Preostao je još samo jedan brzinski ispit na WRC Croatia Rallyju 2023., no nimalo jednostavan Wolf Power Stage u Kumrovcu dugačak 14,09 kilometara. Vodeću poziciju uvjerljivo drži Toyotina posada Elfyn Evans/Scott Martin.

Britanci su započeli posljednji natjecateljski dan u Hrvatskoj s 25,4 sekunde prednosti u odnosu na estonsku posadu Ott Tänak/Martin Järveoja u Ford Fiesti. Dobrom vožnjom na prvom jutarnjem brzincu Trakošćan – Vrbno (13,15 km), Evans i Martin povećali su razliku na 30 i pol sekundi.

Uslijedio je prvi prolazak dionicom Kumrovec – Zagorska Sela, kojom će natjecanje biti i završeno u ranim poslijepodnevnim satima, a tom je prilikom Tänak bio malo brži. Nadoknadio je sekundu i tri desetinke pa na ponavljanju brzinca Trakošćan – Vrbno još sekundu i jednu desetinku, no zaostatak je uoči Wolf Power Stagea realno prevelik i iznosi 28,1 sekundu. Odradi li Evans završni brzinac bez poteškoća, postat će treći pobjednik WRC Croatia Rallyja i upisati svoju prvu pobjedu nakon Finske 2021.

Na trećem je mjestu usamljena finska posada u HyundaijuEsapekka Lappi/Janne Ferm. Zaostaju više od pola minute za Tänakom, a imaju gotovo pola minute prednosti u odnosu na sunarodnjake Kallea Rovanperu i Jonnea Halttunena, koji s Toyotom drže četvrto mjesto. Rovanperä je dobio dva od tri jutarnja nedjeljna brzinca i tako je skočio ispred Sebastiena Ogiera, koji sa suvozačem Vincentom Landaisom drži petu poziciju.

Na šestom je mjestu posada Katsuta/Johnston u Toyoti, na sedmom su Loubet i Gilsoul nakon velikih problema s Fordom, a osmi je u WRC1 kategoriji Thierry Neuville. Belgijac je u subotu morao odustati nakon izlijetanja, no pravila dopuštaju start idućeg dana pa će se Neuville i Wydaeghe boriti barem za dodatne bodove na Power Stageu. Na prvom prolasku brzincem Kumrovec – Zagorska Sela najbrži je bio upravo Neuville pa ima razloga za optimizam. Prvo mjesto na Power Stageu donosi pet bodova, drugo četiri i tako dalje do jednog boda za petu poziciju.

U kategoriji WRC2 nastavlja voditi Yohan Rossel u Citroenu, ispred Nikolaja Grjazina u Škodi. Posljednji brzinski ispit starta u 13:15.

Objava Elfyn Evans 14 kilometara udaljen od osvajanja Croatia Rallyja 2023. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak