Šef Mercedesove momčadi bio je vrlo kritičan prema odrađenom poslu na utrci za VN Nizozemske. Ističe da su strateške odluke bile katastrofalne…

U Mercedesu su nakon subotnjih kvalifikacija na stazi Zandvoort mogli biti polovično zadovoljni. George Russell izborio je jako dobru treću startnu poziciju, no Lewis Hamilton zapeo je već u drugoj rundi kvalifikacija te ga je čekao start s 13. pozicije.

Odmah na početku utrke stvari su krenule po zlu za Srebrne strijele. Dosta je čudna bila odluka da Hamilton starta na srednje tvrdoj smjesi guma jer najavljivala se kiša i svi su ostali vozači startali na softu. Onda je već u prvom krugu počeo taj jaki pljusak, a Mercedes je uporno odbijao pozvati svoje vozače na promjenu guma. Na koncu, Hamilton je ušao u boks u trećem, a Russell u četvrtom krugu.

Russell je zbog toga jako potonuo u poretku, a Hamiltonu su oni prvotni planovi otišli u vjetar. Srećom po njih, kasnije se tijekom utrke još toliko toga događalo, da su im se otvorile neke nove prilike. Hamilton je u konačnici osvojio solidno šesto mjesto, dok je Russell isto bio među prvih deset do kontakta s Norrisom u završnici, nakon čega je utrku završio na 17. poziciji.

Posao svoje momčadi ovako je prokomentirao Toto Wolff:

“Mislim da smo na početku ostali na stazi katastrofalno predugo. Potpuno smo pogriješili i napravit ćemo detaljnu analizu. U takvoj situaciji to nikad nije jedna osoba ili jedan odjel. Tu je komunikacija između vozača, pit walla, stratega, osoba za vremensku prognozu i onda svi donosimo odluke. Ovo je bilo apsolutno ispod razine, a to uključuje i mene.”

“Iritantno je jer bolid je stvarno imao brzinu. Nakon toga, samo smo se pokušavali oporaviti onoliko koliko smo mogli. Vidjelo se na kraju na intermedijima da je George vozio istom brzinom kao Max, a Lewis je bio vrlo jak iza Sainza. Mogli smo biti puno više u poretku.”

“No, radije da imamo brzinu i brz bolid za utrke pa ostvarimo osrednji rezultat, čak i kada to boli. Ovo je gorko-slatko jer rezultat je stvarno loš. Mogao je biti bolji, ali to se u našem sportu ne računa”, poručio je Wolff.

Mercedes je na VN Nizozemske osvojio manje bodova od svojih glavnih rivala. Fernando Alonso u Aston Martinu bio je drugi, a Carlos Sainz u Ferrariju peti, odmah ispred Hamiltona. To znači da je Mercedes sada na 255 bodova, Aston Martin na 215, a Ferrari na 201.

Objava Wolff kritičan prema strategiji svoje momčadi: Ovo je bilo apsolutno ispod razine pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak