Fernando Alonso okupao se u fontani mladosti. Iskusni Španjolac u 2023. godini napunio je 42 godine, dapače, na završnoj utrci u Abu Dhabiju već je debelo zakoračio u 43. godinu života, a ništa ne ukazuje na to kako Alonso planira stati.

U 2022. je odbio Alpine zato što su mu nudili jednogodišnji ugovor, donio je riskantnu odluku, podigao ruke od francuskog konstruktora s kojim je osvojio jedine naslove prvaka i pridružio se Aston Martinu, koji prošle godine nije bio u bajnoj formi. To se pokazao kao sjajan potez.

Alonso je u prvoj sezoni s Aston Martinom osvojio osam postolja, najviše od vozača koji nisu bili za volanom dominantnog Red Bulla, a sjajnu sezonu okrunio je četvrtim mjestom u poretku vozača, što je njegov najbolji rezultat u prvenstvu od 2013. godine, kada je ostvario i trenutačno posljednju pobjedu u karijeri te završio kao viceprvak svijeta.

Nakon sjajne sezone Alonso svakako ima vatru u sebi za nastavak karijere, a ugovorom je obvezan s Aston Martinom i u 2024. godini. Nije poznato hoće li Fernando tada konačno podići sidro i napustiti F1, ali teško je vjerovati u to ako on i Aston Martin ostanu na konkurentnoj razini.

Španjolac smatra kako je 2023. najbolja godina u njegovoj karijeri uz 2012. godinu, kada je skoro (nedostajala su mu četiri boda) s nekonkurentnim Ferrarijevim bolidom.

“Zadovoljan sam mojom sezonom. Vjerujem da je ovo bila, uz 2012. godinu, najbolja sezona po mojoj vožnji. Sretan sam sa svime, bio sam pun motivacije, u dobroj formi i ponekad sam dobro vozio u teškim uvjetima.”

Španjolac je izdvojio pet utrka za koje smatra kako su njegove najbolje u 2023. godini.

“Mojih top pet su Bahrein, Monako, Kanada, Monza i Brazil. Namjerno sam stavio i Monzu, iako sam tamo završio tek deveti. Nije bilo postolje, ništa što će ljudi pamtiti, ali vjerojatno smo imali najsporiji bolid u Monzi. Ili drugi najsporiji… To je bio jedan od onih vikenda kada je sve dobro ispalo,” komentirao je Španjolac.

Adut Asto Martina ističe kako su velike proslave njegovih postolja poboljšale atmosferu u ekipi.

“Ja sam bio na postolju i u prošlosti, ali našoj je ekipi to bila nova situacija. Imali su neke dobre rezultate kao Force India i Racing Point, ali mnogi se nikad nisu regularno borili za podije kao što je bio slučaj ove godine.”

“Mislio sam da su uživali u tome više nego druge ekipe i više nego što smo slavili u ekipama gdje sam prije osvajao postolja. Energija je bila zarazna i to je bilo lijepo za vidjeti.”

“Svaki rezultat slavimo kao pobjedu i važno je tu energiju i iduće godine,” zaključio je Alonso.

Objava Alonso: Ovo je bila najbolja godina u mojoj karijeri uz 2012. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić