Nakon izvrsnog početka sezone u Bahreinu, Fernando Alonso i njegov Aston Martin dolaze na Veliku nagradu Saudijske Arabije po odgovore o mogućnostima bolida AMR23 na stazi sasvim drukčijoj od Sakhira. Španjolac kaže da će petak biti poput dana testiranja za mnoge timove.

Na početku nove sezone Svjetskog prvenstva Formule 1 momčadi su imale priliku iskusiti ozbiljnu vožnju samo u Bahreinu. Na stazi Sakhir održana su i predsezonska testiranja i prva Velika nagrada sezone, no s obzirom na to da ta staza ima neke vrlo specifične karakteristike, mnogi se pitaju kakav će biti odnos snaga na drukčijim stazama.

Sakhir ima dosta sporih zavoja i jako abrazivan asfalt. Sljedeći izazov je Jeddah Corniche Circuit, vrlo brza staza s podlogom koja daleko manje troši gume. Treća utrka sezone vozi se dva tjedna kasnije u Australiji pa Fernando Alonso kaže da će se tek nakon Melbournea njegov Aston Martin moći pohvaliti nekakvim konkretnijim razumijevanjem bolida.

“Izazov je ispred nas, ovdje u Džedi i u Australiji moramo vidjeti kako bolid funkcionira. Drukčije su bile zime u prošlosti, kad smo testirali u Barceloni i u Bahreinu pa smo imali dvije reference, a sad imamo samo jednu jer smo testirali u Bahreinu i utrkivali se u Bahreinu. U ovom trenutku, sutrašnji će dan biti nešto poput testnog dana za mnoge timove, uključujući i nas. Pokušat ćemo upoznati bolid na drukčijoj stazi”, kaže Fernando u najavi druge utrke sezone.

Naravno, Alonsu je u Aston Martinu sve još uvijek prilično novo. Ove je zime došao iz Alpinea pa taj proces prilagodbe na novo okruženje još uvijek nije završio. Puno se radilo u simulatoru, a Fernando se osvrnuo na period koji je iza njega i opisao što se zapravo događa iza kulisa.

“Radili smo neke sitne izmjene u načinu pripreme za utrku. U pogledu sastanaka, tajminga, prezentacije, posvećivanja pažnje važnim točkama na kojima se radi s inženjerima i s timom tijekom vikenda, ali također u pogledu rada na simulatoru u tvornici.”

“Imamo Stoffela, imamo Felipea u simulatoru i pokušavamo biti usklađeni po pitanju stvari koje želimo. Vrlo se lako izgubiti po pitanju performansi bolida ili u razvoju, kad vozači u simulatoru traže stvari koje vozači utrka ne traže u stvarnom bolidu na stazi.”

“Pokušavamo raditi na takvim stvarima i mislim da sam sretan kako stvari teku, ali prošla su samo dva ili tri mjeseca u ovom projektu i puno je novih ljudi u timu. Dakle, ono najbolje bi tek trebalo doći”, poručio je Fernando.

Stoffel Vandoorne i Felipe Drugovich rezervni su vozači Aston Martina. Mladom Brazilcu sigurno je pomoglo što je u Bahreinu testirao bolid umjesto ozlijeđenog Lancea Strolla pa na temelju toga može adekvatno uspoređivati vožnju bolida na stazi s onim dijelom posla koji se obavlja u simulatoru.

Aston Martin stiže u Džedu kao druga momčad u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva, nakon trećeg i šestog mjesta na otvaranju sezone. Očekivanja od nastavka sezone su, logično, jako velika.

Objava Alonso: Petak će biti dan testiranja za mnoge timove pa i za nas pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak