Kiša na 19. brzinskom ispitu donijela je smjenu na prvoj poziciji WRC Croatia Rallyja. Kalle Rovanperä nije imao odgovarajuće gume za takve uvjete i izgubio je cijelu prednost. Uoči Power Stagea u Kumrovcu Ott Tänak sada vodi za 1,4 sekunde.

Interesantan je bio odabir guma za posljednji dan WRC Croatia Rallyja. Vodeći Kalle Rovanperä izabrao je tvrđe četiri gume plus dvije kišne. Ott Tanak uzeo je četiri mekše i dvije kišne, a Thierry Neuville tri softa i tri harda.

Na prvom nedjeljnom brzincu Trakošćan – Vrbno 1 najbrži je bio Esapekka Lappi u Toyoti (7:05,8), a odmah iza njega posada Rovanperä/Halttunen. Tvrđe gume bile su u tom slučaju bolji izbor i Finac je sa svojom Toyotom povećao prednost u odnosu na najbližeg pratitelja Otta Tänaka, koji je na tom brzincu imao tek deveto vrijeme.

Nešto drukčija situacija bila je na brzinskom ispitu Zagorska Sela – Kumrovec 1. Tu su bolje prošli vozači Hyundaija na mekšim gumama. Najbrži je bio Thierry Neuville (8:28,8), čime je preuzeo treće mjesto u poretku od Craiga Breena, a iza njega Ott Tänak. Rovanperä je imao peto vrijeme, ali u ukupnom poretku još uvijek držao lijepu prednost od 28,4 sekunde.

Tada su se posade ponovno uputile do Trakošćana, a tamo ih je dočekala kiša i situacija se sasvim okrenula. Tänak i Järveoja bili su uvjerljivo najbolji s kombinacijom dvije kišne gume i dva softa. Njihovo vrijeme bilo je 8:15,5. Od WRC1 društva najbliže su im došli Neuville i Wydaeghe koji su vozili na tri softa i jednom hardu, a zaostali su gotovo 20 sekundi.

Kalle Rovanperä i Jonne Halttunen doživjeli su pravu katastrofu i zaostali 29,8 sekundi za Tänakom. Priznao je Finac u cilju da na tvrđim gumama jednostavno nije mogao voziti takvim tempom, a njegovo razočaranje bilo je ogromno.

Ipak, još uvijek ne treba očajavati. Ostao je na rasporedu Wolf Power Stage Zagorska Sela – Kumrovec 2, na kojem se sve može okrenuti. Prvu dvojicu dijeli samo jedna sekunda i četiri desetinke, tako da bismo opet mogli imati krajnje neizvjesnu završnicu i možda će desetinke odlučivati kao i prošle godine između Sebastiena Ogiera i Elfyna Evansa.

Odlučujući brzinac počinje u 13:18.

Naslovna fotografija: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Ukupni poredak nakon 19. brzinskog ispita:

  1. Tänak/Järveoja (Hyundai) 2:39:18,3 sati
  2. Rovanperä/Halttunen (Toyota) +1,4 sek
  3. Neuville/Wydaeghe (Hyundai) +1:04,1 min
  4. Breen/Nagle (Ford) +2:46,5 min
  5. Evans/Martin (Toyota) +3:25,5 min

Objava Veliki preokret na Croatia Rallyju – Tänak u vodstvu uoči odlučujućeg brzinca pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak