Najbrži na trećem i posljednjem slobodnom treningu za VN Azerbajdžana je bio George Russell u Mercedesu. Drugo vrijeme je postavio Charles Leclerc u Ferrariju, a treći je bio Lando Norris u McLarenu.

Vremena vozača uskoro…

Tijek treninga:

Trening je krenuo u 10:30 po hrvatskom vremenu, ali vozači nisu masovno izašli na stazu zbog kiše koja je padala u Bakuu prije treninga. Na stazi su bili vozači Red Bulla te Saubera, ali su se ubrzo vratili u bokseve jer je staza bila i dalje vlažna s vrlo malo gripa.

Vozači Aston Martina su također izašli na stazu u prvih desetak minuta, ali oni su odrađivali njihovo ‘klasično’ zagrijavanje guma za utrku te su prošli kroz setove srednje tvrdih i tvrdih guma koje će koristiti u sutrašnjoj utrci. Nakon desetak minuta na stazu su izašli i vozači McLarena te Ferrarija kako bi odradili prve brze krugove.

Ipak, njihovi krugovi su prekinuti zbog crvene zastave koju je uzrokovao Esteban Ocon zbog problema s bolidom na početku dugog pravca prema startno-ciljnoj ravnini. Bolid je zaustavio na stazi te je direkcija utrke morala pokazati crvenu zastavu kako bi na siguran način uklonili bolid sa staze.

Trening je nastavljen nakon desetak minuta te je bilo preostalo 34 minuta na satu do kraja trećeg treninga. Većina vozača je ovog puta odmah izašla na stazu te su krenuli postavljati brza vremena. Oscar Piastri je bio najbrži dok svoje vrijeme nije postavio Max Verstappen, a iza njega su se ugurali Sainz, Perez i Leclerc.

Iza njih su svoja vremena postavili vozači Williamsa te je Albon došao na sam vrh poretka s čak osam desetinki prednosti u odnosu na Verstappena, a iza njega je bio i Colapinto u drugom Williamsu, ali s priličnim zaostatkom. Piastri je u svojem brzom krugu došao do druge pozicije, ali opet s preko pola sekunde zaostatka za Albonom.

Taman kada su se očekivali drugi brzi pokušaji za druge vozače koji su u prvim sektorima bili brži od Albona, na stazi je pokazana žuta pa crvena zastava zbog Olivera Bearmana koji je u prvom zavoju završio u zaštitnoj ogradi. Mladi vozač Haasa koji mijenja Magnussena na ovoj utrci je prekasno odlučio otići ravno u prvom zavoju te je prednjim lijevim dijelom bolida udario u ogradu.

Suci su svoje zadatke odradili vrlo brzo te je trening nastavljen nakon samo nekoliko minuta te je bilo preostalo još 22 minute do kraja treninga. Većina vozača je odmah izašla na stazu kako bi odradili zadnje pripreme uoči kvalifikacija koje su na rasporedu kasnije u danu. Lando Norris je postavio odmah najbrže vrijeme, ali je bilo za očekivati kako će vremena biti još brža kako budemo išli prema kraju treninga.

Lewis Hamilton je imao manjih problema na ulasku u treći zavoj te je otišao široko, ali bez posljedica. Albon je dodatno poboljšao svoje vrijeme, ali Leclerc je bio najbrži s 15 minuta do kraja treninga. Njegov momčadski kolega Sainz je bio treći s tri desetinke zaostatka. Verstappen je u svojem brzom krugu bio desetinku sporiji od Leclerca, a Perez je bio najbrži od svih.

Oscar Piastri je iza njih bio na novom brzom krugu te je odličnim krugom postavio najbrže vrijeme dana s čak šest desetinki prednosti u odnosu na Pereza. Ipak, treba naglasiti kako je Piastri bio na potpuno novom setu mekanih guma pa je bilo za očekivati kako će i drugi vozači uskoro poboljšati svoja vremena.

Russell je u prvom brzom krugu na novim gumama blokirao kotače u prvom sektoru te je morao otići u izletnu zonu, ali bez posljedica za njegov bolid. Slične probleme je imao Pierre Gasly, ali također bez posljedica. Charles Leclerc u Ferrariju je postavio još jedno vrlo brzo vrijeme te je došao na sam vrh poretka s dvije desetinke prednosti u odnosu na Piastrija.

Verstappen je postavio treće mjereno vrijeme iza Leclerca i Piastrija, a Lando Norris se ugurao između Leclerca i Piastrija na drugo mjesto. Dvojac iz Mercedesa je bio peti i deveti, a između njih su se ugurali Perez te dvojac iz Williamsa koji su izgledali vrlo dobro na stazi u Bakuu. Ipak, u drugom pokušaju je Russell postavio najbrže vrijeme s pola desetinke prednosti u odnosu na Leclerca.

Charles Leclerc u drugom pokušaju je došao na samo 13 tisućinki od Russella, ali je vozač Mercedesa ostao na vrhu poretka. Carlos Sainz je bio skoro pola sekunde sporiji, ali očekuje se kako će u kvalifikacijama ipak biti puno bliže najbržima. Do kraja treninga nije bilo većih promjena te je Russell ostao na samom vrhu.

Objava Russell najbrži uoči kvalifikacija u Bakuu! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: fermen