Kvalifikacije pod reflektorima u Singapuru su iza nas. Nije bilo upada guštera kao na treningu, a na kraju je najbolju startnu poziciju osvojio Lando Norris u McLarenu. Drugi u utrku će krenuti vodeći u prvenstvu i izravni Norrisov konkurent za naslov Max Verstappen u Red Bullu. Treću startnu poziciju je osigurao Lewis Hamilton u Mercedesu.

Kvalifikacije je obilježilo izlijetanje Carlosa Sainza u Q3 što je izazvalo crvenu zastavu i prekid. Nije previše sreće imao ni Charles Leclerc čiji je zadnji bitan krug obrisan te tako Ferrariji u sutrašnju utrku kreću s devete i desete pozicije.

Odličan četvrti je bio George Russell u Mercedesu. Treći startni red će u utrci dijeliti Oscar Piastri u McLarenu kao peti i odlični Nico Hulkenberg na šestom mjestu. Sedmo vrijeme je postavio Fernando Alonso u Aston Martinu, a osmo vrijeme je imao Yuki Tsunoda u RB-u. Kako smo naveli, Ferrariji su deveti (Leclerc) i deseti (Sainz).

Ispali u Q1: Ricciardo, Stroll, Gasly, Bottas i Zhou

Kvalifikacije su krenule kako je planirano, u 15 sati po našem vremenu. Prvi je na stazu izašao Ocon, koji je strpljivo čekao zeleno svjetlo na izlasku iz boksa. Odmah mu se pridružio Zhou.

Ferrarijevi momci isto nosu dugo čekali, ni minutu od početka kvalifikacija obojica su bili na stazi. Nedugo nakon njih i ostali su bili na stazi.

Nakon odvoženih prvih krugova McLareni i Ferrariji su bili dosta brži od svih ostalih, redoslijed je bio Norris, Leclerc, Piastri, Sainz, da bi se u svom drugom pokušaju Verstappen umiješao s drugim najboljim vremenom devet minuta prije kraja. No, nije se dugo tu zadržao, odmah je Leclerc vratio drugo mjesto.

Šest minuta prije kraja u zoni ispadanja su bili Gasly, Bottas, Zhou, Colapinto i Stroll. Na vrhu je poredak bio Norris, Leclerc, Verstappen, Piastri, Hulkenberg, Sainz, Alonso, Ocon, Magnussen, Tsunoda. Dosta su na rubu bili Russell i Perez koji su bili tek 13. i 14. redom.

U završnici Q1 poredak se mijenjao svakim prolaskom bolida ciljem. Staza se dosta ubrzala, te su mnogi odvozili odlične krugove. Na kraju su ispali redom Ricciardo, Stroll, Gasly, Bottas i Zhou.

Ispali u Q2: Albon, Colapinto, Perez, Magnussen i Ocon

Drugu rundu kvalifikacija su otvorili Leclerc, Perez i Verstappen, a ubrzo su i svi ostali bili na stazi.

I u Q2 je nakon prvih krugova dominirao Norris s dvije desetinke bržim vremenom od drugog najbržeg Leclerca. Nekoliko vozača je imalo škakljivih trenutaka, a istaknuo se Verstappenov u zadnjem zavoju njegovog brzog kruga kad je izgubio zadnji kraj i umalo završio u ogradi u Strollovom stilu od prije godinu dana.

Sedam minuta prije kraja Hamilton vozi dobar krug i prvi je odvozio vrijeme ispod 1:30. U zoni ispadanja su tada bili Alonso, Albon, Colapinto, Ocon i Verstappen kojem je prvo postavljeno vrijeme obrisano zbog izlijetanja u zadnjem zavoju. Deseto mjesto i rub zone ispadanja je držao Magnussen, a ni Perez nije bio siguran s devetim vremenom.

Drugi Verstappenov krug je bio dosta bolji, i odvozio je dvije i pol desetinke brže vrijeme od tada najbržeg Hamiltonovog vremena. Još ih je dosta popravilo svoja vremena, ali su ipak u zoni ispadanja ostali Williamsi i Ocon, a iznenadio je Perez sa slabim 13. vremenom. Tako su redom ispali Albon, Colapinto, Perez, Magnussen i Ocon.

Q3: Norris dominantno do najbolje startne pozicije

Sve je bilo spremno za završni obračun u Q3. Nitko nije puno čekao, svi su odmah izašli na stazu. Prema viđenom u prethodna dva dijela kvalifikacija, bilo je više kandidata za najbolju startnu poziciju.

Taman što je Piastri odvozio svoj krug iza njegovih leđa Sainz je “odradio Strolla” – pripremao se za najbrži krug i pri ulasku u zadnji zavoj izgubio je zadnji kraj i njime se zabio u zaštitnu ogradu.

Kvalifikacije su nastavljene u 16:07 sati po našem vremenu. Na satu je bilo osam minuta do kraja kvalifikacija. Vozači nisu navalili na stazu i izgledno je bilo kako su svi planirali odraditi samo jedan brzi krug, što je donijelo dodatnu draž i uzbuđenje.

Četiri minute prije kraja prvi je na stazu izašao Piastri. Dvije i pol minute prije kraja je i Verstappen kao zadnji izašao iz boksa.

Piastri je bio vrlo malo brži od svog prvog vremena, a Norris je iza njega odvozio skoro pola sekunde brži krug. Leclerc je odvozio slab krug, sporiji čak i od Hulkenberga u Haasu. Verstappen je bio drugi, a Hamilton treći. Leclercu je malo kasnije vrijeme obrisano te je pao na deveto mjesto.

Na kraju nitko nije mogao ni primirisati Norrisu te je Britanac osvojio najbolju startnu poziciju ispred Verstappena i Hamiltona.

Objava Lando Norris najbrži u kvalifikacijama u Singapuru! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Tomislav Radić