U pokušaju osvajanja oba prvenstva ove godine, McLaren je konačno odlučio posegnuti za timskim odredbama. Barem u određenoj mjeri…

Nakon što je Red Bull doživio značajan pad forme u proteklih par mjeseci, McLarenu se pružila prilika napasti konstruktorsku titulu, a potencijalno i vozačku. Lando Norris zaostaje za Maxom Verstappenom 62 boda, a do kraja sezone ostalo je još osam utrka.

Dosta se posljednjih tjedana pričalo o tome hoće li McLaren staviti Oscara Piastrija u službu momčadi, kako bi pomogao Norrisu u određenim situacijama. Ranije su u Wokingu odbijali to napraviti pa im se u Monzi obilo o glavu. Norris i Piastri međusobno su se borili na stazi, a pobjeda je na kraju pripala Ferrariju.

Da se slične situacije ne bi ponovile u idućim utrkama, pao je dogovor između vodstva momčadi i dvojice vozača.

“Lando će imati našu podršku, ali želimo to učiniti bez da previše kompromitiramo naše principe. Osnovni princip je da se interes momčadi uvijek nalazi na prvom mjestu. Sportski pristup za nas je važan u općenitom pristupu utrkivanju, a pritom želimo biti pošteni prema obojici vozača.”

“Ono što više ne želimo vidjeti su situacije kao u Monzi, u kojima ulazimo u šikane na prvom i drugom mjestu, a izlazimo kao prvi i treći. To je negativno za momčad. Interes momčadi je najvažniji i takve situacije moramo dovesti u red jer činjenica je da smo ostavili otvorena vrata takvim situacijama našim pristupom utrci u Monzi”, izjavio je šef momčadi Andrea Stella.

Kako je to prepričao šef momčadi, Australac bi bio spreman odreći se pobjede, ako će u određenom trenutku to biti potrebno momčadi i Norrisu. U isto vrijeme, Lando kaže kako njemu ne trebaju pokloni i ne želi da mu se netko miče na stazi.

“Ako vozač čini posao bolje od mene, onda se ja trebam poboljšati, tako da ne bih želio uzimati nešto od nekoga. Ne želim da mi se prvenstvo pokloni. Da, bilo bi odlično osvojiti prvenstvo i čovjek se na prvu osjeća izvrsno, ali ne mislim da bih dugoročno bio ponosan na to.”

“To nije nešto što želim, nije način na koji želim osvojiti prvenstvo. Želim ga osvojiti borbom protiv Maxa, pobjedom protiv Maxa i ostalih suparnika. Želim dokazati da sam najbolji na stazi i tako doći do pobjede”, rekao je Norris.

Bilo kako bilo, Piastri je pristao igrati momčadsku igru i pomoći na koji god način bude trebalo, dok je god osvajanje oba prvenstva moguće za McLaren.

“Utrkujem se za momčad koja mi je dala priliku u Formuli 1 i koja mi je dala priliku pobjeđivati u utrkama Formule 1 unutar 18 mjeseci koliko sam ovdje, tako da osjećam veliku zahvalnost i gledajući širu sliku, znam da se ne vrti sve oko mene.”

“Gledajući sebično, preferirao bih da nema timskih odredbi, ali svjestan sam da nisam bitan samo ja i spreman sam odigrati sporednu ulogu u ovoj fazi sezone. Ranije u sezoni to bi bilo pretjerano, ali mislim da je sada prikladno vrijeme za pokušati pomoći momčadi u osvajanju oba prvenstva.”

“To ne znači da ću se ja micati Landu na svakoj utrci, nijedan od nas dvojice ne želi tako pristupati utrkivanju. I ja imam svoje ciljeve koje želim postići u ovom prvenstvu i pokušati popraviti svoju poziciju”, poručio je Piastri.

Ovog vikenda u Azerbajdžanu, McLaren ima puno veći problem. Barem tako sugeriraju rezultati slobodnih treninga u petak. Red Bull je izgledao mnogo bolje nego na prošlim trkaćim vikendima, dok je McLarenovim bolidima nedostajalo nekoliko desetinki sekunde do te razine. Vidjet ćemo kako će proći subota na uličnoj stazi u Bakuu.

Objava McLaren ipak odlučio dati prednost Norrisu, Piastri spreman pomoći kolegi pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak