Iako su prvo govorili da to neće činiti, vodeći ljudi McLarena odlučili su pokušati promijeniti odluku kojom je Lando Norris kažnjen na prošlotjednoj utrci u Austinu. Prvi korak na tom putu je zahtjev za revizijom slučaja.

U završnici Velike nagrade SAD-a kazna od pet sekundi dodijeljena je Landu Norrisu zbog pretjecanja Maxa Verstappena izvan granica staze.

Momčad McLarena nikako se ne može pomiriti s tom kaznom, zbog koje je Norris izgubio treće mjesto u toj utrci i važne bodove u njegovim pokušajima smanjivanja bodovne prednosti koju Verstappen ima u Svjetskom prvenstvu vozača.

Stoga, momčad iz Wokinga zatražila je pravo na reviziju cijelog slučaja, to je prvi korak na putu prema promjeni odluke sudaca. Realno je teško očekivati da će ova McLarenova misija biti uspješna jer promjene sudačkih odluka iznimno su rijetke. Saslušanje će se održati u Mexico Cityju u petak, a predstavnici momčadi trebat će pokazati ljudima iz FIA-e da imaju nove, značajne i relevantne dokaze koji nisu bili dostupni za vrijeme donošenja odluke. Samo će u tom slučaju doći do revizije prvotne odluke.

U najavi Velike nagrade Mexico Cityja, Lando Norris je istaknuo da se s odlukom sudaca ne može složiti i da nije on bio taj koji je obavio pretjecanje izvan granica staze.

“Ja se i dalje ne slažem s odlukom, a ne slaže se ni moj tim. Mislim da smo mogli vidjeti situaciju sličnu našoj između Russella i Bottasa. Ja sam bio sasvim ispred Maxa, bio sam ispred njega za više od dužine bolida. Nisam ja bio taj koji je napadao u zavoju, nego on. Ako sam ja bio ispred, onda sam se ja trebao braniti.”

“On je napadao i učinio je to prežestoko pa otišao izvan staze. Ja sam zadržao poziciju i siguran sam da je to nešto o čemu će se još razgovarati. Mnogi se vozači i timovi nisu složili. Mislim da je bio ispred mene na vrhu zavoja samo zato što nije kočio onda kad je trebao kočiti da bi ostao na stazi. Po mom mišljenju, to je očito”, komentirao je Lando situaciju s VN SAD-a.

Lando se nije složio s tvrdnjom da bi on trebao nešto mijenjati u svom pristupu utrkivanju protiv Verstappena.

“Lako je reći da netko treba biti agresivniji. Trebam i ja napraviti neke promjene? Da, trebam se malo prilagoditi. Je li sve što radim krivo? Nije.”

“Ja sam se jako dobro zabavio i respektirao sam borbu koju smo imali. On je završio utrku ispred, a ja trebam pobjeđivati njega. Neke male stvari trebam mijenjati, no ne trebam mijenjati cijeli pristup.”

“Max je vjerojatno najbolji na svijetu u onome što radi. Kad idem protiv najboljeg na svijetu, to nije lagana stvar za napraviti. On se utrkuje u ovoj poziciji duže nego ja. Ne radim savršen posao, ali ne radim ni loš posao. Jednostavno se ne mogu složiti s kaznom koju sam dobio prošlog vikenda, ni prihvatiti posljedice te kazne. Bilo je jasno koje su njegove namjere i da mi je bilo teško obići ga”, izjavio je Norris.

Utrku u Meksiku Lando dočekuje s 57 bodova minusa u odnosu na Maxa.

Objava McLaren zatražio reviziju slučaja oko Norrisove kazne na VN SAD-a pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak