Kao bomba odjeknula je jučerašnja vijest o prelasku sedmerostrukog svjetskog prvaka Formule 1 i jedne od ikona ovog sporta Lewisa Hamiltona u Ferrari! Neodoljiv zov propetog konjića i ovaj puta je bio prejak!

Svijet izvan oktanskog cirkusa je poludio, ali interno reakcije su podijeljene. Lewisa Hamiltona upoznao sam službeno 2015. u Italiji na jednom privatnome eventu. Nakon toga imao sam prilike kroz nekoliko navrata sjediti s njime i razgovarati o mnogim stvarima i izvan oktanskog sporta, a posebno o njegovoj ljubavi prema Hrvatskoj.

2015. Lewis Hamilton i Davorin Štetner na Monza Rally Showu 2015.

U F1 Paddocku sam prisutan više od 12 godina, otkad sam kupio prava za Formulu 1 u Hrvatskoj i uronio u čaroban oktanski cirkus najviše razine koji me je potpuno uvukao i postao dio mog svakodnevnog života. Paddock je jedna velika obitelj i znaju se mnoge stvari. O ovome se počelo šuškati krajem prošle sezone, a prvi puta sam za tu mogućnost čuo na utci u Monzi. Naravno, od prvoga trenutka stvar je zvučala nevjerojatno, nestvarno, ali kako se stvari razvijaju i pogledaju iz druge perspektive sve ima svoje logično objašnjenje i slijed događaja.

Promjena u Lewisovom  ponašanju mogla se primjetiti od tog sudbonosnog trenutka i posljednje utrke sezone 2021. u Abu Dhabiju. Bio sam tamo i pratio kaotična događanja sa samog Pit lanea kada se zbio jedan od po mnogima najkontroverznijih trenutaka u F1 povijesti. O samome događaju rečeno je puno i neću se osvrtati na njega.

Lewis Hamilton 2.12.2021. (Foto: GP1)

Trenutak kada je Lewis izgubio već dobiveno osmo prvenstvo bio je prijelomni trenutak njegovog odnosa i sa samim teamom. Njegov utučen pogled nakon utrke neću nikad zaboraviti. Iako tada neposredno nakon utrke, usprkos svoj boli pokazao je svu sportsku veličinu čestitajući i Maxu i njegovom ocu. Od tog trenutka njegovo ponašanje se promijenilo. Pomogao nije niti nekonkurentni bolid koji se definitivno nije mogao nositi s Neweyjevim monstrumom, ali niti ostalim top teamovima. Obično nakon šokantnih događaja osobi trebaju godine da se oporavi mentalno i bez obzira tko što kaže – to se vidjelo na Lewisu u sitnim, ali važnim stvarima u F1 Paddocku. jednostavno – odnosi više nisu bili isti. I onda je došao zov Ferrarija!

Lewis Hamilton u Abu Dhabiju (Foto: GP1)

Velikoj većini vozača koji su ikad vozili u F1 tajna želja upravo je bila jednog dana voziti za ekipu iz Maranella. U svojim razgovorima i brojnim druženjima s bivšim šefovima Ferrarijeve momčadi Jeanom Todtom, Stefanom Domenicalijem, Mauriziom Arrivabeneom, bivšim vozačima Fernandom Alonsom, Kimijem Raikkonenom, Felipeom Massom pa i sadašnjim Charlesom Leclercom uvijek je taj dio karijere vezan za Ferrari označen kao nešto posebno, gotovo mistično.

Ferrari nije samo jedan od 10 timova. Bez obzira na nekad ogromne oscilacije u formi i performansama, ponekad i situacije da je doslovce nespojivo mjesto na tablici s nasljeđem tima Ferrari je uvijek Ferrari. U Paddocku, ali i izvan njega crvena boja je posebna. Mnogi ne znaju da je Ferrari jedina momčad koja u FIA-i ima garantirano mjesto u pojedinim komisijama. Propeti konjić i crvena boja nešto su posebno. Svatko tko je posjetio i jednu utrku Velike nagrade Italije na legendarnoj Monzi zna o čemu govorim. Tifosi, taj živopisni kolor i temperamentni mentalitet daje poseban štih. Na stranu brojni propusti u vođenju momčadi, neorganizacija na ponekim utrkama, neke početničke pogreške – Ferrari će uvijek imati taj neodoljivi zov kojemu ovoga puta nije odolio niti jedan od najvećih – Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton neposredno nakon utrke
u Abu Dhabiju (Foto: GP1)

I neka nije odolio. S Mercedesom je osvojio sve što se moglo osvojiti, bolid nije bio konkurentan i Ferrari je bio konkretan. Posao je dogovoren i čeka nas zaista uzbudljivo razdoblje. Gledajući i slušajući Fernanda Alonsa nakon osvajanja četvrtog mjesta u ukupnom poretku prošle godine – imao sam dojam kao da slušam rookieja još uvijek gladnog pobjeda koji vozi prvu sezonu u F1. Lewis je isto gladan, želi biti najveći, a mi želimo borbe za vrh i nezaboravne utrke.

Sretno Lewis i Ferrari! Ovo je zaista s pravom oktanski cirkus!

Razbijeno krilo na bolidu Mercedesa s kojim je završio utrku u Džedi (Foto: GP1)

Objava Čudesni zov Ferrarija pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Davorin Štetner