Razmišljanja šofera s iskustvom

najiskusniji hrvatski autonovinar s vama dijeli svoja razmišljanja

TUŽIBABA

Žene su postale opasne

Žene vozači su sigurnije na prometnicama, izjavila je prošlog tjedna Violeta Bulc, europska povjerenica za promet. Žene vozači brine o vozilima bolje, imaju bolju evidenciju sigurne vožnje prema godišnjim statistikama prometa u 28 zemalja članica EU-a. No, ja ne mislim tako, barem u Hrvatskoj nije tako.

Nakon gotovo 30-godišnjeg praćenja prometa i tada „bogohulne teze“ da su žene bolji vozači od muškaraca, moram ponovo navući bijes je sada sam svjedok da su žene najgori vozači u Hrvatskoj! Otkud taj „Kopernikanski obrat“? Pa jednostavno, nekad su žene bile bojažljive i prebojažljive, nesigurna i vrlo oprezne. Danas su samouvjerene, sigurne, pa čak i bahate, misleći da će se izvući sa smješkom. Koliko žena prolaze na gaseće žuto i crveno? Koliko ženskih vozača, sa sporedne „kapnu“ na brzu gradsku prometnicu, a jeste li vidjeli koliko se žena šminka dok čeka semafor. O mobitelima nemam namjeru ni pričati.

Dakle, vozačice su prošle onaj početnički strah i nesigurnost, sada su već iskusne i samouvjerene i ne libe se ničega. Tako se jedna mlađa vozačica splitske registracija „usidri“ na Savskoj prema sjeveru i nonšalantno skrene u Klaićevu!? Pa to mi više ne radimo stoljećima….
I još jedna gnjusna i nedopustiva stvar. Gospodo instruktori autoškola, prisilite kandidate za vozače i vozačice da se vežu. Jer, ako ne steknu tu naviku kod vas, neće se ni vezati u prometu. A tada ginu. I nema tu izgovora, steže me ili žulja me. Ali, baš vas briga, imate otvoren prozor, lakat vani na još uvijek ugodnoj temperaturi i možete pjevušiti „alaj volem ovaj režim, lova ide a ja ležim….“  (N.U.)