Svoju debitantsku sezonu u Formuli 1 Oscar Piastri je odradio na vrlo visokoj razini. Jasno, prvi dio sezone bio je rezultatski puno lošiji za njega dok McLaren nije unaprijedio svoj bolid, ali od ljeta su stvari krenule na bolje i Australac je imao jako dobrih nastupa. U nastavku pročitajte što on kaže na svoju prvu F1 sezonu…

U prvih devet utrka Svjetskog prvenstva Formule 1 2023., Oscar Piastri je samo dva puta uspio ući među osvajače bodova. Prve bodove u Formuli 1 osvojio je na svojoj domaćoj utrci u Australiji kad je završio osmi, a onda je još uzeo jedan bod na Velikoj nagradi Monaka. Međutim, počevši od utrke na Silverstoneu za mladog su se vozača McLarena počele događati dobre stvari.

Bolid je profunkcionirao nakon određenih nadogradnji i Piastri je bio četvrti u Engleskoj pa peti u Mađarskoj. Kasnije su došli još veći uspjesi – treće mjesto u Japanu i onda Katar, s pobjedom u sprintu i drugim mjestom u glavnoj utrci. U konačnom poretku vozača završio je deveti, što je pristojno za jednog debitanta, iako treba naglasiti da je njegov momčadski kolega Lando Norris osvojio 108 bodova više.

“Definitivno je to bio veći rollercoaster nego što sam očekivao. Znao sam da će biti uspona i padova, možda ne baš toliko padova na početku i ne toliko uspona na kraju. Stvarno sam naučio puno. Osjećam se kao da sam u osnovi bio u svakoj situaciji u kojoj se možete naći, osim što se nisam borio za prvenstvo.”

“Stoga, bila je to dobra godina u pogledu učenja. Mislim da kao momčad ponovno učimo natjecati se u vrhu i to je uzbudljivo. Ekipa nije bila u toj poziciji deset godina, tako da je lijepo opet imati takve razgovore i prolaziti takve scenarije.”

“Za mene bila je prava privilegija boriti se u vrhu tako rano u mojoj karijeri. Ima ljudi koji kroz cijelu F1 karijeru nisu imali priliku kakvu sam ja imao u 22 utrke. Vrlo, vrlo sam zahvalan na tome. Veselim se godinama koje dolaze i nadam se da ćemo još ćešće raditi takve stvari”, poručio je Australac.

Oscar Piastri i Lando Norris, McLaren

Svjestan je da navedenih uspjeha ne bi bilo bez velike podrške momčadi. McLaren je ove godine nedvojbeno pobjednik razvojne utrke u Formuli 1 jer nijedna momčad nije uspjela toliko unaprijediti bolid tijekom sezone.

“Definitivno je bila odlična sezona. Bilo je puno svjetlih točaka do kojih ne bi došlo da momčad nije onako poboljšala bolid. Moram im pripisati puno zasluga. Ali također, pretpostavljam da mogu i sebe potapšati po leđima jer sam bio pravi u tim trenucima.”

“Mislim da mi je vjerojatno trenutak najvećeg ponosa bio Silverstone, gdje smo konačno imali kompetitivan bolid i imao sam mogućnost izvući puno iz njega. Japan mi nije bio najbolja utrka, ali opet dovoljno dobra za moje prvo postolje. U Kataru smo imali jednu priliku u cijeloj godini za osvojiti nešto i uspjeli smo je zgrabiti. Mogu biti vrlo ponosan na to. Definitivno je bilo nekih nezgodnih vikenda i ima stvari na kojima još trebam raditi u pogledu cijele sezone.”

“Prvenstvo se ne osvaja s jednim ili dva dobra vikenda. Znam to još iz juniorske karijere, tako da se trebam pobrinuti da se dobre stvari događaju češće”, kaže Piastri.

U Wokingu trebaju nastaviti u istom smjeru, a uspiju li i za iduću sezonu složiti dobar stroj, mogu biti sigurni da će vozački tandem Norris-Piastri opet raditi izvrsne stvari na stazama.

Objava Piastri: Neki u cijelim karijerama nisu prošli ono što sam ja prošao u 22 utrke pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak