Atraktivna staza u portugalskom Portimau bila je ovaj vikend poprište borbe za naslov prvaka svjetskog Superbike-a. Premda do kraja ima još četiri vikenda, uključujući i Portugal, Bautista je imao velike šanse da već ovaj vikend prilično odškrine vrata prema peharu. Sva tri pretedenta na naslov bili su na vrhu liste i na treninzima da bi na kvalifikacijama Superpole osvojio Rea ispred Topraka i Lowesa. Bautista je startao iz drugog reda s Locatellijem i Bassanijem.

Zbog nezgode na prethodnoj utrci, WSBK utrka je kasnila pa je skraćena na 14 umjesto predviđenih 20 krugova. Na startu nije bilo većih iznenađenja, manje više su svi zadržali svoje pozicije ali je nakon dva zavoja Topraka prošao Lowes a Bassani se ugurao ispred Bautiste. Već u drugom krugu Lowes je morao propustiti Topraka i Bassanija, krug kasnije i Bautistu a Rea je uz najbrži krug od 1.40.604 stvorio prednost od 0,7 sekundi. Locatelli i Redding su se iza njih borili za šesto mjesto.

Iako je Rea ispred sebe imao čistu stazu, nije uspijevao povećati prednost. Toprak je u jednom krugu skinuo na 0,1 a ubrzo i poveo utrku. Bassani i Bautista su također iskoristili situaciju i dostigli ih a grupi se uskoro priključio i Lowes.

U sedmom krugu Bautista je konačno prošao Bassanija i počeo loviti vodeću dvojicu. Već krug kasnije bio je ispred Ree međutim ponovno je pogriješio na kočenju u prvi zavoj što je Rea iskoristio i vratio poziciju. Ne zadugo jer je Bautista bio vidljivo brži a Toprak mu je bježao 1,5 sekundi u preostala tri kruga. S obzirom na priličnu prednost, pozornost su preuzeli Bassani i Lowes odličnom borbom za četvrto mjesto. Mladi Talijan je sve bolji i sve češće je pri vrhu, dosta češće od Locatellija i Rinaldija za koje bi se to prije očekivalo. U zadnjem krugu je Bautista skinuo Toprakovu prednost ispod sekunde ali i dalje premalo da bi se ozbiljnije približio pa su obojica zadržali pozicije. Treći je završio Rea a Lowes nije uspio proći Bassanija za četvrto mjesto.

Superpole utrku poveo je Razgatlioglu ispred Ree i Bautiste. Iako su u početku napadali, poglavito Ducati koji sad već tradiconalno na ravnom “pojede” konkurenciju, nitko nije mogao protiv Topraka na kočenjima. Tako je veći dio utrke Toprak vodio s oko 0,4 sekunde prednosti ispred Bautiste i Ree. Na kraju su ponovno pokušali s napadima ali Turčin je ostao nedodirljiv i uzeo još jedno današnje prvo mjesto.