Mnogi su se vozači zbog svojih postupaka tijekom kvalifikacija za VN Mexico Cityja našli pod povećalom sudaca, međutim nakon provedenih istraga kazne su izbjegli svi osim Williamsa i Logana Sargeanta.

S obzirom na to koliko je istraga otvoreno za vrijeme kvalifikacija na stazi braće Rodriguez u Mexico Cityju, smatralo se da bi startni grid za nedjeljnu utrku mogao izgledati značajno drukčije od poretka složenog na temelju rezultata u kvalifikacijama, no tako se nešto ipak nije dogodilo.

Max Verstappen, Fernando Alonso, Lewis Hamilton i George Russell kod sudaca su prošli bez sankcija, a jedini prema kojem arbitri nisu bili tako blagi, bio je Logan Sargeant. Kažnjena je i njegova momčad, Williams.

Pri izlasku iz boksa na kraju prvog dijela kvalifikacija Verstappen, Alonso i Russell napravili su zastoj u pit laneu i blokirali izlaz na stazu mnogim vozačima koji su se u tim trenucima našli iza njih. Otvorena je istraga protiv trojice vozača za nepotrebno ometanje, ali suci su na kraju odlučili da neće dijeliti kazne.

Kako su se Max, George i Fernando izvukli? Sa svojim timovima sucima su prezentirali slučaj kako su se zaustavljali na izlasku iz boksa zato što im je bilo nužno kreirati prostor u odnosu na bolide ispred njih, a u kontekstu činjenice da im zbog maksimalnog delta vremena u izlaznim krugovima nije dozvoljeno presporo voziti stazom. Prostor na stazi koji se ne uzima u obzir kod tog mjerenja maksimalnog delta vremena je pit lane pa su vozači taj prostor iskoristili da bi osigurali čist zrak ispred sebe.

“Suci smatraju da se čitav niz incidenata dogodio kao izravna posljedica primjene minimalnog vremena kruga između SC2 i SC1, koje je osmišljeno (ispravno, po našem mišljenju) kako bi se izbjeglo opasno slaganje bolida na stazi tijekom kvalifikacija.”

“Napominjemo da postoje suprotni zahtjevi za vozače u smislu da moraju poštivati minimalno vrijeme, pokušavaju stvoriti podnošljive razmake u odnosu na bolide ispred, ali također moraju izbjegavati nepotrebno zaustavljanje na izlazu iz boksa ili nepotrebno sporu vožnju.”

“Sve strane, uključujući suce, čvrstog su mišljenja da je bolje imati potencijalno slaganje bolida u boksu ili na izlazu iz boksa, umjesto potencijalno opasne situacije velikih razlika u brzini na stazi. Poželjno je pronaći bolje rješenje za izlaz iz boksa, no u ovoj fazi nije poznato koje bi to rješenje bilo”, stoji u obrazloženju sudaca.

George Russell na tu temu: “Traže od nas da se ne zaustavljamo u boksu, ali ako ne napravimo razmak u boksu, moramo ga napraviti na stazi. Za mene, prilično je opasno ako vozite brzinom od 10 km/h po pravcu kojim bolidi u svojim brzim krugovima jure 330 na sat.”

Lewis Hamilton, Mercedes (Foto: LAT Images)

Tako su, dakle, kazne izbjegli Verstappen, Alonso i Russell. Hamilton je pak bio pod istragom jer navodno nije dovoljno usporio u uvjetima žute zastave kad se Fernando Alonso izvrtio u zavoju broj 3 na samom kraju Q1. U istrazi je ipak otkriveno da je Lewis dosta usporio u odnosu na svoj prethodni krug, tako da je sedmerostruki prvak prošao bez kazne. Snimka s bolida pokazala je da mu na pravcu nije pokazana žuta zastava, a istaknuta je bila zelena na ulasku u zavoj broj 2. Par trenutaka kasnije bila su dva bljeska žute oznake, a analizom mini sektora, utvrđeno je da je brzina ipak bila malo manja nego u prijašnjem brzom krugu.

Jedini koji je na svojoj koži osjetio da suci mogu biti strogi, bio je Logan Sargeant. Njegov se prekršaj dogodio u sklopu te iste situacije s Alonsovom piruetom na kraju prvog dijela kvalifikacija. Williamsovog vozača teretilo se da nije ispoštovao žute zastave.

Logan je prestigao Yukija Tsunodu jer je Japanac vozio jako sporo, a ispred njih se vidjela zelena zastava, međutim suci za to nisu imali razumijevanja. To što vozač vidi zelenu oznaku, ne znači da smije pretjecati u zoni žute zastave. Ustanovili su da Sargeant nije dovoljno reducirao brzinu i stoga su ga kaznili s deset mjesta na gridu i dva kaznena boda. Ta kazna neće previše utjecati na startni poredak jer je Sargeant ionako bio zadnji u kvalifikacijama. Yuki Tsunoda, koji ima kaznu zbog promjene motora, startat će 19., a Logan Sargeant 20.

Novčanom kaznom od 20 tisuća eura kažnjen je Williams jer je ostavio jack u prostoru boksa, a na njihovu opremu naletio je Yuki Tsunoda. Williams se ispričao, a pola financijske kazne određeno je uvjetno na 12 mjeseci. Još je tijekom kvalifikacija otkriveno da je Guanyu Zhou prekoračio ograničenje brzine u boksu, zbog čega je Alfa Romeo kažnjen s 500 eura.

Objava U moru istraga nakon meksičkih kvalifikacija kažnjeni jedino Williams i Sargeant pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak