Meksiko je poznat po svojoj bogatoj povijesti motosporta, a kroz povijest Formule 1 nekoliko meksičkih vozača ostavilo je značajan trag. Iako Meksiko nema dugačak popis vozača u Formuli 1, oni koji su se uspjeli natjecati u ovom prestižnom sportu ostvarili su zapažene uspjehe. Do danas je šest vozača iz Meksika nastupalo o Formuli 1, a boje ove zemlje trenutno brani Sergio Perez, koji je ujedno i najuspješniji Meksikanac u povijesti Formule 1.

U Sergia Pereza, Pedro Rodríguez je jedini Meksikanac koji je pobjeđivao u Formuli 1. Jedan je od najpoznatijih meksičkih vozača Formule 1. Rođen 1940. godine u Mexico Cityju, Pedro je bio svestran vozač, natječući se u raznim kategorijama, uključujući sportsku klasu automobila i Formulu 1. U Formuli 1 debitirao je 1963. godine na Velikoj nagradi SAD-a. Tijekom karijere zabilježio je dvije pobjede i ukupno se sedam puta popeo na pobjedničko postolje.

Prvu pobjedu je Rodríguez ostvario na utrci za VN Južne Afrike 1967. godine, a drugi i posljednji put je pobijedio 1970. godine na Velikoj nagradi Belgije, vozeći za BRM, što je bio vrhunac njegove karijere. Njegova je karijera, nažalost, prekinuta tragičnom nesrećom 1971. godine kada je poginuo na utrci u sportskim automobilima. Danas se u Meksiku Velika nagrada Meksika često naziva “Pedro Rodríguez Memorial” u čast ovog legendarnog vozača.

Ricardo Rodríguez, mlađi brat Pedra Rodrígueza, bio je također iznimno talentiran vozač koji je imao veliki potencijal u Formuli 1. Iako mlađi, u Formuli 1 je nastupio prije starijeg brata. Naime, Ricardo je prvi Meksikanac koji je nastupao u Formuli 1, u periodu od 1961. do 1962. godine. Mlađi brat Rodríguez bio najmlađi vozač u povijesti koji je vozio za momčad Ferrari, u dobi od samo 19 godina, nastupivši na utrci za VN Italije 1961. godine. Tu titulu držao je sve do 2024. godine, dok Oliver Bearman nije nastupio na VN Saudijske Arabije u Ferrarijevom bolidu sa samo 18 godina i 305 dana.

Nažalost, njegova karijera završila je tragično ubrzo nakon debija. Ricardo je smrtno stradao u nesreći tijekom kvalifikacija za Veliku nagradu Meksika 1962. godine sa samo 20 godina. Unatoč kratkoj karijeri, Ricardo je ostavio dubok utisak na motosport zajednicu i bio je veliki izvor inspiracije za buduće generacije meksičkih vozača. Staza na kojoj se vozi utrka za VN Meksika upravo nosi naziv po braći Rodríguez.

Sergio “Checo” Perez jedini je trenutno aktivan meksički vozač Formule 1. Rođen 1990. godine u Guadalajari, Perez je debitirao u Formuli 1 2011. godine s momčadi Sauber. Tijekom godina, Perez je vozio za nekoliko momčadi, uključujući McLaren, Force Indiju (kasnije preimenovanu u Racing Point), a trenutno vozi za Red Bull Racing.

Svoju prvu pobjedu u Formuli 1 Perez je ostvario je 2020. godine na Velikoj nagradi Sakhira, čime je postao prvi Meksikanac koji je pobijedio u utrci Formule 1 nakon Pedra Rodrígueza. Od tada je ostvario šest pobjeda i 39 puta se popeo na pobjedničko postolje. Njegov uspjeh učinio ga je nacionalnim herojem u Meksiku, a njegovi navijači s ponosom prate njegovu karijeru.

Sergio Perez, Racing Point, pobjednik VN Sakhira 2020.

Esteban Gutierrez, rođen 1991. godine, također je jedan od vozača iz Meksika koji su sudjelovali u Formuli 1. Debitirao je 2013. godine u momčadi Sauber. Prije dolaska u Formulu 1, Gutierrez je bio poznat po svojim uspjesima u nižim kategorijama, uključujući osvajanje GP3 serije 2010. godine. U Formuli 1 je proveo tri sezone, bez većih uspjeha. Nastupio je ukupno 59 puta za dvije momčadi, Sauber i Haas i osvojio ukupno 6 prvenstvenih bodova.

Osim navedenih vozača, još su dva Meksikanca nastupala u Formuli 1, a to su Hector Rebaque i Moises Solana. Solana je u Formuli 1 nastupao tijekom šezdesetih, a Rebaque krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Rebaque je osvojio 13 bodova u svojih 41 nastupa, dok Solani u 8 utrka nije pošlo za rukom osvojiti nijedan bod.

Meksiko možda nema veliki broj vozača u povijesti Formule 1, ali oni koji su se natjecali svakako su ostavili dubok trag. Od legendarnih Rodrígueza do modernih zvijezda poput Sergia Pereza, meksički vozači pokazali su nevjerojatnu hrabrost, talent i strast prema ovom sportu. S Perezovim uspjesima i sve većom popularnošću Formule 1 u Meksiku, budućnost meksičkih vozača u Formuli 1 izgleda svijetlo.

Objava Hometown Heroes: Meksiko pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Mia Lesic