Valtteri Bottas diskvalificiran je iz kvalifikacija za Veliku nagradu Velike Britanije u nakon što u njegovom Alfa Romeu nije ostalo dovoljno uzorka goriva.

Isključenje iz kvalifikacija standardni je ishod za ovakv prekršaj, a Alex Albon je posljednji vozač koji je dobio takvu kaznu na prošlogodišnjoj VN Australije.

Bottas je stao na stazi u Q1 sesiji, javivši momčad da nema snage, iako je imao 11. vrijeme i prolazak u Q2.

Sukladno tome nije mogao sudjelovati u drugoj sesiji pa je bez postavljenog vremena klasificiran na 15. mjesto.

Međutim, otkriveno je kasnije da u bolidu nije bilo dovoljno goriva da se ispuni obavezni zahtjev od jedne litre koja mora biti ostavljena bolidu za kasnije testiranje samog goriva.

Kada se bolid zaustavi na stazi u kvalifikacijama, FIA također izračunava i koliko bi goriva bilo potrošeno da se vrati u boks jer su bolidi obavezni za vrijeme kvalifikacija vratiti se u boks vlastitim pogonom, što nije slučaj na kraju utrka.

FIA-in tehnički delegat Jo Bauer je izjavio:

“Nakon današnjih kvalifikacija, na bolidu broj 77 utvrđeno je da je bilo moguće uzeti uzorak od samo 0,090 litara.”

“Budući da je količina goriva od 1 litre potrebna za proizvodnju uzorka, plus količina za vraćanje bolida u garažu izračunata na 2,39 litara, upućujem ovu situaciju sucima na razmatranje.”

Bottas tako sutra može startati sa začelja ili iz bokseva. Za bolid je rekao da ne zna zašto je stao:

“Moramo saznati o čemu se radi. Očito postoji mnogo razloga koji mogu uzrokovati zaustavljanje motora. Tako da ne znamo još.”

“Zapravo, nisam vidio konačno vrijeme iz Q2. Ali, barem smo prošli do Q2 ovaj put, stoga mislim da smo napravili neke korake od jučer. Sada još trebamo pričekati do sutra da vidimo kakav je tempo.”

Bottas je rekao da je najnoviji paket nadogradnje poboljšao bolid:

“To je korak unaprijed. Definitivno osjećam pomak i mislim da smo danas uspjeli izvući malo više s novim postavkama bolida.”

Objava Bottas diskvalificiran iz kvalifikacija u Silverstoneu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic