Vozač Saubera skrivio je problematičnu situaciju u kvalifikacijama za sprint utrku na VN Miamija. Suci su mu odredili kaznu zbog koje će na startu te sprint utrke biti za tri mjesta lošije pozicioniran, u odnosu na ostvareni rezultat.

Oscar Piastri u svom je McLarenu započinjao mjereni krug, a onda mu se u prvom zavoju na trkaćoj putanji našao Sauber Valtterija Bottasa. Finac nije dobio informaciju da mu se Piastri približava te mu se nije sklonio s puta, a u prvom je zavoju umalo došlo do sudara.

Nakon sprint kvalifikacija vozači i predstavnici timova morali su na razgovor kod sudaca. Bottas i predstavnik Saubera priznali su pogrešku, istaknuvši da vozač nije obaviješten o dolasku bolida u brzom krugu. Sucima nije preostalo ništa drugo nego kazniti finskog vozača.

“Primarna je odgovornost na vozaču, osigurati da nije u poziciji u kojoj bi nepotrebno zasmetao drugom vozaču. Bolid s brojem 77 sporo se kretao trkaćom linijom i uzrokovao situaciju koja se dogodila, no pogreška sa strane momčadi značajno je doprinijela tom incidentu”, stoji između ostalog u obrazloženju sudačke odluke.

Bottas se kvalificirao na 18. mjesto, a kazna od tri startna mjesta u subotnjem sprintu spustit će ga na samo začelje poretka. Malo će profitirati vozači Williamsa, koji će se pomaknuti za jednu poziciju svaki.

Pod istragom je nakon sprint kvalifikacija bio i Lewis Hamilton, odnosno Mercedesova ekipa zbog toga što neki od mehaničara u boksu nisu nosili kacige dok su radili na prednjem krilu Hamiltonovog bolida. Ipak, istragom je ustanovljeno da se nešto slično događalo i kod drugih timova pa su suci odlučili da bi bilo nepravedno kazniti samo Mercedes. Umjesto kažnjavanja, prema FIA-i je upućen prijedlog da se razmisli o tome treba li mijenjati pravila koja vrijede za mehaničare tijekom kvalifikacija.

Objava Bottas kažnjen zbog incidenta s Piastrijem u sprint kvalifikacijama pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak