World Motor Sport Council najmoćnije je tijelo Svjetske automobilističke federacije, a u pogledu nedavne nagodbe na relaciji FIA – Ferrari, podržalo je nagodbu i usprotivilo se timovima koji su kritizirali takav oblik djelovanja.

Više od tjedan dana prošlo je otkad je u javnost plasirana vijest o nagodbi između FIA-e i Ferrarija, do koje je došlo nakon istrage Ferrarijeve prošlogodišnje pogonske jedinice.

Na tu nagodbu priopćenjem je reagiralo sedam momčadi – Mercedes, Red Bull, McLaren, Renault, AlphaTauri, Racing Point i Williams, tražeći transparentnost. Žele znati što je točno istraga otkrila i koji su uvjeti te nagodbe jer detalje nisu bili otkriveni.

“Međunarodna regulatorna agencija za sport ima dužnost postupanja prema najvišim standardima rukovođenja, integriteta i transparentnosti”, poručili su.

FIA je odgovorila na to priznanjem da nije bila sasvim zadovoljna Ferrarijevim objašnjenjem, ali da u isto vrijeme nije imala čvrsti slučaj pa da je nagodba ovakve vrste bila najbolje rješenje.

Na sastanku u Ženevi, WMSC je podržao predsjednika Jeana Todta, koji je nadgledao istragu, a pobunjenim momčadima “udijelio packu”.

“Vijeće izražava jednoglasnu podršku predsjedniku FIA-e i tehničkom odjelu FIA-e u generalnom odnosu prema ovom slučaju i čvrsto se protivi bilo kakvim komentarima koji potkopavaju reputaciju i imidž FIA-e i Svjetskog prvenstva Formule 1”, stoji u priopćenju.

Hoće li spomenutih sedam momčadi nastaviti zahtijevati objavu detalja istrage ili će cijela priča završiti ovime, ostaje nam vidjeti u narednim danima.