Charles Leclerc osvojio je prvi pole position i prvo postolje za Ferrari u 2023. Bio je to težak početak sezone za Monegažanina, nakon prve tri utrke imao je samo šest bodova, a Ferrari je tek četvrti u poretku konstruktora.

Ipak, uz peto mjesto Carlosa Sainza, Azerbajdžan je uvjerljivo najbolja utrka Ferrarija ove godine. Talijanski konstruktor zaostaje 14 bodova za trećim Mercedesom i 25 bodova za Aston Martinom. Do kraja godine trajat će velika borba za drugo mjesto, dok se Red Bull etablirao kao, možemo reći čak i uvjerljivo, najbrži na gridu.

Ferrari će, počevši ovaj vikend u Miamiju, donositi nadogradnje na nadolazećim utrkama. Talijani su odlučili donijeti više manjih nadogradnji iz vikenda u vikend umjesto jednog velikog paketa, a razlog su nepovoljne staze za velike promjene na bolidu i sprint format u Bakuu.

“Imamo spremne nadogradnje za Miami i ostale nadolazeće utrke. Vidjet ćemo kako će bolid reagirati na promjene,” rekao je šef momčadi, Frederic Vasseur.

“Nadogradnje su jenda stvar, ali potpuno je druga stvar možete li izvući sav mogući potencijal iz tih nadogradnji.”

Photo by Mark Sutton / LAT Images

Ferrari nije konzistentan

Vasseur se osvrnuo na utrku u Azerbajdžanu. Leclerc je imao najbolju startnu poziciju i na sprint i na običnoj utrci, ali nije slavio u nijednoj.

“Bili su brži od nas, ne moramo lagati sami sebe. Druga je priča jesu li brži zbog aerodinamike iz mehaničkih razloga.”

“Očito je da nismo konzistentni. To je činjenica ovog vikenda, cijelog kruga, svakog zavoja i za vrijeme cijele utrke. Ipak, vjerujem da je bolid bio konzistentniji u Bakuu i da idemo u pravom smjeru.

Fred Vasseur

Ferrari se zanima i za frapantni učinak DRS-a na Red Bullu.

“Jasno je da je učinak DRS velika prednost Red Bulla. Moramo saznati što rade i mislim da smo blizu otkriću. Kompenzirali smo dio zaostatka u odnosu na prošlu godinu, jer je i tada bio slučaj, ali još imamo veliki prostor za napredak.

Photo by Andy Hone / LAT Images

‘Mekies je imao tešku ponudu za odbiti’

Laurent Mekies na kraju će sezone napustiti ulogu direktora utrke u Ferrariju i zamijenit će Franza Tosta kao novi šef AlphaTaurija.

“To je ogromna prilika za Laurenta. Imam vrlo dobar odnos s njime i neću mu blokirati ovaj potez, sigurno,” komentirao je Vasseur.”

Mekies je na višegodišnjem ugovoru s Ferrarijem, koji još nije finalizirao uvjete njegovog odlaska s AlphaTaurijem.

“AlphaTauri možda je bila previše agresivna u objavi za medije. Imamo dugogodišnji ugovor s Laurentom i moramo raspraviti detalje. Laurent i ja smo imali veoma iskreni razgovor, poznajemo se 30 godina i znam da je ova ponuda bila teška za odbiti.”

Objava Ferrari sprema nadogradnje za Miami: Brži su od nas, ne moramo lagati pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić