Uoči utrke u Assenu najzanimljivija WSBK vijest odnosila se na testiranje i mogući prelazak Razgatlioglua u MotoGP slijedeće godine. Koliko će se to pokazati izvjesnim znati ćemo u slijedećim mjesecima ali sigurno mu nije pomoglo na treninzima u Nizozemskoj gdje se vrtio oko desetog mjesta. Najbrži je bio Bautista kojeg su pratili Kawasakijevi Rea i Lowes međutim unutar sekunde naguralo se 15 vozača. Do kvalifikacija se Turčin sredio pa je prvi startni red izgledao već poznato: Pole position je uzeo Bautista ispred Razgatlioglua i Ree a slijedili su ih Lowes, Redding i Locatelli. Zbog naknadne kazne, Bautista je morao startati sa četvrtog mjesta.

Utrku je poveo Rea ispred Topraka, Bautiste i Lowesa. Bila je to četvorka koja se odmah počela odvajati na kratko su se priključili Locatelli i Redding no već nakon dva kruga titanic trio je nastavio, za ostale nedostižnim ritmom. Iza njih su se u drugoj grupi borili Lowes, Redding, Bassani i Locatelli.

U petom krugu Bautista je prošao Topraka u borbi za drugo mjesto što je iskoristio Rea da malo odmakne. Bautista je vozio najbrži krug i nije dugo trebalo da se približi Rei. Počeo je i napadati što je sad pak koristilo Topraku da zadrži priključak. Rea se odlično branio nekoliko krugova ali u osmom krugu je morao propustiti Španjolca.

Bautista je nastavio s najbržim krugovima tako da je 12 krugova prije kraja imao prednost no ne toliku da bi mogao mirno odvoziti do kraja. Rea se nije predavao ali je zato Toprak za njima kasnio oko 1,4 sekunde. U drugoj grupi, s oko 4,5 sekundi zaostatka prvi je bio Bassani ispred Reddinga, Lowesa i Locatellija. Do treće grupe, koju je vodio Aegerter, odmaknuli su dodatnih pet sekundi.

U završnici nije bilo za očekivati bitnije promjene na vrhu, Bautista je s prednošću od preko dvije sekunde ušao u zadnjih pet krugova a otprilike toliko je Rea bježao Topraku. Time je pitanje podija bilo riješeno. Iza njih je Bassanija stizao Locatelli, i uspo ga proći u zadnjem krugu, dok su Lowes i Redding već ranije ispali iz utrke za četvrto mjesto.

Nastavak u nedjelju u 11 odnosno 14 sati.