Nakon miješanih uvjeta na trećem slobodnom treningu uoči kvalifikacija za VN Velike Britanije u Silverstoneu, blago namočena, ali pak suha na trkaćoj liniji, ostala je staza i za kvalifikacije vožene od 16:00 sati po našem vremenu.

Prvi startni red na nedjeljnoj utrci zauzet će Max Verstappen pored oporavljenih McLarena Landa Norrisa i Oscara Piastrija.

Q1 – ispali: Perez, Tsunoda, Zhou, De Vries, Magnussen

Većina vozača je pohrlila na stazu s guma za suho, prije eventualne jače kiše, dok su neki odmah krenuli s intermedijima (oba Ferrarija, Haasa i Logan Sargeant u Williamsu). No, i Ferrari je ubrzo otišao po gume za suho. Lewis Hamilton prvi je krenuo u brzi krug, ali se izvrtio u Stoweu i krenuo opasno prema zidu. Uspio se vratiti na stazu.

Max je postavio neko vrijeme od 1:33.535, a Sargeant je javio momčadi kako je kiša počela jače padati. Ubrzo to Fernando Alonso postavlja na 1:31.437. Leclerc i Sainz su uspjeli odraditi vrijeme na gumama za suho nakon promašene taktike s gumama za vlažne uvjete.

Staza se ipak uvelike ubrzavala, a kiša za koju je Sargeant javio tada nije pojačavala. S pet minuta do kraja sesije u zoni ispadanja bili su: Zhou, Sargeant, Bottas, Albon i Magnussen. Rizični su bili Nico Hülkenberg na 15., Sergio Perez na 14. i Lando Norris na 13 mjestu.

Kiša je sada prema riječima Georgea Russella ipak pojačala, a na izlasku iz Stowea, Magnussen je nakon iznenadnog gašenja zaustavio bolid te su nastupili uvjeti crvene zastave. Bilo je to s nešto više od 3 minute do kraja Q1, a u zoni ispadanja bili su: Magnussen, Zhou, Sargeant, Bottas i Albon kojem je vrijeme kruga obrisano zbog prekoračenja granica staze.

Sesija se nastavila u 16:25 po našem vremenu, a na stazu naravno pohrlili skoro svi, s Perezom kao vodećim u redu. Checo prvi završava brzi krug nakon nastavka i radi prvo vrijeme, ali to na kraju mu nije bilo dovoljno! Na kraju su i vodeći prije crvene zastave bili blizu ispadanja, a kao 15. prošao je Alonso. Najbrži na kraju Q1 bio je Lando Norris s 1:28.917.

Valtteri Bottas, koji je prošao u Q2, zaustavio je bolid u Luffieldu i nije uspio završiti krug i sesija je završena sa žutim zastavama.

Q2 – ispali: Hülkenberg, Stroll, Ocon, Sargeant, Bottas

Ponovno se zaredala kolona na čekanju zelenog svjetla sesije. Jača kiša koja je svakog trena trebala početi padati se iz boksa najavljivala Alonsu, a Landu Norris pak da uopće neće padati. Konkretnije vlažnosti nije bilo, a pojavilo se i sunce s početkom sesije u 16:40. Aston Martini bili su vodeći u koloni.

Alonso prvi radi brzi krug od 1:30.660, a Leclerc ubrzo prvi ide ispod 1:30, što su i ostali vozači odradili. Nakon prve ture brzih krugova, najbrži je bio Norris s 1:29.427. Problema je očito imao Hamilton koji je bio tek 10. s 9 minuta do kraja sesije, tj. ubrzo i 12. nakon novih brzih krugova dvojca iz Aston Martina.

Alex Albon nastavio je odličan tempo s Williamsom, te je s lakoćom radio vremena koja su radili Aston Martini i Ferrariji. S pet minuta do kraja sesije u zoni ispadanja bili su: Russell, Hulkenberg, Hamilton, Stroll, Sargeant i Bottas koji radi kvara iz Q1 nije vozio ovu sesiju.

Mercedesi su 3 minute do kraja ipak bili na prvom (Hamilton) i četvrtom mjestu (Russell), a rizično su bila oba Ferrarija na osmom i devetom mjestu. Leclerc s poteškoćama u prometu u trećem sektoru radi 4. vrijeme s 30 sekundi do kraja sesije, a Leclerc 3. vrijeme. Rizično je na kraju bio Russell koji je prošao kao 10. Podbacio je Stroll s tek 12. vremenom kruga. Najbrži je na kraju bio Verstappen s 1:29.428

Q3 – najbrži: Verstappen

Prethodne dvije sesije nisu imale omogućen DRS, a dodatnim sušenjem staze, sustav je bio omogućen za posljednji kvalifikacijski krug. Sesija je započela nešto opuštenije pošto je nestala prijetnja od padanja kiše.

Russell prvi radi brzi krug od 1:28.184, a momčadski kolega Lewis Hamilton to ubrzo skida ispod 1:28. Ipak, Max vozi krug od 1:27.084, s preko pola sekunde prednosti ispred ostatka grida. Odličan je bio Oscar Piastri s tada trećem vremenom sesije, ali je dosta grubo izašao na pasicu u brzom krugu te rekao momčadi da treba provjeriti podnicu.

S 3 minute do kraja sesije počeli su izlasci u posljednji lov na brze krugove. Ovog puta je Leclerc bio prvi u brzom krugu i radi vrijeme od 1:27.136, nedovoljno za prvo mjesto! Sainz je nešto sporiji, kao i Russell i Hamilton. Ali, dolaze McLareni i skidaju Ferrarije s drugog i trećeg mjesta!

Max na kraju ipak prolazi kao najbrži s 1:26.720!

Poredak prvih 10:

  1. Verstappen
  2. Norris
  3. Piastri
  4. Leclerc
  5. Sainz
  6. Russell
  7. Hamilton
  8. Albon
  9. Alonso
  10. Gasly

Objava Maxu prva startna pozicija u Silverstoneu; McLarenima druga i treća! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic