Kad se crvena svjetla na velikom semaforu staze Sakhir ove nedjelje ugase, započet će 18. izdanje utrke za Veliku nagradu Bahreina te 74. izdanje Svjetskog prvenstva Formule 1. Tog će trenutka 20 parova vozačkih očiju skinuti pogled sa semafora i krenuti u 23 utrke dugu sezonu, svaki uz želju da bude najbolji. Nakon prošlotjednog predsezonskog testiranja, staza u Kraljevini Bahrein peti put u svojoj povijesti ima čast otvoriti novu sezonu oktanskog cirkusa. Uživajte!

Ožujak – mjesec kada su momčadi Formule 1 u posljednjim pripremama za novu sezonu. Mjesec kada se fanovi i navijači ponovno počinju nabrijavati za nove zgode i nezgode; Slažu se fantasy timovi, komentiraju bolidi i vozačke postave, proučavaju koji su vikendi trkaći, a potom se isti oslobađaju kako bi se pratila F1.

Dobro došli, stoga, u novu 74. sezonu Formule 1 koja počinje rano, već prvog ožujskog vikenda. Zadnjih se godina početak sezona održavao sredinom pa čak i krajem ožujka, a gdjekad i početkom travnja.

Sezona 2005. posljednja je sezona koja je započela prvog vikenda u ožujku, a pamti se kao sezona u kojoj je Fernando Alonso preuzeo primat Michaelu Schumacheru. Toliko godina poslije, Alonso je i dalje na stazi, ne da se i nastavlja skupljati kilometre. No, krenimo redom.

Fernando Alonso, Aston Martin F1 Team – spreman za još jednu sezonu

Na ovotjednoj Velikoj nagradi Bahreina gledat ćemo premijerno ovosezonsko utrkivanje. Bit će to prvo međusobno nadmetanje bolida na stazi, prvi kilometri za pojedince u novim momčadima te debitantima prvi kilometri općenito.

Sve eventualne žalbe i prigovore proslijedite Nielsu Wittichu koji ove sezone nastavlja obnašati svoju dužnost direktora utrke, no ovoga puta samostalno, bez kolege Eduarda Freitasa s kojim se prošle sezone izmjenjivao u toj fotelji.

Karavana Formule 1 već je neko vrijeme priviknuta na bahreinsko podneblje. Vozači i osoblje timova bili su prisutni na Sakhiru i proteklog tjedna, kada je na toj stazi bilo održano trodnevno predsezonsko testiranje novih bolida.
Novi su se bolidi pristojno snalazili po poznatim zavojima staze u Bahreinu. Koliko su toga sakrili kako bi ostalo neodređeno, vidjet ćemo uskoro. Apetiti su svima veliki, dostojni nove sezone, a prije nego što nadmetanje krene, pregledajmo s kojim adutima pojedina momčad raspolaže uoči nove sezone i prvog trkaćeg vikenda.

Nakon što je Max Verstappen u sezoni 2021. dohvatio svoj prvi naslov prvaka, u protekloj je sezoni Nizozemac taj uspjeh ponovio, a njegov Oracle Red Bull Racing osvojio je usto i naslov konstruktora. U obranu svojih naslova Verstappen i Red Bull kreću naoštrenih rogova i uz pomoć bolida RB19 u kojem se smjestio Honda Red Bull PowerTrains motor.
Za istoimeni bolid brine se tehnički direktor Pierre Waché, a da u momčadi sve skladno funkcionira brine se Christian Horner. Momčad iz Milton Keynesa nije mijenjala svoju postavu, stoga će uz Verstappena treću godinu zaredom voziti Sergio Perez, popularni Checo.

Pogled prema novoj sezoni za dvostrukog prvaka (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Na klupi za rezervne vozače sjedi vozač iz Red Bullovog podmlatka Liam Lawson, a valja spomenuti i to da se u momčad kao testni vozač vratio Daniel Ricciardo. Red Bull prošlogodišnje otvaranje sezone ne pamti po dobrom. U posljednjim krugovima utrke obojici vozača otkazao je motor, stoga ovog puta u Bahreinu imaju popravni pokušaj.

