U današnjim zanimljivim kvalifikacijama u Meksiku, prvim od 2019., najbrži je bio Valtteri Bottas u Mercedesu ispred momčadskog kolege Lewisa Hamiltona – prvi prednji red za Mercedes ove sezone! Iza njih u drugom redu su Red Bullovi – treći je Max Verstappen a četvrti Sergio Perez!

Kvalifikacije je obilježila crvena zastava na samom početku zbog izlijetanja Lancea Strolla.

Utrka je sutra u 20:00 sati.

Uskoro ukupni poredak.

Ispali u Q1: Alonso, Latifi, Schumacher, Mazepin i Stroll

Pune tribine su s nestrpljenjem čekale početak kvalifikacija. Sve oči su bile uperene u domaćeg heroja Sergija Pereza.

Prvi na stazu izlazi Latifi, a odmah iza njega su izašla dva Haasa i Raikkonen. Nakon jednog kruga Latifi se vratio u boks, a ostali su nastavili voziti brze krugove. Najbrže vrijeme prve grupe vozača odvozio je Raikkonen, 1:19.108. Pet minuta od početka kvalifikacija su ostali vozači počeli izlaziti na stazu. Posebno je pozdravljen Perez nakon prolaska kroz stadion.

Upravo u trenutku dok smo gledali Perezov brzi krug kvalifikacije su prekinute zbog izlijetanja Strolla na izlasku iz zadnjeg zavoja. Od početka zavoja je išao široko po prljavom dijelu staze, te je došlo do preupravljanja i Stroll je završio u zaštitnoj ogradi. Na satu je u tom trenutku ostalo 10:58 minuta do kraja Q1. Do prekida je samo sedam vozača postavilo mjereno vrijeme, a najbrži je bio Leclerc ispred Vettela i Sainza.

Potrajalo je popravljanje zaštitne ograde. Kvalifikacije su nastavljene tek u 14:33. Već minutu prije nastavka vozači su se poredali na izlasku iz boksa, a na čelu kolone je bio Tsunoda. Odmah po izlasku iz boksa pojavili su se problemi za Sainza – radiom je javio da motor nema snage. Uz asistenciju ekipe nekako je uspio “vratiti snagu” motoru i nastavio je voziti.

Nakon što su svi odvozili barem jedan brzi krug, daleko ispred svih je bio Verstappen sa šest desetinki bržim vremenom od Pereza na drugom mjestu. U drugom pokušaju Mercedesi su bili nešto brži i došli su dosta bliže Verstappenu – Bottas je bio desetinku a Lewis četiri desetinke sporiji od Maxa. tri minute do kraja u zoni ispadanja su bili Latifi, Schumacher, Mazepin, Russell i Stroll.

U završnim trenucima Q1 Bottas je odvozio najbrže vrijeme, Leclerc je bio drugi a Verstappen treći. Vodeća trojka se stisnula unutar šest stotinki U Q1 su ispali Alonso, Latifi, Schumacher, Mazepin i Stroll.

Ispali u Q2: Vettel, Raikkonen, Russell, Giovinazzi i Ocon

Svi vozači su izašli na stazu u prve dvije minute Q2. Zanimljivo je da su svi izašli na srednje mekim gumama.

Nakon prvih krugova najbrži je bio Verstappen, a samo 16 tisućinki sekunde iza njega je bio Hamilton. Treći s četiri desetinke zaostatka je bio Bottas, a desetinku iza Bottasa na četvrtom mjestu je bio Leclerc. Koji trenutak kasnije je proletio Tsunoda na mekim gumama i postavio treće vrijeme. U zoni ispadanja su bili Raikkonen, Giovinazzi, Ocon, Russell i Vettel.

I u drugom pokušaju vozači su se uglavnom držali srednje mekih guma. Jedini su na mekim bili Verstappen, Tsunoda i Russell. Hamilton je odvozio najbrže vrijeme, samo 0.009 sekundi brže od Maxa. Nakratko smo imali žute zastave u završnom sektoru zbog izlijetanja Giovinazzija. To je omelo Sainza u završnom brzom krugu. Antonio je dobro prošao, lagano je dodirnuo ogradu i mogao se vratiti u boks. Ni Sainz nije puno izgubio, uspio je proći u završnu rundu, a ispali su Vettel, Raikkonen, Russell, Giovinazzi i Ocon.

Q3:

Početkom završne runde kvalifikacija svi vozači odmah izlaze na stazu. Nakon prvih brzih krugova najbrži je bio Bottas ispred Hamiltona i Verstappena. Max je bio 0.35 sekundi iza Valtterija. Perez je bio četvrti, Gasly peti, iza njih redom Leclerc, Ricciardo, Sainz, Tsunoda i Norris. Verstappen se žalio na proklizavanje stražnjeg kraja. Nakon povratka u boks mehaničari su pregledavali Maxovo stražnje krilo. Vidjelo se kao da su nešto lijepili ljepljivom trakom na krajevima dijela krila koje se otvara pri aktiviranju DRS-a.

Tri minute prije kraja kvalifikacija vozači su počeli izlaziti na stazu u završni pokušaj vožnje brzog kruga.

Objava Valtteri Bottas na pole positionu za VN Mexico Cityja! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1
Author: Tomislav Radić