Treća utrka sezone u Gambetićima okupila 32 vozača Slovenije i Hrvatske.

GAMBETIĆI –  Zemljana staza autocross i rally centra Canalli u Gambetićima, na području istarske općine Višnjan, okupila je 32 vozača u trećoj ovogodišnjoj zajedničkoj utrci slovenskih i hrvatskih autocrossista čiji su rezultati bodovani zasebno za državna prvenstva dviju susjednih zemalja. Realizaciju “7. Nagrade Gambetića 2023.” ,u organizaciji AKORK “Skok racing 1993” i suorganizaciji Autokluba “Poreč Motorsport”, očekivano je, uz visoke temperature zraka, obilježila znakovita prašina koja se dizala iza svakog dvoboja u vrhunskim vožnjama što su ih u četiri različite divizije prikazali istinski asovi zemljanog oktanskog sporta. Usprkos tome, podloga staze duge 1.001 metar, bila je izuzetno dobro pripremljena čemu je doprinio višednevni rad i trud tehničke ekipe, kao i cjelodnevno polijevanje i održavanje staze tijekom treninga i utrka.

Bila je ovo još jedna manifestacija kojom Skok racing obilježava jubilej 30 godina od osnivanja. U prigodi svečanog otvaranja organizatori, vozači, suci, tehničko osoblje i gledatelji minutom šutnje odali su zahvalnost prerano preminulom nekadašnjem vrhunskom autocrossistu Draženu Katiću iz Ozlja, koji nas je, nakon teške bolesti, napustio dan ranije.

Svečano otvaranje 7. Nagrade Gambetića 2023. (snimio M. Krpan)

Slovenski automobilisti dominirali su brojem i kvalitetom voznog parka, ali ipak u sam vrh dviju divizija probila su se dvojica hrvatskih vozača. Tako je u Diviziji 1 Touring autocross automobila do 5.000 ccm, drugo mjesto tijekom tri kvalifikacijske vožnje, ali i u finalnoj ostvario Ferdinand Pađen (AKOK Skok racing 1993) u Audiju 80. Za pobjednikom Slovencom Primožom Omahnom (Audi 4×4) zaostao je 7,6 sekundi.

Identičan rezultat drugog mjesta, ali u Diviziji 3CC CrossCar, polučio je Dražen Krznarić (AK Ozalj) u mini buggyju CC Semog Bravo 600. Tijekom tri kvalifikacijske vožnje bio je ukupno četvrti s koje je pozicije i ušao u finalnu utrku. Na kraju je ciljem prošao s 6,388 sekundi zaostatka za pobjednikom Slovencom Mitjom Petrovčićem (CC Semog Bravo MT09 850). Treći u finalnoj vožnji bio je Slovenac Matic Bizilj (CC PMP 600), dok je među deset finalista sedmi bio izvrsni mladi Ozljanin Karlo Jandri (CC Speedcar Xtrem 600).

Snažne brze malene zujalice – Divizija CrossCar (snimio M. Krpan)

Divizija 1A Turing do 1.600 ccm u konkurenciji šest slovenskih vozača završila je pobjedom Žige Kraševca (VW Polo 1.6) s 14,289 sekundi prednosti ispred Luke Lisjaka (VW Polo). Najrobusniji i gotovo uvijek najatraktivniji buggy jednosjedi privukli su pažnju brojnih gledatelja, a posebno dvoboj za pobjednika. Nakon šest krugova Slovenac Igor Kern (Buggy Honda 2×1100) s minimalnom prednošću 1,460 sekunde slavio je pobjedu ispred sunarodnjaka Roberta Kocipera (Buggy Seat 2.0), da bi u posljednjem krugu utrke ostvario i najbolje vrijeme dana 41,995 sekundi za 1.001 metar. Tehnički problemi na šasiji karta jedinog našeg predstavnika Buzećanina Lorisa Krbavca (AK Buzet Autosport) zaustavili su sredinom utrke, ali na kraju ipak piše pobjedu za PH Divizije 3.

Pobjedici za PH u divizijama su Pađen, Krznarić i Krbavac, dok je ekipni poredak 1. AK Ozalj 47 bodova, 2. AKOK Skok Racing 1993 45 i 3. AK Buzet Autosport 25 bodova. Sljedeća, ujedno zaključna i odlučujuća utrka Prvenstva Hrvatske u autocrossu vozi se u Sloveniji, na stazi Moravče 7. i 8. listopada.

Autor: Miroslav Krpan

Igor Kern (203) i Robert Kociper (204) snimio M. Krpan

Objava Autocross u Gambetićima: Pađen i Krznarić drugoplasirani pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr