Max Verstappen u Red Bullu je postavio najbrže vrijeme na prvom i jedinom slobodnom treningu za VN Miamija. Drugo vrijeme je postavio Oscar Piastri u McLarenu, a treće Carlos Sainz u Ferrariju.

Tijek treninga:

Slobodni trening je krenuo u 18:30 po hrvatskom vremenu te su vozači požurili izaći na stazu kako bi maksimalno iskoristili jedinih sat vremena u kojima mogu slobodno testirati postavke bolida i novitete na bolidima koje su donijeli u SAD.

Prvi je na stazu izašao Kevin Magnussen u Haasu, a odmah u prvom krugu je Norris javio kako ima problema sa skretanjem, a zbog toga se odmah vratio u bokseve što je zasigurno zabrinulo momčad koja je na njegov bolid stavila veliku količinu nadogradnji.

Charles Leclerc je napravio manju grešku u 16. zavoju te se okrenuo na stazi, srećom bez posljedica. Ipak, zbog toga što je staza na tom dijelu prilično uska, nije uspio okrenuti bolid te je ostao stajati nasred staze pa je direkcija utrke nakon nekoliko minuta označila crvenu zastavu. Leclercu je rečeno da mora ugasiti bolid i izaći iz njega te je za njega jedini trening u vikendu bio gotov prije vremena.

Nakon malo više od 5 minuta trening je nastavljen, naravno bez Leclerca koji se na skuteru vratio u bokseve, a njegov bolid je odguran iza zaštitne ograde. Većina vozača je odmah izašla na stazu kako bi skupili što više informacija o ponašanju bolida.

Norris je opet javio kako ima problema sa skretanjem, ali su odlučili da će nastaviti svoj program unatoč tome. Perez je postavio najbrže vrijeme na medium komponenti guma, a blizu su bila oba Mercedesa na istim setovima guma. Verstappen je bio također vrlo brz, ali je na kraju stražnjeg pravca prekasno kočio i otišao preširoko.

Sainz je nakon pola sata treninga uspio složiti odličan krug te je došao na sam vrh poretka ispred Pereza s dvije desetinke prednosti, a moglo je biti i malo brže da nije naišao na promet u zadnjem sektoru. Većina vozača je u drugom dijelu treninga bila fokusirana na duže stintove koji će biti vrlo bitni u dvije utrke ovog vikenda.

Lando Norris je pak bio više fokusiran na brze krugove te je svakim krugom bio sve bliži Carlosu Sainzu na vrhu poretka. Osim manjih poboljšanja vremena nije bilo većih uzbuđenja do zadnjih desetak minuta kada je nekolicina vozača izašla na soft komponenti guma i poboljšavala svoja vremena.

Pierre Gasly je privremeno preuzeo prvu poziciju, a onda je najbrže vrijeme postavio Carlos Sainz. Ipak, iza njega je još brži bio George Russell u Mercedesu, a Verstappen se žalio da su gume pretople da bi odradio dobar brzi krug.

Perez je u svojem pokušaju imao puno prometa u prvom sektoru, ali je unatoč tome uspio postaviti najbrži krug najbržim srednjim sektorom staze. Verstappen je na samom kraju treninga složio odličan krug te je došao na sam vrh poretka s više od dvije desetinke sekunde prednosti u odnosu na Pereza. Russell je uspio razdvojiti dva Red Bulla, a onda su se tu još dodatno ugurali Piastri i Sainz.

Objava Verstappen najbrži na jedinom slobodnom treningu u Miamiju! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: fermen