Kvalifikacijski je dan u Checolandu. Glavna zvijezda kvalifikacija i cijelog vikenda u Mexico Cityju je, ako se pita navijače, Red Bullov Sergio Perez, a glavna zvijezda kvalifikacija su, na iznenađenje svih, dva Ferrarija – okupirali su prvi startni red! Charles Leclerc je osvojio novi pole position i u utrku će krenuti s prve startne pozicije ispred Carlosa Sainza! Zanimljivo je kako je ovo Leclercov prvi pole position u “normalnom” vikendu – svi njegovi dosadašnji pole positioni su ostvareni na sprint vikendima. Treće mjesto je zauzeo novi-stari svjetski prvak Max Verstappen u Red Bullu.

Ostatak poretka uskoro…

Ispali u Q1: Ocon, Magnussen, Stroll, Norris i Sargeant

Kvalifikacije su otvorili Gasly i Magnussen, nedugo iza dva Aston Martina su im se pridružila. Magnussen je prvi postavio mjereno vrijeme, 1:19.73. Tribine su proključale kad je na stazu izašao domaći junak Sergio Perez. Pogotovo su navijači urlali od sreće kad se ukazalo Perezovo ime na čelu poretka 11 minuta prije kraja Q1.

No, već pola minute kasnije Verstappen postavlja skoro pola sekunde brže vrijeme od Pereza. Dvije minute kasnije Ricciardo i Bottas voze vrlo dobra vremena, dovoljna za drugo i treće mjesto redom. Ricciardo je pritom imao pomoć Tsunode koji mu je stvarao zavjetrinu.

Treba napomenuti kako nisu svi vozili na mekim gumama. Leclerc, Hamilton, Sainz, Russell i Piastri su svoja vremena postavljali na srednje mekim gumama. Od njih je najviše bio plasiran šest minuta prije kraja bio Leclerc na trećem mjestu. Verstappen je bio prvi, Ricciardo drugi, a iza Leclerca su redom bili Bottas, Perez, Hamilton, Sainz, Alonso, Tsunoda, Russell. U zoni ispadanja su tada bili Stroll, Albon, Piastri, Norris i Sargeant.

Dok je Piastri postavio drugo najbolje vrijeme, vozači su napravili pravu gužvu i blokadu na izlasku iz boksa, u želji da imaju što više čistog prostora za čist krug. I Albon je uspio odvoziti krug dovoljan za deveto mjesto, no požalio se da je bolid skroz drugačiji nego na treningu. Albonu i vozačima u opasnosti od ispadanja je dosta pomogao Alonso koji je svojom piruetom u trećem zavoju izazvao žutu zastavu i time omeo ostale vozače u završnim brzim krugovima. Za to vrijeme su suci objavili kako su Verstappen i Russell pod istragom zbog stvaranja gužve na izlasku iz boksa.

Ta žuta zastava je najviše unazadila Norrisa koji nije uspio popraviti svoje vrijeme. Prvo je pogriješio, a potom ga je žuta zastava prekinula u startu završnog pokušaja te je ispao u Q1 i u utrku kreće sa 19. mjesta. Zonu ispadanja su tako redom činili Ocon, Magnussen, Stroll, Norris i Sargeant.

Ispali u Q2: Gasly, Hulkenberg, Alonso, Albon i Tsunoda

Između dvije runde kvalifikacija suci su otvorili istrage nad više vozača zbog nepoštivanja žute zastave i nepoštivanja maksimalnog vremena u izlaznom krugu.

Prvo vrijeme je postavio domaći junak. No, odmah ga je za pola sekunde nadmašio Verstappen. Zatim su se izredali Mercedesi, Gasly, Alonso sa vremenima sporijim od Red Bullova. Potom je Ricciardo opet uz Tsunodinu asistenciju postavio drugo vrijeme koje je vrlo brzo nadmašio Piastri. Ferrariji su potom postavili prilično slabe prve krugove, sedam i osam i pol desetinki sporija vremena od Verstappena. Bili su tek osmi i deveti.

Albon je ponovio kako je bolid prilično drugačiji nego na treningu, što je pokazivala i 11. pozicija koju je držao šest minuta prije kraja. Zajedno s njim u zoni ispadanja su bili Hulkenberg, Gasly, Alonso i Tsunoda.

Po završne krugove vozači su počeli izlaziti tri i pol minute prije kraja. Opet su se ponovile scene s kraja Q1 kad su vozači počeli praviti gužvu na izlasku iz boksa.

Sainz je imao nešto lošiji krug zbog greške u zavoju 4, nije značajno popravio vrijeme. Leclerc se popravio i popeo na četvrto mjesto. Hamilton je odvozio krug dostojan prvog mjesta. Albon se probio na deveto mjesto i osigurao Q3 – sve dok mu vrijeme nije izbrisano zbog kršenja limita staze. Sainz se provukao kroz iglene uši na desetom mjestu, koje je postalo deveto nakon brisanja Albonovog vremena. Tako su u Q2 redom ispali Gasly, Hulkenberg, Alonso, Albon, Tsunoda.

Q3: Ferrariji niotkuda ispred svih!

Sudeći po rezultatima Q2, borba za najbolju startnu poziciju je trebala biti između vozača Red Bulla i Mercedesa, a začudo i Ricciardo je bio tu negdje.

Opet je Perez bio prvi koji je postavio prvo mjereno vrijeme. Kao i u Q2, Verstappen ga je pratio i odmah je postavio bolje vrijeme od njega, i to za pola sekunde. I Ricciardo je bio brži od Pereza, a niotkuda je na čelo izbio Carlos Sainz. Odmah iza njega Leclerc je za 0.067 bio brži od Sainza i imali smo provizionalni Ferrarijev prvi startni red. Poredak je tako nakon prvih krugova bio Leclerc, Sainz, Verstappen, Ricciardo, Russell, Hamilton, Perez, Piastri, Zhou, Bottas.

U zadnje tri minute vozači su počeli izlaziti po posljednje pokušaje za osvajanje najbolje startne pozicije. Ferrariji su imali slabe završne krugove i nisu popravili svoja vremena. Perez nije mogao bolje od petog mjesta, a Verstappen nije uspio više od trećeg mjesta. Russell nije mogao bolje od osmog, a Hamilton od šestog mjesta i to je Ferrarijev prvi startni red sa Leclercom na pole positionu!

Objava Charles Leclerc na pole positionu u Meksiku! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Tomislav Radić