Charles Leclerc nije uspio treću godinu zaredom osvojiti pole position na svojoj domaćoj stazi. Kvalificirao se na treće mjesto pa se ipak nadao da bi u nedjelju mogao izvesti čudo i doći do pobjede, međutim nakon kazne koju je zaradio, u nedjelju će mu zadatak biti još puno, puno teži.

Suci Velike nagrade Monaka pozvali su nakon kvalifikacija na saslušanje Charlesa Leclerca i Landa Norrisa, kao i predstavnike njihovih timova – Ferrarija i McLarena, kako bi razjasnili što se točno dogodilo u završnici Q3.

A dogodilo se to da je Leclerc završio svoj brzi krug i polako je kružio stazom. Iza njega je vozio Norris koji je bio u svom brzom krugu pa dostigao Ferrarijevog vozača usred tunela. Pregledavši sve dostupne podatke, kao i video snimke koje imaju na raspolaganju, suci su zaključili da nema nikakve sumnje da je Leclerc zasmetao Norrisu i negativno utjecao na njegov konačni rezultat.

Iako, vozači su se složili da je Leclerc u samom tunelu teško mogao nešto napraviti drukčije, a da to bude na siguran način. Suci su priznali da je monegaški vozač zapravo dobro reagirao na pokazane plave zastave jer bi nagla promjena putanje bila još opasnija, ali šteta je tada već bila učinjena.

Odgovornost zapravo leži na Leclercovom trkaćem inženjeru koji svog vozača nije upozorio na Norrisov dolazak. Suci smatraju da je na ovoj stazi upozoravanje vozača od krucijalne važnosti, a zapis timske radio veze dokazao je da su Leclerc i njegov inženjer raspravljali o drugim stvarima. Da je Charles upozoren, moglo se izbjeći ometanje Norrisa, tako da je konačna odluka sudaca primjena uobičajene kazne za ovakve “nepotrebne” situacije – tri mjesta unatrag na startnom gridu nedjeljne utrke.

To znači da Leclerc s trećeg mjesta pada na šesto, a po jednu poziciju naprijed u odnosu na rezultat kvalifikacija pomiču se Esteban Ocon, Carlos Sainz i Lewis Hamilton. Norrisu to i nije neka utjeha, budući da je u Q3 bio najsporiji i startat će deseti.

“Taj incident s Charlesom, uvijek je teško ovdje. Pretpostavljam da mi je pokvario krug. Napravio je što je mogao, ali kad čujete radio, govore mu o Verstappenovom krugu i obavještavaju ga o poretku, umjesto da se koncentriraju na to tko je iza njega. To je nešto što stvarno ne razumijem, ali što je tu je”, komentirao je Norris.

Objava Leclerc kažnjen zbog ometanja Norrisa, seli tri startna mjesta unatrag pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak