u tvornici, što se u ovome trenutku čini mi se ne smije u ni jednoj državi EU, na snazi je zabrana FIA-e u trajanju od tri tjedna, zbog koje momčadi trenutno ne smiju ništa raditi na bolidu. Smatram da ni jedna momčad neće izaći iz ove situacije kao dobitnik.

Podržavate li odgodu implementacije novog tehničkog pravilnika do 2022.?

Lovro Pernjak-Grbac: Da. Ponajviše zato što su pravila donesena relativno kasno te bi iz tog razloga dogodine opet gledali dominaciju jedne ili dvije momčadi, a druge ekipe ne bi mogle ništa napraviti. S odgodom će sve momčadi imati više ideja i znanja da gledamo izjednačeniju Formulu 1, a time i bolje utrke. Osim toga bi naglasio i to da ćemo zbog toga imati prilično dobre dvije sezone (ako se ova održi) jer je zbog istih pravila razlika među momčadima ipak najmanja od početka hibridne ere.

Igor Vukajlović: Za sada još uvijek ne, ali ako sezona ne starta nakon svibnja, onda je odgoda implementacije i logična. Bilo bi onda i šteta ne vidjeti bolide na završetku ciklusa u punom naponu, tako di bi odgoda bila pozdravljena.

Tomislav Radić: Apsolutno da jer izgleda da je kompletno prvenstvo ugroženo zbog novonastale situacije te neodgovorni pojedinci ovu krizu mogu samo produžiti. Zamislite situaciju da se mora cijela sezona 2020. otkazati, a iduće nastupaju nova pravila, to bi značilo da je sav uložen novac za razvoj šasije za 2020. bačen bez veze. A to momčadima, pogotovo manjim, uopće ne odgovara. Ovako će se barem osigurati da mogu iduće sezone nastupiti s nadograđenim ovogodišnjim šasijama i time barem malo smanjiti nastalu štetu.

Luka Tunjić: Svakako! S tom odlukom se kompenzirao financijski gubitak u 2020. zato što će momčadi moći “reciklirati” ove bolide i dogodine, što je od velikog značaja za momčadi s niskim budžetom. Također se dodaje još dragocjenog vremena za rad na bolidima 2022. zato što je početak u novoj eri od presudne važnosti. Ovu odluku vidim kao win-win situaciju.

Koja bi momčad mogla najviše profitirati zadržavanjem postojećeg tehničkog pravilnika i u sljedećoj sezoni?

Lovro Pernjak-Grbac: Tu bi zasigurno bio na vrhu Mercedes jer je prema viđenome do sada on najveći favorit sezone. Ipak, vjerujem da će ovime manje momčadi posvetiti više pažnje bolidima za 2022. čime bi trebali gledati prilično uzbudljivu prvu sezonu novih pravila.

Igor Vukajlović: Prema nekim prognozama, Renault (u konkurenciji sredine poretka) ima daleko drugačiji dizajn bolida od ostatka grida. To je naravno i rizik, ali pokaže li se to dobitnom kombinacijom, imat će određenu prednost početkom sljedeće sezone ako se zadrži tehnički pravilnik.

Tomislav Radić: Red Bull i Ferrari. Što je duže isti pravilnik na snazi, Mercedesu se kao najbržoj ekipi smanjuje prostor za napredak, a oni koji zaostaju imaju priliku smanjiti taj zaostatak. Nekako ne vjerujem da momčadi sredine i donjeg dijela poretka mogu nešto napraviti, ponajviše zbog ograničenog budžeta, a bogatije momčadi mogu unedogled testirati razne novotarije u svojim pogonima. Manjim momčadima će dobro doći promjena pravilnika da s nekom izvanrednom idejom izbiju na vrh, barem u prvim utrkama nakon uvođenja (nazvao bi to “Brawn efekt”).

Luka Tunjić: Vjerujem da bi to mogao biti Mercedes, smatram da bi bilo ambiciozno kladiti se na bilo koju drugu momčad. Mercedes je osvojio svaku momčadsku i vozačku titulu u ovoj V6 turbo hibridnoj eri, a prema viđenom bi i ove godine bili u vrlo dobroj prilici za još jednu dvostruku krunu.

Brojne su utrke odgođene, a VN Monaka definitivno je otkazana. Za kojom biste stazom najviše žalili ako se na njoj neće voziti ove sezone?

Lovro Pernjak-Grbac: Teško bi bilo izdvojiti samo jednu, ali bi meni osobno najviše nedostajale utrke na kraju europskog dijela sezone – Belgija i Italija. Uz njih bih izdvojio još možda Kanadu i Austriju koje nam često pruže vrlo dobre utrke.

Igor Vukajlović: Za Monakom ne žalim. No, velika šteta bi bila da se ne voze Spa i COTA. Naravno, svi želimo vidjeti i nove, tj. povratničke staze, Zandvoort i Vijetnam.

Tomislav Radić: Ako sve prođe u redu pa prvenstvo počne u lipnju, a Zandvoort, Šangaj, Hanoi, Baku i Barcelonu ubace u kolovozu i prosincu, onda stvarno nemam za čime žaliti. I da se održi “samo” 15-16 utrka i to bi bila super sezona, jer je prije 15-ak godina taj broj utrka bio neki standard. Bitno je da ova kriza prođe i sezona počne, pa makar to bilo i u Mađarskoj, održi se 15 utrka i završi pred novu godinu. Mislim da bi većina navijača bila i s tim zadovoljna.

Luka Tunjić: Brazil mi je najdraža staza u kalendaru, ali održava se na kraju sezone pa je trenutno sigurna. Bilo bi mi žao Kanade i Austrije jer su prave trkaće staze na kojima vozači stišću po gasu. Slažem se da je šteta i zbog Nizozemske i Vijetnama koje su se vratile u kalendar.

Da ste na mjestu direktora Formule 1, biste li neku od utrka planiranih za drugi dio sezone zamijenili nekom od do sada odgođenih Velikih nagrada?

Lovro Pernjak-Grbac: Mislim da ne bih. Drugi dio sezone je složen prilično dobro i ima različitih konfiguracija staza na kojima smo puno puta gledali zanimljive utrke.

Igor Vukajlović: Da ima i logističkog smisla, sterilni Abu Dhabi bih zamijenio barem Kinom.

Tomislav Radić: Trudim se biti pozitivan, pa se nadam da će se situacija stabilizirati na vrijeme i neće biti potrebe za daljnjim otkazivanjem nekih utrka iz drugog dijela sezone.

Luka Tunjić: Ne, smatram da bi to bilo kontraproduktivno. Kao direktor F1, cijenio bih svaku stazu jednako, unatoč tome što su neke staze povijesno i komercijalno daleko vrijednije. Svaka staza je ugovorom zaslužila svoje mjesto u kalendaru i ne bi bilo pošteno mijenjati ih kako nam dopadne. Naravno da mi je žao zbog neodržanih utrka, ali mislim da je najbolja opcija pokušati ih “ugurati” negdje u kalendar.