Max Verstappen u Red Bullu je postavio najbrže vrijeme skraćenih kvalifikacija za sutrašnju sprint utrku koja će se voziti na stazi COTA u Teksasu. Drugo vrijeme je postavio George Russell u Mercedesu, a treće Charles Leclerc u Ferrariju.

Vremena vozača uskoro…

Tijek kvalifikacija:

Sprint kvalifikacije u Austinu su krenule u 23:30 po hrvatskom vremenu te su vozači pomalo počeli izlaziti na samu stazu. Svi vozači su morali biti na srednjoj komponenti guma na kojoj nisu vozili još ovog vikenda na prvom i jedinom slobodnom treningu, pa su momčadi vrlo rano poslale vozače kako bi postavili što više mjerenih vremena.

Prvi je na stazi bio vodeći u prvenstvu Max Verstappen, a on je postavio i prvo mjereno vrijeme prvog dijela kvalifikacija koje su trajale 12 minuta. Njegov momčadski kolega je svoj prvi krug napravio praktički s identičnim vremenom kao i Verstappen, ali je njegovo vrijeme izbrisano zbog limita staze. Kevin Magnussen i Yuki Tsunoda su postavili brža vremena od Verstappena, a iza njih su na stazu došla i dva McLarena i dva Ferrarija.

Leclerc i Norris su bili privremeno na vrhu s minimalnom razlikom, a iza njih je došao i Hamilton koji je postavio još brže vrijeme od Leclerca za 56 tisućinki. Ipak, u drugom pokušaju je Verstappen posložio krug te je došao do samog vrha poretka iza Hamiltona i Leclerca.

Pri kraju prve kvalifikacijske sesije se vodila borba za prolazak u drugu kvalifikacijsku rundu te je ‘deblji kraj’ izvukao Oscar Piastri koji je zbog prekoračenja limita staze ostao bez posljednjeg mjerenog vremena, a samim time je ispao u SQ1. Osim njega, u SQ1 su ispali Esteban Ocon, Alexander Albon(koji je u posljednjem brzom krugu imao problema u trećem sektoru), Valtteri Bottas i Guanyu Zhou.

Druga kvalifikacijska runda za sprint utrku je krenula nakon nekoliko minuta te su ponovno svi vozači bili obvezni odvoziti ovih 10 minuta SQ2 na medium komponenti guma. Prvi su na stazi bili vozači Haasa i Mercedesa, ali kroz nekoliko minuta većina vozača je izašla na stazu kako bi odradili dva brza mjerena kruga.

Hamilton je u prvom krugu bio brži od Russella za dvije desetinke sekunde, a iza njih su došli i vozači Ferrarija te Lando Norris koji su postavili također vrlo kompetitivna vremena. Carlos Sainz je postavio najbrže vrijeme, a Charles Leclerc je bio desetinku sporiji od svog kolege. Lando Norris je ipak bio par desetinki sporiji od najbržeg, a Verstappen je zadnji od onih koji su ciljali na prvo mjesto izašao na stazu te je odmah postavio drugo vrijeme.

Sergio Perez je svoje prvo mjereno vrijeme postavio kada je bilo preostalo tek minutu i pol do kraja te je bio sekundu sporiji od najbržeg Sainza na desetoj poziciji, a iza njega je nekolicina vozača popravljala svoja vremena te je njegov prolazak u SQ3 bio pod velikom prijetnjom. Yuki Tsunuda je postavio 10. vrijeme te je time izbacio Pereza iz treće kvalifikacijske runde.

Osim Pereza, iz SQ2 su ispali još Liam Lawson, Pierre Gasly, Lance Stroll i Fernando Alonso. Malo iznenađenje je prolazak oba Haasa i Franca Colapinta u SQ3. Na kraju su zbog limita staze oba Aston Martina ispala u SQ2 bez postavljenog brzog vremena na 14. i 15. mjestu.

Treća kvalifikacijska runda je krenula nekoliko minuta nakon ponoći po hrvatskom vremenu. U prvim minutama na stazu su samo izašli vozači Mercedesa te Franco Colapinto, a preostalih sedam vozača je čekalo kraj kvalifikacija kako bi odradili jedan mjereni krug na setu mekanih guma.

Colapinto je uzrokovao na kratko i žutu zastavu zbog izlijetanja te je bilo za očekivati da neće postaviti mjereno vrijeme na uništenim gumama. Hamilton se požalio na taj rani izlazak na stazu, a njegovo vrijeme je bilo pola sekunde sporije od Russella u drugom Mercedesu. Preostali vozači su na stazu izašli u zadnjoj fazi SQ3 te je krenula borba između Ferrarija, Norrisa i Verstappena za prve startne pozicije.

Sainz je bio desetinku i pol sporiji od Russela, a Norris samo šest tisućinki brži od Sainza. Charles Leclerc je uspio biti ispred obojice, a iza njih je dolazio Verstappen koji je odličnim krugom postavio najbrže vrijeme dana te s 12 tisućinki prednosti nad Russelom uzeo pole poziciju za sutrašnju sprint utrku.

Objava Max Verstappen najbrži u sprint kvalifikacijama u Austinu! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: fermen