Sve manje se žalimo na sprint utrke, posebice nakon ovakvih trkaćih vikenda. Abu Dhabi će vrlo vjerojatno biti dosadan jer na kraju, koga zanimaju uopće bitke za drugu poziciju.

Mercedes kao da je uhvatio igru, ali pitanje je koliko Red Bull skriva karte nakon što više ne trebaju biti brzi. No, ni Mercedes ni Ferrari si taj luksuz ne mogu priuštiti i moraju koristiti utrke kao podlogu za sljedeće predsezonsko testiranje.

DOBITNICI

George Russell – Bilo je pitanje vremena kada će mu se desiti prva pobjeda jer George je za to itekako sposoban, a ovo mu je itekako trebalo nakon nekoliko nespretnih poteza tijekom sezone i privlačenja loših kritika na račun nepažnje i ne priznavanja krivice. Trkaći vikend bio bi čista desetka, ali greška u kvalifikacijama ostavlja malu mrlju. No, što se tiče onog najbitnijeg, utrka, ništa nije bilo prepušteno slučaju i George je ostavio dojam kako sve ima pod kontrolom i da je svaka prijetnja pokrivena. U redu, na potencijalni kvar koji ga je skoro koštao pobjede nije mogao utjecati, ali to je odgovornost garaže.

Izvor: Mercedes Media Center

Carlos Sainz – Za razliku od nervoznog momčadskog kolege, Carlos kako mu je i do sada priličilo, stisne zube i nastoji savladati prepreke koje mu se pojave. Bilo je tu kazne od pet mjesta na startu zbog promjene motora, a morao je i sporije odraditi kvalifikacije zbog Leclerca i ‘kemijanja’ momčadi sa strategijom guma. Napokon, u sprintu ga je popratila sreća jer je na mišiće prošao Verstappena te je radi kontakta tijekom duela mogao i probušiti gumu. No, nova nesreća se pak pojavila u utrci sa začepljenim kanalom hlađenja kočnica zbog nečije folije s vizira kacige. Konačno, isplatio se rizik s ulaskom u boks prema kraju utrke za vrijeme tada još virtualnog sigurnosnog automobila i lako penjanje prema vrhu poretka. Možda bi i zaprijetio Mercedesu na kraju, ali Perez ih je dovoljno ‘zaštitio’.

Alpine – Osigurali su si 4. mjesto u poretku konstruktora, to je ta pobjeda. Vikend sam po sebi je bio prilično neuredan, što u sprintu, što nakon njega. Ali, unatoč svim prepirkama između vozača, glavna utrka je momčadski odrađena. Alonso je na kraju bio čak 5. i prijetio je Leclercu na 4. mjestu i to je Nandu jedan od najboljih rezultata sezone. Jasno je da jedva čeka da ode iz ove momčadi, ali koji bi to eventualno bili rezultati da momčad nije u takvom organizacijskom rasulu.

GUBITNICI

McLaren – Totalni debakl. Obojica vozača su odustala iz utrke i imala kontakte (radi kojih su i krivi) s drugim vozačima koji su radi njih skoro također odustali. Leclerc radi Norrisa ipak nije, a Ricciardo je izbacio moralnog pobjednika vikenda – Kevina Magnussena. I dok je Norris bio solidan u kvalifikacijama i sprintu, Ricciardo je praktički jedva prošao u Q2. Na kraju sezone jednostavno ostaje nejasno kako nisu uspjeli u konstruktorskom poretku pobijediti posvađani, slabo pouzdani i organizacijski nestabilan Alpine. Svi žale Leclerca kako mu Ferrari stalno zagorčava život, a što tek Norris ima za reći, tj. ništa ga se ne pita (meme s kosturom na dnu bazena).

Izvor: McLaren Media Center

Max Verstappen – Da, pobrojat ćemo ih obojicu posebno, prvo Max. Dok Ferrari radi gubitničke taktike, kritike i fore ne prestaju pljuštati, a kad Red Bull pogriješi onda je to samo nešto čudno (Gordon Ramsay ‘oh dear – you f*cking donkey’ meme). Ajde onda čudan odabir s mediumom za sprint, Maxa je koštao dva mjesta u toj kratkoj utrci, nije na startu dobio ni Haas. U glavnoj utrci Max ponovo nije mogao ostati hladne glave kraj Hamiltona, iako na kraju nije bilo potrebe za kaznom jer ni Lewis tu nije ‘bio cvijeće’. Slijede trenuci koji čak zasjenjuju i Russellovu prvu pobjedu, a to je prepirka s momčadi oko propuštanja Pereza radi njemu potrebnih bodova u prvenstvu (Maxu nebitnih). Nakon svega sada cure i neki prljavi detalji.

Sergio Perez – Zaglavio je u kvalifikacijama, nečijom krivicom, iza Ferrarija i njihove nazovimo je, čudne strategije, ali za sprint si je osigurao solidnu poziciju. U glavnoj utrci nije ni zaprijetio vodećem Russellu u, po svemu sudeći još uvijek, sporijem bolidu, a slijedila je i još jedna strateška pogreška zbog propuštanja besplatnog odlaska u boks. Zbog toga, Perez gubi ključne pozicije u borbi za drugo mjesto u poretku vozača, uključujući i direktnog konkurenta Charlesa Leclerca. Checa je momčadski kolega s prolaskom kroz cilj jako razočarao pa su pale i teške riječi. Pokušali su u Red Bullu neke stvari riješiti momčadski, ali Max se držao nekih svojih načela. Helmut Marko sada obećava Maxovu punu potporu Perezu u Abu Dhabiju, ali vidjet ćemo koliko je Red Bull ‘messijevski’ ovisan o Maxu pošto bi u ovakvim slučajevima težinu trebali imati ugovori, a ne neka Maxova spiritualna načela.

Objava Dobitnici i gubitnici VN Sao Paula pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic