Daniel Ricciardo do kraja sezone neće sjediti u kokpitu RB-a, već će ga zamijeniti talentirani 22-godišnji Novozelanđanin Liam Lawson, koji će tako dobiti važno iskustvo za volanom bolida Formule 1 do kraja natjecateljske sezone. Ricciardo je, s druge strane, možda odvezao i svoje posljednje kilometre u Formuli 1.

Ricciardo je prošao kroz Red Bullov omladinski pogon i vozio za matičnu ekipu između 2014. i 2018. Tada je bio jedan od najboljih vozača u F1, sedam je puta bio i pobjednik utrke i mnogi su u njemu vidjeli materijal za svjetskog prvaka. Dobro se snalazio uz četverostrukog svjetskog prvaka i sve boljeg Maxa Verstappena, ali se odlučio za radikalni potez i 2019. prešao u Renault. Taj mu se potez nikad nije isplatio.

Helmut Marko komentirao je u intervjuu za Motorsport “slučaj Ricciardo” i zašto u Red Bullu više nemaju visoko mišljenje o njemu, iako su ga vratili u RB sredinom 2023. umjesto Nycka de Vriesa.

“Ključni trenutak u njegovoj karijeri bio je kada je napustio Red Bull. Nije imao pobjednički bolid u Renaultu ili McLarenu, pobijedio je u Monzi, da, ali to su bile posebne okolnosti,” započeo je Marko pa dodao…

“Ne znam točno što mu se dogodilo. Kada bi znali, pomogli bi mu. Ali više tu nije bilo brzine, nije mogao tako kasno kočiti… Trudio se, ali više nije imao killer instinkt.”

Marko, koji je glavni zaduženi za Red Bullov razvojni program vozača, vjeruje kako je Ricciardo otišao iz Red Bulla zbog dva razloga.

“Imao je određenih sumnji u Hondim motor, a također je slušao i zavodljive riječi Renaulta i Cyrila Abiteboula. Renault mu nije ponudio puno više novca nego mi,” otkrio je Marko i dodao…

“Također sam mu rekao kako će u Renaultu teško izvoditi ‘shoey’ koji tako voli! Mislim da Renault nismo vidjeli često na postolju.”

“Daniel je stigao u Red Bull i pobijedio tri utrke u 2014. dok Vettel nije ni jednu, nakon toga je Danil Kvjat ponekad bio brži, ali je i njega imao pod kontrolom.”

“Nakon toga je došao Max koji je bio snažniji i snažniji, tako da je on sigurno jedan od faktora zašto je otišao u Renault.”

Iako je Red Bull donio odluku o smjeni Ricciarda prije VN Singapura, skrivao je tu informaciju od javnosti.

“Vrijeme te objave ovisilo je o puno faktora i obaveza. Daniela smo ranije informirali, a pravi mu je oproštaj, mislim, bio najbrži krug. Taj je krug pokazao koji potencijal ima, iako tu razinu ne može održati kontinuirano niti je taj nivo dovoljan da opravda njegov dolazak u Red Bull.”

“Mislim da smo jasno dali do znanja da mora biti znatno bolji od Yukija Tsunode, a on je to uspio tek u nekoliko utrka. Tako da nažalost ova priča o povratku Red Bullova sina nije uspjela.”

“I sam je rekao kako je spokojan i kako se pomirio sa situacijom. Vidjet ćemo koji su njegovi planovi za budućnost,” zaključio je Marko.

Ricciardo se oprostio od ove sezone kao trenutačno 14. vozač prvenstva s 12 bodova, deset manje od Tsunode.

Objava Marko: Ricciardo je izgubio ‘killer instinkt’ nakon što je otišao iz Red Bulla pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić