Poznato je da će 2025. godine bolid Saubera, trenutačno najlošije momčadi u Formuli 1, voziti Nico Hülkenberg. Tko će biti njegov momčadski kolega još se ne zna, a prema riječima Mattije Binotta, vodstvo momčadi čak ne zna niti kakav profil vozača traži.

Stanje u Sauberu prilično je loše. Momčad koja za nešto više od godinu dana postaje Audi, u aktualnoj sezoni još uvijek nema niti bod. Nedavno su se dogodile promjene u vodstvu pa je na mjesto izvršnog direktora sjeo bivši šef Ferrarijeve momčadi Mattia Binotto.

Naravno da će i njemu trebati vremena za bilo kakve značajne promjene i odluke. Međutim, jednu će odluku sa svojim kolegama morati donijeti vrlo brzo, a to je odluka o drugom vozaču za 2025. godinu. Sauber je već dogovorio suradnju s Nicom Hülkenbergom, no drugog vozača još nema na vidiku. Poznato je, Carlos Sainz je bio želja, no on je izabrao Williams.

“Tek sam nekoliko tjedana ovdje i rano je za mene, ali to je definitivno odluka koju moramo donijeti – tražimo li iskustvo ili nešto drugo? Ovo je projekt kojeg pokreću dugoročni ciljevi, a pitanje je što je najbolje za nas sada, da bismo došli do krajnjeg cilja.”

“Želimo li kratkoročno imati iskustvo pa se onda okrenuti nečem drugom? Trebamo odlučiti, no mislim da još nismo u poziciji za dati odgovor. Sigurno je da slušamo sve potencijalne vozače. Procjenjujemo njihove bolje i lošije strane kako bismo pronašli najbolji kompromis.”

“Odlučit ćemo što je prije moguće, nema sumnje, zato što trebamo posložiti naš tim za iduću godinu i za budućnost. Također, trebamo stati na kraj nagađanjima, zato što to nije u našem interesu. No, za sada nema odluke o tome što će biti najbolje za nas”, rekao je Binotto.

Hoćemo li Valtterija gledati u F1 i iduće sezone?

Aktualni vozači, Valtteri Bottas i Guanyu Zhou, ove godine nisu mogli pokazati puno s nekonkurentnim bolidom. U kontekstu novog ugovora spominje se Bottas, koji može ponuditi veliko iskustvo koje Binotto spominje. Kineski vozač, po svemu sudeći, odrađuje svoje posljednje utrke u Sauberu, a vjerojatno i općenito u Formuli 1.

Osim Bottasa, opcije za Sauber su rezervni vozač Theo Pourchaire i mladi Gabriel Bortoleto iz Formule 2. Naravno, mogao bi Binotto pokušati dogovoriti dolazak nekog od rezervnih vozača iz drugih ekipa, primjerice Micka Schumachera ili pak Liama Lawsona, ako on ne dobije trkaće mjesto u Red Bullovoj obitelji.

“Theo je naš rezervni vozač, tako da je nekako već dio obitelji i nema sumnje da je na našoj listi. Gabrielu ide vrlo dobro u F2, mislim da je pokazao da je odličan talent, tako da svakako moramo pratiti što on radi, kao što pratimo i mnoge druge. Nisu to jedina imena koja nam privlače pažnju. Mnogo je imena na listi, vozača s odličnim potencijalom, velikim znanjem, velikim iskustvom.”

“Opet kažem, stvar je u tome da trebamo prosuditi što je najvažnije za nas u kraćem, srednjem i dužem razdoblju pa onda napraviti jasan plan. Za sada ipak nemam odgovor na to”, naglasio je novi CEO momčadi.

Na koga će na kraju pasti Sauberov izbor? Morat ćemo pričekati još neko vrijeme kako bismo to doznali…

Objava Binotto priznaje da u Sauberu još ne znaju kakvog točno vozača traže za 2025. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak