Razmišljanja šofera s iskustvom

najiskusniji hrvatski autonovinar s vama dijeli svoja razmišljanja

TUŽIBABA

Izbaciti ih iz prometa je bolje nego kažnjavati

Činjenica je da smo svjedoci učestalog bahatog i divljeg ponašanja u pojedinih sudionika u prometu. Recimo slalom vožnja ili nasilno ubacivanje iz trake u traku. Nerijetko se bilježe i prometne nesreće izazvane takvom vožnjom bahatih pojedinaca, obično u boljim i snažnijim automobilima. Sjetimo se samo slučaja Čolak i Opačak 2010. kada je poginula 20. godišnja Dubrovkinja Ivana Obad.

Zakonodavac je uvođenjem novoga kaznenog djela obijesne vožnje u cestovnom prometu prepoznao trend povećanja broja drskih, naprasitih, arogantnih i obijesnih vozača ili kako ih sve ne nazvati, a ja ih nazivam hormonalno poremećenim vozačkim individuama, čije ponašanje u prometu treba sankcionirati.

Članak 226. Kaznenog zakona kaže: Sudionik u cestovnom prometu koji iz obijesti teško krši propise o sigurnosti prometa vozeći u stanju nesposobnosti za vožnju zbog utjecaja alkohola u koncentraciji od najmanje 1,50 g/kg alkohola u krvi, ili droge ili psihoaktivnih lijekova, ili vozeći u zabranjenom smjeru, ili pretječući na nepreglednom mjestu kolonu vozila, ili vozeći brzinom koja prelazi pedeset km/h iznad dopuštene u naseljenom mjestu ili području s naznačenim ograničenjem brzine, izazove opasnost za život ili tijelo ljudi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Dakle, to su sve kaznena djela koja se mogu počiniti samo s izravnom namjerom, odnosno nema slučajnog alkohola, krivog smjera ili nepreglednog pretjecanja. Vozač je svjestan, ili bi morao biti svjestan da će kazneno djelo ostvariti kao i moguće posljedice.

Svjedoci smo da se posiže previše za kažnjavanjem obijesne vožnje. Ali smo isto tako svjedoci sve češće nasilne vožnje u gradovima, na što bi policija djelovati prvo preventivno, a onda i represivno. Pa nismo svi idioti, starkelje ili krave koji držimo siguran razmak i držimo se pravila defanzivne vožnje, upravo zbog ovakvih kamikaza. Sigurnije je da ih izbacimo iz prometa nego da ginemo na zebrama i u sudarima. A to se može…. ako se hoće….. (N.U.)