Ferrari se u sezoni 2022. napokon vratio na najviše stepenice pobjedničkih postolja. Vozači momčadi iz Maranella u protekloj su sezoni upisali četiri pobjede. Charles Leclerc ostvario je tri pobjede, a njegov španjolski kolega Carlos Sainz pridodao je jednu, onu sa Silverstonea.

Scuderia Ferrari za ovu je sezonu spremila pojačanje zvano Frédéric Vasseur. Nakon godina vladavine Mattije Binotta, Ferrari je na čelno mjesto svoje F1 momčadi doveo iskusnog Freda koji se u prethodnim godinama dokazao u redovima Alfa Romeo Saubera.

Vozačka postava ove tvorničke momčadi ostala je ista i za ovu sezonu, a dvojac Leclerc-Sainz ove će sezone voziti bolid SF-23 o kojem će se brinuti tandem na čelu tehničkog sektora Enrico Cardile i Enrico Gaultieri. Ako zagusti, za volan Ferrarija kao rezervni vozači mogu sjesti Antonio Giovinazzi, kojega smo već gledali u Formuli 1, kao i mladi Rus, član Ferrarijeve akademije Robert Shwartzman. Proteklu sezonu, i to baš u Bahreinu, Ferrari je otvorio sa stilom; Leclerc je upisao pobjedu, a Sainz stigao drugi.

Hoće li novi šef donijeti potrebnu odlučnost pri donošenju važnih odluka? (Photo: Scuderia Ferrari Press Area)

Prošle je godine Mercedes-AMG PETRONAS Formula One Team očekivao više. Naposljetku su, nakon mnogo godina dominacije, završili na trećoj poziciji poretka momčadi. Tim iz Brackleyja u prošloj je sezoni upisao jednu pobjedu, onu Georgea Russella na VN São Paula. George Russell će i ove godine dijeliti garažu s Lewisom Hamiltonom, koji još uvijek sanja o rekordnom osmom vozačkom naslovu.

Mercedesov direktor momčadi još uvijek je Toto Wolff. Nakon prošlogodišnjeg problema s poskakivanjem, Mercedes se ove godine uzda u bolid W14 s kojim se planira vratiti na staze slave. O Mercedesu W14 brine tehnički direktor Mike Elliot.

Njemačka je momčad ove godine dovela pojačanje u liku rezervnog vozača Micka Schumachera. Nakon što su ga u Haasu otpisali, a novo mjesto nije mogao naći, vozač koji je potekao u Ferrarijevoj akademiji, dolazi u Mercedes, momčad u kojoj je njegov slavni otac završio svoju F1 karijeru.

U Mercedesu se nadaju da će W14 biti brži i uspješniji od prethodnika (Photo: Jiri Krenek)

BWT Alpine F1 Team prošle je godine dosegnuo četvrto mjesto u konstruktorima. Fer je reći da su bili puno bliže petoplasiranom McLarenu, negoli trećeplasiranom Mercedesu, no budući da su na četvrtoj poziciji posljednji put bili 2018. godine, francuska momčad ostvarila je lijep plasman.

Četvrta snaga Formule 1 ove godine još će više istaknuti svoj francuski šarm. Esteban Ocon ove će godine, umjesto Fernanda Alonsa, u garaži gledati svog francuskog sunarodnjaka i poznanika iz mladih dana Pierrea Gaslyja. Odnose među dvojcem regulirat će direktor momčadi Otmar Szafnauer kojemu će ovo biti druga godina u Alpinu.

Ocon i Gasly ove će se godine naći za volanom bolida A523 u kojemu je smješten Renaultov motor. Za eventualne manjkavosti oko bolida brine glavni tehnički direktor Pat Fry. Nakon što je Oscar Piastri nenadano otišao u McLaren, ulogu rezervnog vozača momčadi preuzeo je mladi Jack Doohan, koji se usto natječe i u Formuli 2.

Alpineovim bolidima ove će sezone upravljati francuski vozački duo (Photo by Mark Sutton / LAT Images)

Britanska momčad McLaren Formula 1 Team prošle se godine odlučila riješiti usluga vozača Daniela Ricciarda koji nije dostavljao zadovoljavajuće rezultate. Momčad iz Wokinga jednog je Australca zamijenila drugim. Stoga će mladom, perspektivnom i dokazanom Landu Norrisu ove godine momčadski kolega biti Oscar Piastri; nekadašnji F2 prvak ulazi u svijet Formule 1 i to u bojama momčadi koja je prošle godine zauzela peto mjesto u poretku momčadi.

McLaren je momčad koja ove sezona ima najmlađu vozačku postavu, a ona će na F1 stazama voziti bolid MCL60 koji u svojoj jezgri ima Mercedesov motor. Ime bolida nije slučajno; Budući da je Bruce McLaren svoj tim osnovao 1963. godine, ova momčad imenom bolida podsjeća na svoju povijest i obilježava 60 godina postojanja.

Osim Daniela Ricciarda, iz McLarena je, s mjesta direktora momčadi, otišao Andreas Seidl, a na njegovo mjesto dolazi čovjek sličnog imena – Andrea Stella. Tehnički direktor McLarena je James Key. Tandem Stella i Key pokušat će posložiti zvijezde i naći ključ za uspjeh. Ulogu rezervnog vozača McLarena ima španjolski vozač koji se natječe u IndyCar seriji Alex Palou. Uz Paloua, McLaren će imati pristup i Micku Schumacheru, Stoffelu Vandoorneu te Felipeu Drugovichu.

Od ovog se mladog Australca u narednim godinama očekuju velike stvari…

Alfa Romeo F1 Team Stake prošlu je sezonu završio iznad svih očekivanja. Ova švicarska momčad talijanskog pedigrea ne samo da je uspjela prikupiti koji bod, već se sa sveukupnih 55 bodova izdigla s dna poretka momčadi gdje je obitavala posljednjih godina. Tim grupacije Sauber sezonu 2022. završio je na šestom mjestu te se kao lider donjeg doma poretka okreće novim izazovima.

Alfa Romeo će u novu sezonu uz staru vozačku postavu. Iskusni Valtteri Bottas i mladi Guanyu Zhou drugu godinu zaredom dijelit će garažu u kojoj će biti parkiran Alfin bolid C43, pogonjen Ferrarijevim motorom.

Nakon Vasseurovog odlaska u Scuderiju Ferrari, direktor momčadi iz Hinwila postao je Alessandro Alunni Bravi, a boje Alfe ove godine nosi Andreas Seidl kao izvršni direktor. Tehnički direktor momčadi je Jan Monchaux, a treći vozač je aktualni viceprvak F2 Theo Pourchaire. Alfa Romeo je na predsezonskom testiranju često imala rezultate koji su blizu vrhu, a ukoliko riješe lanjske probleme s pouzdanošću, mogli bi biti pravi dark horse.

Alfa je ove godine u crveno-crnoj kombinaciji

Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team na prijelazu sezona jednog je prvaka zamijenio drugim. Iz momčadi je u zasluženu mirovinu otišao Sebastian Vettel, a u redove ekipe Lawrencea Strolla došao je vječiti mladić Fernando Alonso, koji će boje momčadi braniti uz, dakako, Lancea Strolla. Tehnički direktor zelene momčadi je Andrew Green, a direktor momčadi Mike Krack.

Bolid Aston Martina AMR23, pogonjen Mercedesovim motorom, na predsezonskom testiranju vozili su Fernando Alonso i rezervni vozač momčadi Felipe Drugovich. Brazilski prvak F2 nekoliko dana bio je najavljivan kao vozač koji bi i za vrijeme vikenda VN Bahreina trebao mijenjati Lancea Strolla, no Aston Martin je danas objavio kako se njihov kanadski odabir vraća već ovog vikenda. Uz Drugovicha, ulogu rezervnog vozača Aston Martina za ovu sezonu obnaša i Stoffel Vandoorne.

Ima neke svemirske logike u tome da se Kevin Magnussen i Nico Hülkenberg nađu u ekipi Günthera Steinera. Haas je prije dvije godine doveo dva debitanta Schumachera i Mazepina, no ubrzo im je rekao „Haas-ta la vista“ pa tako u novu sezonu ulaze sa svježom vozačkom postavom koju čine znana plavokosa imena Formule 1. Momčad Genea Haasa u sezonu ulazi pod novim imenom MoneyGram Haas F1 Team, a sreću na stazi tražit će uz bolid VF-23 koji sadrži Ferrarijevu pogonsku jedinicu. Tehnički direktor je Simone Resta, dok rezervni vozač ostaje Pietro Fittipaldi. Haas se prošle sezone svojim rezultatima odlijepio od dna poretka, a upravo je na VN Bahreina 2022. godine Kevin Magnussen ostvario najbolji rezultat u povijesti momčadi završivši na petome mjestu.

Ovo bi nas društvo trebalo zabavljati i na stazama i van njih (Photo by Sam Bloxham / LAT Images)


Scuderia AlphaTauri
prošlih je godina, nošena bravurama Pierrea Gaslyja, kružila sredinom poretka, stoga je lanjsko predzadnje mjesto u konstruktorima bilo bolno prizemljenje. Ekipa iz Faenze ove se godine uzda u bolid AT04, pogonjen Hondom RBPT, kojega će voziti Yuki Tsunoda i jedan od najstarijih rookieja u Formuli 1, 28-godišnji Nyck de Vries. Negdašnji prvak Formule E dobio je željeno mjesto u F1, a u tome mu je zasigurno pripomoglo odlično deveto mjesto koje je zaslužio na lanjskoj VN Italije, dok je u Williamsu mijenjao Alexa Albona. AlphaTauri i ove sezone vodi iskusni Franz Tost, tehnički direktor je Jody Egginton, a rezervni vozač je Red Bullov mladac Liam Lawson.

Posljednji, ali ne i manje važan dio utrke je i Williams Racing. Ova je momčad prošlih godina vodila mrtvu, ali kakvu-takvu trku s Haasom i Alfa Romeom, no nakon što se Ferrarijem pogonjen dvojac odvojio od začelja, Wiliams je ostao prikovan za dno. Williams u novu sezonu ulazi s novom vozačkom postavom koju čine Alex Albon i debitant Logan Sargeant. Uz Tajlanđanina i Amerikanca, Williams tako drugu godinu zaredom ostaje jedina F1 momčad bez europskog vozača u vozačkoj postavi. Izglede za osvajanje kojega boda momčad iz Grovea tražit će uz bolid FW45, pogonjen, dakako, Mercedesovom pogonskom jedinicom. Direktor momčadi je James Vowels, koji dolazi na mjesto Josta Capita. Tehnički direktor još nije poznat, a Williams nema niti svoga rezervnog vozača, no, ukoliko zatreba, dostupan će im biti Mercedesov Mick Schumacher.

Može li Williams pobjeći s dna?

Nakon presjeka aktualnosti iz redova momčadi F1, vrijeme je da se podsjetimo na znanu stazu bahreinskog Sakhira. Staza naziva Bahrain International Circuit djelo je dizajnera Hermanna Tilkea. Dugačku nešto manje od 5 i pol kilometara, stazu čini 15 zavoja te tri DRS zone na pravcima.

Prva DRS zona se proteže startno-ciljnim pravcem, druga ravnicom između zavoja 3 i 4, a treća se smjestila između zavoja 10 i 11. Zanimljivo, prvi zavoj staze gdje smo u prošlosti gledali nekolicinu zanimljivih okršaja nosi ime po Michaelu Schumacheru, dok nijedan od preostalih 14 zavoja nema svoje specifično ime.

Najbrži krug u utrci još uvijek drži vrijeme 1:31.447 koje je prije 18 godina postavio Pedro de la Rosa za volanom McLarena. Baš kao i prijašnjih godina, utrka za VN Bahreina imat će 57 krugova.

Za uvodnu utrku sezone Pirelli donosi tri najtvrđe smjese guma iz svoga raspona. Tako će guma C1 smjese biti hard guma u ovotjednoj alokaciji, C2 imat će ulogu mediuma, dok će C3 biti soft guma. Pirellijev Mario Isola pojasnio je ovotjednu alokaciju i dodao na što treba obratiti pažnju.

„Prva utrka prvenstva bit će važna ispitna stanica za potvrdu svih razvojnih radova koje smo obavili prošle godine. To nam je omogućilo daljnje poboljšanje strukture guma i uvođenje nove smjese. Naša najnovija C1 smjesa debitirat će na Sakhiru. To je potpuno nova smjesa temeljena na prošlogodišnjoj C2 smjesi, koja nam omogućuje smanjenje razlike u performansama između tvrđih smjesa u asortimanu.“

„Očekujemo da će biti valjana opcija i za utrku ovog vikenda. Undercut je često ključan za VN Bahreina, pa će biti zanimljivo vidjeti kako timovi koriste ovaj novi element u sklopu triju smjesa guma koje su nominirane za Sakhir.“, rekao je Pirelliijev Mario Isola.

Pred kraj same najave o uvodnoj utrci, vrijeme za koju zanimljivost i zabavnu činjenicu – popularni Funfact!

U novu sezonu ulazimo uz saznanje da pobjednik prve utrke redovito završava drugi na kraju sezone. Taj „redovito“ označava posljednjih šest sezona u kojima su Vettel (2017. i 2018.), Bottas (2019. i 2020.), Hamilton (2021.) te Leclerc (2022.) slavili na uvodnoj utrci te na koncu “ostali kratki” za naslov prvaka.

Kako bilo, Sir Lewis Hamilton jako voli asfalt Sakhira. Mercedesov vozač u posljednjih se devet godina svaki put dizao na postolje u Bahreinu. Hamilton je u tom nizu upisao pet pobjeda, jedno drugo te tri treća mjesta, a nedjeljna utrka pokazat će hoće li mu takvo što poći za rukom i deseti put zaredom.

Sakhir je blagonaklon i prema debitantima! Yuki Tsunoda 2021. te Guanyu Zhou 2022. uspijevali su u svojoj prvoj F1 utrci doći do bodova, a obojica su to učinila na Velikoj nagradi Bahreina. Na tu pojedinost treba obratiti pažnju i ove godine kada će isto pokušati učiniti novaci Oscar Piastri i Logan Sargeant. Valja reći da, iako mu je ovo prva prava F1 sezona, Nyck de Vries je prošle godine u Monzi imao svoj F1 debi te također došao do debitantskih bodova.

Nyck de Vries, Scuderia AlphaTauri AT04 (Photo by Peter Fox/Getty Images)

Nedjeljnim startom u utrku za VN Bahreina 2023. godine, McLarenov Oscar Piastri postat će prvi vozač rođen 2001. godine koji će započeti utrku Formule 1. Kada se Piastri tog 6. travnja 2001. godine rodio, njegov ovosezonski konkurent Fernando Alonso imao je iza sebe tri F1 utrke. Zanimljivo, da se rodio koji sat kasnije, i Williamsov Logan Sargeant mogao bi u rubriku F1 vozača koji su 2001. godište. No, “Narednik Logan” požurio je i svijet ugledao na Staru godinu 2000. godine.

I za kraj, jedan od najsimpatičnijih i najneobičnijih podataka. Ovosezonska vozačka postava AlphaTaurija koju čine Yuki Tsunoda i Nyck de Vries preuzela je titulu prosječno najniže vozačke postave Formule 1. Tu je titulu desetljeće i pol držala vozačka postava Super Agurija iz 2007. godine. Tada su Anthony Davidson(166cm) i Takuma Sato(164cm) u prosjeku bili visoki 165 centimetara. „Ispod njihove razine“ spustili su se Yuki Tsunoda(159cm) i Nyck de Vries(167cm) koji su u prosjeku visoki 163 centimetra.

Nakon podataka iz rubrike “trivia”, evo nekoliko korisnih informacija. Prvi ovosezonski trkaći vikend počinje prvim slobodnim treningom koji je na rasporedu sutra u 12.30 sati po našem vremenu. Petak završava drugim trkaćim treningom koji počinje u 16 sati. Subotu otvara treći subotnji trening, također u 12.30 sati, dok su prve ovosezonske kvalifikacije na rasporedu u 16 sati. Utrka za Veliku nagradu Bahreina na rasporedu je ove nedjelje u 16 sati.

Objava Najava VN Bahreina: 74. poglavlje pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marko Dobrecovic