Novi šef momčadi Williams, James Vowles rekao je da će momčad ove godine odlučiti tko će biti novi dobavljač motora od 2026., kada na snagu stupaju nova pravila o motorima.

Definitivno je Williams napravio veliki korak naprijed u odnosu na prethodnu sezonu i prema analizi vremena iz Bahraina, može se reći da su ostvarili najveći napredak od svih momčadi na gridu. Alexander Albon je upisao prvi bod za momčad, a unatoč problemima u sastavljanju unutarnje strukture momčadi, gdje još uvijek imaju upražnjene pozicije, u Williamsu itekako ima razloga za optimizam.

Williams koristi Mercedesove motore još od 2014. godine kada je počela era turbo hibrida. Prema riječima Vowlesa ove sezone će pasti odluka o tome hoće li se suradnja s Mercedesom nastaviti 2026. ili će se momčad iz Grovea ipak odlučiti za novog dobavljača. Podsjećamo da su Audi i Ford najavili ulazak u F1 upravo stupanjem na snagu novih pravila koja će se dogoditi.

„Jasno je da smo zadovoljni suradnjom s Mercedesom koja traje već mnogo godina. Mercedes proizvodi u prosjeku najbolje motore unazad 15 godina. Sada se nalazimo u trenutku, s Mercedesom i drugim dobavljačima, kad analiziramo situaciju kao što to i moramo činiti. Trebamo se pobrinuti za analizu tržišta i donijeti odluku o tome kako stojimo u tim odnosima u kratkom roku.”

“To se mora dogoditi ove godine, u svakom slučaju. Svi će timovi gledati prema naprijed, a mislim da nijedan od timova neće preseliti k novom dobavljaču nakon ove godine ili puno kasnije od toga. Za osvajanje prvenstva, pogledate tko ih je osvajao. Obično su to originalni proizvođači opreme i trebate imati podršku proizvođača. To je zahtjevna staza koju moramo savladati na našem putu. Znamo da je prvi korak, s obzirom na to što imamo sada, krenuti prema naprijed. Naš prvi cilj je gledati u budućnost.”

James Vowles

Williams trenutno zauzima sedmu poziciju u poretku konstruktora nakon osvojenog boda na prvoj utrci sezone, što ih na ljestvici postavlja ispred još jednog posrnulog velikana McLarena, AlphaTaurija i Haasa koji su također imali razočaravajući početak sezone.

Objava Vowles: Williams će dobavljača motora za 2026. odabrati ove godine pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Anes Šestan