Momčad Alfa Romeo od iduće će godine ponovno nositi ime Sauber, a s novim bolidom trebalo bi se krenuti u nekom novom smjeru jer su analize pokazale da s aktualnim konceptom nema napretka.

Sezona se bliži kraju, a u redovima Alfa Romeo Racinga nemaju previše razloga za zadovoljstvo. Valtteri Bottas i Guanyu Zhou osvojili su samo 16 bodova, a lošiji učinak ima jedino Haasov dvojac s četiri boda manje. Pred kraj sezone se “probudilo” društvo iz AlphaTaurija pa pobjeglo s dna poretka, a Williams je cijelu sezonu ipak za koračić bolji, ponajprije zahvaljujući bravurama Alexa Albona.

Pred ekipom su možda ipak neki uzbudljiviji i sunčaniji dani. Iduće sezone ponovno će nositi naziv Sauber, a bit će to prijelazno razdoblje do 2026. godine kad će i službeno postati Audi. Na mjesto tehničkog direktora nedavno je došao James Key i prionuo poslu, a šef momčadi Alessandro Alunni Bravi objasnio je da su unutar momčadi napravili detaljnu analizu učinka i zaključili da su s bolidom C43 došli “do kraja puta”. Za iduću sezonu priprema se potpuno novi koncept.

Key je imao značajnu ulogu u donošenju te odluke, kaže Bravi: “On je počeo s radom prvog tjedna u rujnu, tako da doprinosi našem bolidu za iduću godinu, bolidu C44. Proanalizirali smo projekt zajedno s njim, a zahvaljujući njegovom iskustvu prošli smo detaljnu analizu svih područja bolida i donijeli odluku da bolid za iduću godinu neće biti evolucija ovogodišnjeg.”

“Smatramo da postoje određena ograničenja u ovom konceptu i da ništa više ne možemo izvući iz njega. Zaista ćemo imati kompletno novi bolid, od šasije do ovjesa, svega. U svim područjima. Naravno, lako je identificirati probleme, ali onda trebate biti sposobni riješiti ih. Radimo marljivo i naša grupa raste. Imamo neke nove zaposlenike koji nam se pridružuju i to će također doprinijeti bolidu za iduću godinu, ali odgovore ćemo dobiti tek iduće godine u Bahreinu.”

I dok se bolid mijenja, vozačka postava ostaje ista. Bottas i Zhou imaju ugovore za iduću sezonu, a Bravi ne sumnja u njihove vozačke sposobnosti.

“Ako ćemo našim vozačima moći osigurati konkurentan bolid, oni mogu isporučiti rezultate. Stvarno je pitanje toga hoćemo li im dati ono što trebaju. Nema nikakvih problema s našim vozačima. Oni su iskusni i već smo vidjeli da mogu pridonositi osvajanjem bodova.”

“Važno je imati jači bolid koji će konkurirati u svim uvjetima na stazi, kod svih temperatura guma i bez obzira na vanjske faktore. To je bila naša najslabija točka. Previše uspona i padova, nismo bili konstantni kroz sezonu”, rekao je Bravi.

Uoči zadnje dvije utrke sezone, u Las Vegasu i Abu Dhabiju, Alfa Romeo ima pet bodova manje od AlphaTaurija, 12 bodova manje od Williamsa, a četiri boda više od Haasa. Ako im “veliki” dopuste, moglo bi još biti interesantno u borbi za bijeg sa začelja.

Objava Alfa Romeo: Naš bolid za iduću godinu neće biti evolucija ovogodišnjeg pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak