Veliko razočaranje doživjela je momčad Mercedesa u kvalifikacijama na Velikoj nagradi SAD-a, a nakon tog razočaranja ostaje veliko pitanje kako pristupiti nedjeljnoj utrci…

Prvo je Lewis Hamilton ispao iz kvalifikacija već u Q1. Nevjerojatna situacija, s obzirom na to da sedmerostruki prvak svijeta na Circuit of the Americas u kvalifikacijama nikad nije bio izvan prvih pet.

George Russell probio se do Q3, ali realno nije imao brzinu za borbu protiv Landa Norrisa i Maxa Verstappena, a zaostajao je dosta i za vozačima Ferrarija. U posljednjem krugu otišao je preko granice, izgubio kontrolu nad bolidom u zavoju broj 19 pa završio u zaštitnoj ogradi.

U tom trenutku imao je šesto vrijeme, ali to je najmanji problem. Prilikom udarca u ogradu oštetio je bolid, kao i najnovije nadogradnje, a Mercedes u ovom trenutku nema rezervni set. Svaki je vozač dobio jedan paket za ovaj trkaći vikend. To znači da će u utrci morati voziti sa starijom specifikacijom bolida, a pritom je odbio Hamiltonovu ponudu da mu on ustupi svoje dijelove.

“Ovog trena, zabrinuti smo zbog dijelova. Morat ćemo se vratiti na specifikaciju bez najnovijih nadogradnji. Lewis je ljubazno ponudio svoje dijelove, ali nećemo se mijenjati”, rekao je Russell nakon nesreće u kvalifikacijama.

“Cijelu sezonu, kad je bolid u svom najboljem stanju, onda se borimo za pole pozicije i pobjede. U petak smo se obojica borili za pole, a danas smo skoro obojica ispali u Q1. Baš sam pritiskao u tom zadnjem krugu, pokušao sam pronaći rezultat koji nije bio dostižan i platio sam cijenu. Razočaran sam sa sobom jer su svi naporno radili na nadogradnjama bolida, koje su sada u smeću.”

“Nemamo odgovore na sva pitanja jer stalno se nalazimo u istoj poziciji. Sve ovisi o interakciji bolida s gumama. Utjecaj imaju temperature, vjetar… Ali to je priča cijele naše sezone, starih nadogradnji, novih nadogradnji. Ili smo u vrhu ili smo pola sekunde iza”, rezignirano je komentirao George.

Rezigniran je nakon ispadanja u Q1 bio i Hamilton. On je u krugu zagrijavanja prije sprint utrke prijavio problem s bolidom, a iako je tu utrku uspio završiti na šestom mjestu, smatra kako problem nije bio riješen te da je nastavio remetiti balans bolida u kvalifikacijama.

“Bolid je bio užasan. Ovo je definitivno demoralizirajuće. U sprintu smo imali nekakav kvar prednjeg ovjesa, koji se dogodio u krugu zagrijavanja i trajao je kroz utrku. Balans bolida bio je stvarno problematičan. Napravili smo neke promjene, ali u kvalifikacijama se dogodila noćna mora. Balans je bio nekonstantan i nisam imao gripa.”

“Vjerojatno bih trebao startati iz pit lanea, inače se neću nikamo pomaknuti”, rekao je Lewis.

S obzirom na rezultat u kvalifikacijama, Mercedes neće puno izgubiti ako odradi potrebne promjene na bolidu. Usput, u ovoj bi situaciji bilo logično u bolid staviti i novu pogonsku jedinicu, koju bi Lewis mogao koristiti na utrkama u završnici sezone bez dodatne kazne.

Objava Russell: Nadogradnje su sada u smeću, Hamilton je ljubazno ponudio svoje pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak