Nakon što je od Formule 1 dobila odbijenicu za ulazak u natjecanje 2025. godine, momčad Andretti Cadillac izrazila je neslaganje s tom odlukom, a onda potvrdila da je novi cilj ulazak u natjecanje 2026.

U listopadu prošle godine Andretti je dobio pozitivan odgovor Međunarodne automobilističke federacije, no prijava američke momčadi za ulazak u Formulu 1 nije jednako dobro prošla kod Formula One Managementa. Ranije ovoga tjedna, dosta opširnim obrazloženjem, vodstvo natjecanja objasnilo je zašto ne prihvaća prijavu ekipe Andretti Cadillac.

Generalno, kao glavni razlog navedeno je da se ne može očekivati kako bi nova momčad bila kompetitivna u natjecanju, a da samim time ne bi donijela neku dodatnu vrijednost Formuli 1. Osim toga, istaknuto je da bi 11. momčad predstavljala logistički problem nekim organizatorima, a od ranije je poznato da nije bila poželjna među postojećim timovima.

Također, vodstvo Formule 1 odbilo je prijavu za 2025. godinu smatrajući da za novu momčad nema smisla konstruirati bolid po postojećim pravilima, a onda već za godinu kasnije pripremati novi bolid koji će ići u korak s promjenama tehničkog pravilnika.

“Ne vjerujemo da postoji osnova da se bilo kojeg novog aplikanta prihvati u 2025., budući da bi to značilo da debitant u natjecanju treba napraviti dva potpuno različita bolida u prve dvije godine postojanja. Činjenica da je aplikant uopće predložio tako nešto daje nam razlog za sumnju u njegovo razumijevanje veličine tog izazova”, kažu u Formuli 1.

U Andrettiju pak odgovaraju da su bili spremni priključiti se natjecanju 2025. da je vremenski okvir tako nešto dopustio, ali ipak su realnije gledali prema debiju u Svjetskom prvenstvu 2026., s obzirom na to koliko je trajao cijeli proces.

“Kad se Andretti Cadillac prijavio u proces FIA-e prije gotovo godinu dana, preferiralo se da prva godina sudjelovanja u natjecanju bude spomenuta 2025. FIA je prihvatila našu prijavu, bez specifičnog ograničenja na ulazak 2025. ili 2026. Andretti Cadillac je već mjesecima operativno radio prema 2026. kao godini ulaska. Tehnikalija je ta 2025. koja je ostala dio prijave kao rezultat dugotrajnosti ovog procesa”, poručuju iz američkog trkaćeg tima.

Na površinu je isplivao još jedan prilično bizaran razvoj događaja. U Formuli 1 su naveli kako su 12. prosinca prošle godine pozvali aplikanta na sastanak, no da se aplikant na taj poziv nije odazvao.

Andretti objašnjava što se dogodilo: “Nismo bili svjesni tog poziva jer ne bismo odbili sastanak s Formula One Managementom. Direktni sastanak na kojem bi se raspravljalo o komercijalnim pitanjima od izuzetne je važnosti za Andretti Cadillac. Prihvatili bismo priliku za sastanak s Formula One Managementom i pismeno smo potvrdili naš interes.”

Kako piše Motorsport.com, IT služba pronašla je email zaposlenika Formule 1 (ne predsjednika Stefana Domenicalija) u spam folderu Michaela Andrettija i to je razlog zašto se vodstvo momčadi nije odazvalo.

Formula 1 je uz odbijenicu Andretti Cadillacu dodala opasku da bi drukčije gledala na prijavu te momčadi za ulazak u natjecanje 2028. u svojstvu tvorničke momčadi GM-a. FIA je pak kratko napisala na svojim stranicama:

“FIA je primila na znanje objavu Formula One Managementa u vezi izražavanja interesa timova za ulazak u FIA Svjetskog prvenstvo Formule 1. Uključujemo se u dijalog kako bismo odredili sljedeće korake.”

Dakle, Andretti zasad ne odustaje, a hoće li Formula 1 otvoriti bilo kakvu opciju za 2026. ili će ostati pri svom stavu da se nova momčad može priključiti najranije 2028. godine – pokazat će naredni mjeseci.

Objava Andretti Cadillac i dalje cilja na ulazak u F1 2026. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak