Najbrže vrijeme na današnjim kvalifikacijama za VN Italije je postigao Lando Norris u McLarenu. Do druge startne pozicije za sutrašnju utrku je došao njegov momčadski kolega Oscar Piastri, a treći je završio George Russell u Mercedesu.

Vremena vozača uskoro…

Q1 – Eliminirani vozači: Tsunoda, Stroll, Colapinto, Bottas i Zhou

Kvalifikacije na legendarnoj stazi u Monzi su krenule u 16 sati te je nekolicina vozača odmah izašla na stazu. Uvjeti na samoj stazi su bili idealni, a jedino su se vozači malo žalili na vrućinu koja je bila neumoljiva ovog vikenda u Italiji.

Prvo mjereno vrijeme je postavio Esteban Ocon u Alpineu, a iza njega su došli i vozači Ferrarija koji su bili očekivano brži. Ipak, Sainz je zbog greške u Lesmo 2 zavoja izašao van staze te je morao odustati od brzog kruga, a Leclerc je bio sedam desetinki brži od Hulkenberga koji je bio drugi. U tim trenutcima se čekalo na izlazak najvećih konkurenata za pole poziciju uz dvojac iz Ferrarija, a to su bili Verstappen te vozači McLarena i Mercedesa.

Norris je uspio biti brži od Leclerca za desetinku i pol, a njegov momčadski kolega Piastri je napravio grešku u prvom zavoju te je morao odustati od prvog brzog kruga. U drugom brzom krugu je uspio posložiti sve te je došao do četvrte pozicije iza Norrisa, Leclerca i Verstappena. Od vodećih, posljednje brze krugove su odradili vozači Mercedesa te su došli do četvrte i pete pozicije.

Perez je bio preko sekundu u zaostatku u odnosu na vodećeg, a Sainz je tek nakon desetak minuta uspio složiti krug i doći na sam vrh poretka, odmah iza Norrisa i Leclerca. Russell se požalio kako nije uspio dovesti gume na potrebnu radnu temperaturu, a onda se vratio u bokseve. U zoni ispadanja šest minuta prije kraja su bili Zhou, Perez, Bottas, Tsunoda i Colapinto, ali s minimalnim zaostatcima u odnosu na vozače ispred njih.

Sergio Perez je dvije minute prije kraja poboljšao svoje vrijeme, ali je uspio doći samo do devete pozicije sa sedam desetinki zaostatka za vodećim. Magnussen je na samom kraju izazvao kraću žutu zastavu u zadnjem sektoru staze, a zbog toga su neki vozači morali odustati od brzog kruga. Colapinto je na izlasku iz Lesmo 2 zavoja išao široko te zbog toga nije poboljšao svoje vrijeme, ali se može reći da je odradio solidne kvalifikacije za svoj prvi F1 vikend u karijeri.

Daniel Ricciardo je na samom kraju uspio izbaciti svog momčadskog kolegu iz top 15 te se Australac probio u drugu kvalifikacijsku rundu. Lance Stroll nije uspio složiti dobar krug dovoljan za ulazak u Q2, a na samom začelju su ostala dva Saubera sa Bottasom i Zhouom. Verstappen je na samom kraju napravio najbrži drugi sektor, ali je odustao od kruga prije ciljne ravnine tako da ne znamo kolike su njegove mogućnosti.

Q2 – Eliminirani vozači: Alonso, Ricciardo, Magnussen, Gasly i Ocon

Druga kvalifikacijska runda u Monzi je krenula malo kasnije od predviđenog vremena zbog šljunka na stazi, ali su suci kraj staze vrlo brzo počistili stazu te je akcija mogla krenuti. Dva vozača Ferrarija su odmah izašla na stazu ispred dva Alpinea, a ovog vikenda je Sainz ispred Leclerca te bi vozač iz Monaka trebao hvatati kakvu-takvu zavjetrinu na dugačkim pravcima u Monzi.

Sainz je u prvom sektoru bio dvije desetinke brži od Leclerca, ali u druga dva sektora je Leclerc bio brži te minimalno završio ispred Španjolca na kraju prvog brzog kruga. Treba naglasiti kako su oba vozača Ferrarija bila na korištenim setovima guma, a iza njih su došli vozači McLarena i Verstappen na novim setovima mekanih guma te došli uvjerljivo na prve tri pozicije.

Nakon kratkog zaustavljanja u boksevima za oba Ferrarija, odmah su izašli na stazu i to na novom setu guma kako bi si osigurali prolazak u Q3. Od vodećih, dva Mercedesa su bili zadnji na stazi, a nakon odrađenih brzih krugova poredak je bio: Hamilton, Norris, Piastri, Verstappen, Russell, Leclerc, Sainz pa Perez. U zoni ispadanja su bili Alonso, Magnussen, Gasly, Ocon i Ricciardo.

Sainz je poboljšao svoje vrijeme te došao do treće pozicije, a Leclerc je također poboljšao svoje vrijeme, ali ne i poziciju te je ostao na sedmoj poziciji. Pet minuta prije kraja skoro svi vozači su bili u boksevima, a Leclerc je nakon svojeg brzog kruga javio u bokseve kako mu bolid ne skreće kako bi htio, što zasigurno nije ohrabrujuće u vidu ostatka kvalifikacija i sutrašnje utrke.

Nico Hulkenberg je u svojem brzom krugu imao odličan prvi sektor, najbrži od svih do sada, a do kraja kruga je uspio donekle zadržati tempo te je završio sa sedam desetinki zaostatka za vodećim Hamiltonom. Perez je na kraju uspio složiti krug i uspio poboljšati svoje vrijeme za nekoliko desetinki, a Alex Albon je bio odličan i na kraju došao do devete pozicije iza Pereza.

Alonso je poboljšao svoje vrijeme, ali je ostao  izvan top 10 za 10 tisućinki sekunde, a osim njega su ispali Ricciardo, Magnussen, Gasly i Ocon. Osim najbolje četiri momčadi, u Q3 idu Alex Albon i Nico Hulkenberg koji su odradili odlične kvalifikacije. Vodeći vozači na kraju nisu poboljšavali svoja vremena te su čuvali gume za Q3 i sutrašnju utrku.

Q3 – Norris odvozio odlično i došao do još jedne pole pozicije

Treća i posljednja kvalifikacijska runda u Monzi je krenula u 16:52 te su vjerojatno najuzbudljivije kvalifikacije sezone mogle početi. Većina vozača je odmah izašla na stazu za svoj prvi pokušaj u hramu brzine, a kao što smo vidjeli proteklih godina vrlo često je taj prvi pokušaj bio i brži pa su vozači bili zasigurno još više motivirani.

Verstappen je u boksevima morao malo izbjegavati Carlosa Sainza koji je izlazio iz bokseva, ali je prošlo sve bez incidenta. Direkcija utrke je zabilježila taj incident koji će biti pod istragom nakon kvalifikacija, a akcija na stazi je mogla krenuti. Oscar Piastri je bio prvi na stazi, ispred Norrisa, a njegovo prvo vrijeme je bilo 1:19:436. Iza njega je Norris bio brži za 35 tisućinke sekunde, a Sainz je bio tri desetinke sporiji.

Charles Leclerc je imao praktički isto vrijeme kao Sainz, a dva Mercedesa su se ugurala između McLarena na vrhu i dva Ferrarija. Perez je u prvom pokušaju nadmašio Verstappena koji je u posljednjem zavoju napravio grešku i izgubio puno vremena u odnosu na vodećeg Norrisa. Hulkenberg i Albon su očekivano bili sporiji od vodeće četiri momčadi, ali su oni bili na korištenim setovima guma.

Tri i pol minute prije kraja vozači su krenuli na stazu, a prvi su bili vozači Red Bulla – Perez pa Verstappen. Prvi sektor je Verstappen odvozio malo brže od Norrisa, ali u drugom sektoru je napravio manju grešku i nije poboljšavao svoje vrijeme. Ipak, uspio je prestići Pereza, ali nije uspio biti brži od nikog drugog te će startati sa sedme pozicije.

Norris je poboljšao svoje vrijeme, a Piastri nije uspio biti brži od Norrisa. Leclerc je došao na desetinku od vodećeg do treće pozicije, ali je iza njega Russell  bio brži od oba Ferrarija i zauzeo treću startnu poziciju za sutrašnju utrku. Hamilton nije uspio biti brži te je završio na šestoj poziciji, ispred Verstappena i Pereza.

Objava Lando Norris na pole poziciji u Monzi! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: fermen