Sergio Perez sjajno je ušao u sezonu. Pobjedama u Saudijskoj Arabiji i Azerbajdžanu predstavljao je jedinu prijetnju prvaku Maxu Verstappenu, ali forma Meksikanca tijekom sezone jednostavno je – nestala.

Ključni dio sezone možda je bio na Velikoj nagradi Miamija. Verstappen se kvalificirao tek na deveto mjesto, a Perez je bio na pole positionu i pobjedom je mogao povesti u prvenstvu vozača. Ipak, Max je s devete pozicije stigao do pobjede, a na putu do slavlja prestigao je i momčadskog kolegu, koji je zatim mogao samo iz daljine pratiti kako mu Nizozemac izmiče iz vidokruga…

Upravo je na sljedećoj utrci u Španjolskoj započeo Perezov crni niz. Čak pet uzastopnih utrka nije ušao u posljednju kvalifikacijsku utrku, a nije mu se vratio osmijeh na lice ni nakon što je prekinuo taj neslavni niz, zato što se kvalificirao na devetom mjestu u Mađarskoj.

. (Photo by Clive Rose/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool //

Meksikanac je sezonu završio s više od duplo manje bodova od momčadskog kolege, devet postolja (tek jedno više od Fernanda Alonsa u Aston Martinu) i dvije pobjede. Sve je to započelo priče i glasine o tome je li Perez pravi čovjek za Red Bull uz Verstappena, ali aktualni konstruktorski prvak pokazao mu je povjerenje i nastavlja suradnju i u 2024. godini, koja je ujedno i posljednja u ugovoru između Pereza i austrijsko-britanskog konstruktora.

Perez je u intervjuu za Motorsport otkrio svoju perspektivu i doživljaje tijekom izazovne sezone.

“Katar je najgori vikend kojeg pamtim. Možda i moj najgori vikend u ovom sportu. Taj je vikend za mene bio tako loš da sam u sebi pričao: ‘Ne mogu igrati tako loše. Nešto se događa.’

“Kada odvozite nekoliko loših utrka u nizu, teško je ostaviti sve to iza sebe. Trebalo mi je malo vremena kako bih shvatio u kojem smjeru nastavljamo dalje.”

Perez je otkrio kako je njegova forma patila i zbog loših postavka bolida.

“Bili smo u deficitu s postavkama bolida. Igrali smo se s njima svaki vikend i nismo mogli pronaći pravo riješenje. Ipak, jednom kada smo sve posložili, shvatili smo kako nismo radili kao što smo trebali,” priznao je Perez.

“Mislim da smo to napravili jako dobro. Mislim, loše je što se sve to dogodilo, ali pozitivno je što je cijelo to iskustvo zbližilo našu garažu.”

Uslijed loših vožnji, postavljala su se sve češća pitanja o Perezovoj budućnosti u Formuli 1. Ipak, Meksikanac ističe kako nije ni razmišljao o odlasku iz sporta.

Daniel Ricciardo, Max Verstappen i Sergio Perez. (Photo by Alex Bierens de Haan/Getty Images) // Getty Images

“Ne, naravno. To bi bio najlakši izlaz za mene, ali nisam tip koji će u ovoj fazi karijere odustati i tako završiti. To nije nešto o čemu sam uopće razmišljao.

“Svjestan sam odgovornosti koju imam i nisam čovjek koji će druge kriviti za moje rezultate. Na kraju dana, tu sam odgovrnost i prihvatio. Na meni je bilo da preokrenem situaciju.”

Otkrio je kako se ne uspoređuje s vozačima koji bi ga potencijalno mogli zamijeniti u Red Bullu.

“Iskreno, nisam uopće razmišljao o tome kao vozač. Više sam se brinuo o tome kako bih mogao uživati na utrkama. Imao sam neke vikende koji baš i nisu bili zabavni. Ovdje sam još uvijek jer volim ono što radim, i dalje se stvarno zabavljam i uživam. To je bilo u mojim mislima kada sam htio okrenuti stvari.”

“Imao sam nekoliko teških mjeseci, možemo tako reći. Borio sam se za titulu, a onda završio u brodu koji tone. Nisam imao samopouzdanje u bolid.”

“Ipak, na kraju dana, ako želim biti u Red Bullu, moram shvaćati koliko mentalno snažan moram biti. I to je područje u kojem sam postao snažniji. Toliko puno naučite u lošim danima, puno više nego tijekom dobrih dana.

Objava Perez o lošoj sezoni: Borio sam se za titulu, a onda završio u brodu koji tone pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić