Zazivanje nekih prošlih vremena urođeno je kao profesionalna deformacija skoro svakom navijaču Formule 1. Nogometne fanove, primjerice, u posljednjih 15 godina se baš i nije mnogo vidjelo u takvim ritualima jer su u okršajima gledali dvojicu realno najboljih nogometaša u povijesti. Ista liga, ista generacija, ista natjecanja, a naš trenutni najbolji dvojac u Formuli 1 samo ne zadovoljava spomenuti uvjet generacije. Ali, upravo to doprinosi ovoj ludoj završnici sezone.

Zahvaljujući razlici u godinama, i Lewis i Max mogu trenutno prilično opušteno “raditi što ih je volja”. S relativno mirnom VN Katara, a nakon uzburkane VN Brazila, utrka u Saudijskoj Arabiji je vjerujem najbolji odraz njihovog trenutnog, što psihičkog, što vozačkog stanja.

Lewis pri zalasku karijere i nakon osvajanja svega što se osvojiti moglo, ne mora praktički žaliti niti za kojim potezom ili pogreškom. Tim više ako je isti/ista doprinijelo užitku utrkivanja koji ga zasigurno podsjeća na početničke dane u kartingu i nižim serijama, što je direktno vezano na nedavno izraženu želju da napokon želi imati neku konkurenciju u trenutnoj Formuli 1. Dakle, reklo bi se da sada ima sve što je htio, a pošto izjavljuje da se osjeća bolje nego ikada, što psihički, što vozački, vjerojatno uživa najviše u karijeri do sada.

Max s druge strane, čini se kao pretplaćen za osvajanje budućih višestrukih naslova prvaka. Ne mora biti opterećen osvajanjem istog upravo sada pošto mu generacija, a i samim time konkurencija, već duže vrijeme tapka u momčadima u sredini poretka, što i nije baš dobar znak za njih unatoč dolasku novih pravila sljedeće godine. On u ovoj trenutnoj situaciji može brusiti zanat, te testirati i pokazati vozačke sposobnosti koje pak upravo polariziraju stavove oko današnjeg utrkivanja. Njega je pak u neku ruku i lako pročitati. Svoje namjere iskazuje isključivo na stazi, a to je i izjavio prošlog trkaćeg vikenda. Njegovi nedavni potezi na stazi, kasna kočenja i ‘šaketanja’ usred zavoja, podsjetila su ‘staru gardu’ na neka, kako se to kod nas uvijek kaže, bolja vremena (ako su bila).

Izvor: f1.com

S koljena na koljeno prenašani doživljaji gledanja Senne i Prosta, Schumachera i Hilla/Villeneuvea, sada imaju svoju reprizu. Doduše, još uvijek ne u tolikoj mjeri kontroverzni, ali ostaje nam još zadnja utrka sezone. Nekako se postavlja pitanje koliko navijači zaista uživaju u tome i u kojoj se onda mjeri zaista uživalo u tim “davnim” sličnim situacijama. Čovjek s iskustvom u kontroverzama i osvetama, spomenuti Damon Hill, kaže da je ovakve situacije praktički nemoguće izbjeći:

“Recimo da je Max u vodstvu i da se radi o borbi ‘kotač uz kotač’, rekao bih da je bilo kojem vozaču teško oduprijeti se iskušenju da bude agresivan u obrani i vrlo je teško odoljeti tome.”

“Poanta je kako bi sport mogao poduzeti korake kako bi se spriječili nesretni završeci. Dosta se naslova prvaka donijelo kontroverznim odlukama.”

Očito je upravo u tom trenutku i sekundi nemoguće kontrolirati, barem ono što se uvijek traži kod svakog budućeg prvaka, ubojiti instinkt, obranu prostora i ‘all in’ za pobjedu. U suprotnom, ne bi ni došli do vrha motosporta. Temeljem toga je malo lakše shvatiti koliko je vodstvu utrke teško donijeti pravičnu i objektivnu odluku (kaznu) tijekom utrke pored svih ostalih situacija.

Izvor: f1.com

Nakon Saudijske Arabije, Maxa se logično razapinje radi njegovih poteza koji su glasni i jasno vidljivi. No, Lewis je odradio slične poteze (poteze tipičnog prvaka), samo s puno profinjenijom i iskusnom dozom. Emocije su kod obojice zasigurno bile na nivou, a i to se također traži od vozača koje očekujemo u vrhu sporta, ali i da automatski to nastoje kontrolirati. Nemoguće. Tu i frustracija zvana DRS polako dolazi na naplatu, a to se opet pokazuje s naglaskom na Maxa. Pojednostavljena i umjetna pretjecanja se sada pokušavaju prekinuti kasnim kočenjima i rizičnim situacijama. Takav tehnički dio se mogao odavno pravilno postaviti.

Ali, radi onog teško kontrolirajućeg faktora od krvi i mesa je skoro nemoguće zamisliti potpuni “pravilnik utrkivanja”, pošto bi isti ukinuo svrhu postojanja utrkivanja. Formula 1 je nastojala s vremenom nakon svih incidenata napredovati s ciljem sprečavanja gore navedenog Hillovog objašnjenja, ali valjda je svima jasno zašto se i radi koga ovaj sport toliko gleda i prati.

Objava Utrkivanje “po starom” je tu…ili bolje da nije? pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic