GAMBETIĆI – Ovog vikenda, punim plućima, kreće hrvatska automobilistička sezona, ona bodovna, prava žestoka borba za naslove prvaka u brojnim discipolinama po raspisu Hrvatskog auto i karting saveza, s dva značajna međunarodna natjecanja, na dva kraja Hrvatske. Relijaši su se okupili u Karlovcu, a na jedinu zemljanu stazu prilagođenu automobilističkom sportu, u Istru, u predjelu Gambetića, stižu autocrossisti iz četiri zemlje.

Sezona autocrossa predviđa ove godine  pet natjecanja, od kojih su tri u Gambetićima, a dva u Sloveniji, na stazi Moravče, sve redom bodovna natjecanja državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije, ali i međunarodna, sve do po jedne utrke na svakoj stazi u bodovnom sustavu FIA CEZ Prvenstva Srednjoeuropske zone.

Na prvoj ovogodišnjoj utrci, na stazi “Canalli”, dugoj 1.001 metar, u šumom okruženom poligonu na području Općine Višnjan, u sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka, ovog se vikenda očekuju čak 40 vozača Slovenije, Hrvatske, Italije i Mađarske. Uz bodove za nacionalna prvenstva dviju susjednijh zemalja tu je i novoraspisano Otvoreno prvenstvo Hrvatske – Croatian Autocross Trophy.

Organizaciju međunarodne “8. Nagrade Gambetića 2024.” i ovog puta potpisuje skupina oktanskih entuzijasta okupljena u domicilnom AKOK “Skok racing 1993” i bratskom Autoklubu “Poreč Autosport”.

“Ove smo se godine odlučili na organizaciju tri utrke autocrossa u sustavu bodovanja državnih i međunarodnih prvenstava, uz ovu u travnju, krajem lipnja slijedi i CEZ utrka, a potom još jedna početkom rujna. Time je ovaj naš jedinstveni u Hrvatskoj oktanski kompleks, kojeg konstantno dorađujemo u svakom pogledu, sa željom skorog dovođenja još većeg međunarodnog natjecanja, zaživio u punom smislu.”

“Uz sve to, prvog vikenda u srpnju pripremamo i jedinstveni oktanski show ‘The King of Istria’, čime upotpunjujemo i ove godine bogat kalendar priredbi što ih zajednički organiziraju na području Istre dva kluba Skok racing i Poreč Motorsport. Broj sudionika i vozni park, kao i vrhunski vozači garantiraju nam u nedjelju 7.srpnja istinski spektakl u cjelodnevnom programu”, kazao je Edi Milokanović, inicijator i organizator ove, kao i niza drugih oktanskih manifestacija širom istarskog poluotoka.

Četiri su različite skupine automobila podijeljenih u divizije. Posebnu će atrakciju predstavljati čak 19 jednosjeda sa stažnjim pogonom na dva kotača, u malim, ali brzim „zujalicama“ Divizije 3CC CrossCar, dok će deset sudionika biti u “jačim” buggyjima.

Najviše vozača stiže iz Slovenije, međutim raduje podatak da se nakon nekoliko godina na startu očekuje čak deset hrvatskih vozača iz pet klubova. Tako će u jačoj Diviziji 1 (zapremine do 5.000 ccm) „običnih“ automobila voziti Sven Katić (AK Ozalj, Audi A3 Quattro), Ferdinand Pađen (Audi 80) i Rajan Gašparini (BMW E36 320), obojica iz AKOK Skok racing 1993. Šest je domaćih vozača u Diviziji 3CC CrossCar: Dražen Krznarić (CC Semog Bravo 600) i Karlo Jandri (CC Speedcar Xtrem 600) iz AK Ozalj, Marin Pađen (CC DBS Concept MH1 600, Skok racing), Antonio Bukal (CC Semog Bravo Sport, AK Zagorje), Roberto Zdrinščak (CC Semog Bravo, ASK Kastavac) i povratnik na cross staze Robert Čulina (CC Keoss, AK Učka Sport). Jedini hrvatski predstavnik u Diviziji 3 Buggy je Daniel Vesić (Buggy 1.8T) iz AKOK Skok racing 1993.

Dvodnevni program počinje u subotu, 6. srpnja od 15 do 19,15 sati verifikacijom vozača i tehničkim prijemom vozila, dok u nedjeljno jutro od 9 sati počinje prvi od dva službena treninga. Kvalifikacijske utrke slijede od 12 sati, a finalne vožnje na rasporedu su u 17,30 sati.

Autor: Miroslav Krpan

Objava Autocross u Gambetićima: Utrka hrvatskog i slovenskog prvenstva okupit će 40 vozača pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr