Alan Permane, šef Alpinea, kaže da protekli vikend ne može usporediti niti s jednim drugim i dodaje da su mehaničari odradili vraški posao kako bi njihovi dečki uopće odvozili utrku.

Teško je zamisliti da jedna momčad Formule 1 može imati tako katastrofalan vikend, kao što se dogodilo Alpineu na Velikoj nagradi Azerbajdžana. Ovo je trebao biti još jedan rutinski vikend za francusku momčad, tijekom kojeg su planirali vidjeti kako će se ponašati nova podnica koju su netom prije stavili. No, na kraju su se morali boriti sa zamjenom motora nakon požara, promjenama postavki, startom iz boksa i naposljetku dramatičnim Oconovim ulaskom u boks tijekom zadnjeg kruga utrke.

I nakon svih tih drami, nažalost po momčad iz Enstonea, njihovi vozači su završili svoje natjecanje bez ijednog osvojenog boda s Gaslyjem na 14. mjestu i Oconom na 15. mjestu, koji je odvozio cijelu utrku na najtvrđoj komponenti guma u nadi da će im pomoći neki kasni sigurnosni automobil ili crvena zastava.

”Ovaj vikend ne mogu usporediti niti s jednim drugim. Iskreno, bio je tako kaotičan, napet i težak”, rekao je Permane.

Problemi za Alpine počeli su već tijekom prvog slobodnog treninga kad je procurila hidraulična tekućina i tako izazvala požar na motoru Gaslyjeva bolida, što je odmah značilo da neće moći nastaviti trening, a još kad se tome pridoda Pierreov udarac u zaštitnu ogradu u kvalifikacijama, vikend nije mogao početi gore.

No, ni tu nevoljama nije kraj, momčadski mu kolega Esteban Ocon, imao je problema s mjenjačem, što je rezultiralo oskudnim vremenom provedenim na stazi tijekom treninga i posljedično, otežalo mu složiti savršene postavke za kvalifikacije. Na kraju, zbog zabrinutosti da je podnica bolida istrošena, Oconov bolid je u subotu povučen iz parc ferméa kako bi se promijenile postavke. Šef momčadi, Alan Permane, osvrnuo se na sve te probleme rekavši:

”Morate započeti dobro pripremljeni te imati neometan vikend. To nismo imali niti s jednim bolidom u FP1. A onda je sve izmaklo kontroli.”

Šef momčadi je također bio i pun hvale za napor koji su mehaničari Alpinea uložili kako bi se izborili s dramama s kojima su se suočavali tijekom vikenda.

”Oni su jako naporno radili tijekom vikenda. Odradili su vraški posao s promjenom motora kod Pierrea. A to sve ima posljedične učinke koje vi mediji ne vidite. Oni ovdje dolaze u srijedu i sastavljaju bolide, ali također, tu je i priprema rezervnih dijelova kao što su rezervni mjenjači, rezervni motori i slično”, rekao je Permane pa odmah pogledao prema novom tjednu, koji za njegove zaposlenike ne izgleda dobro:

“Slijedi im 14-satni let do Miamija, a neki od njih odmah će morati raditi u utorak ujutro. Kako im osigurati oporavak, to nije lako, posebno kad se odmah ulazi u novu utrku. No, pokušat ćemo najbolje. Neki će imati slobodan dan u utorak, a one koji su odradili puno sati u Bakuu i još moraju raditi u utorak, njih ćemo pokušati malo odmoriti u srijedu ili četvrtak.”

S obzirom na Oconovu utrku u Bahreinu koja je bila puna kazni, nesreću u kojoj su izgubili oba bolida na kraju utrke u Australiji i sada ovu noćnu moru u Bakuu, Alpineova bilanca izgubljenih bodova je već poprilična. Njihov cilj četvrtog mjesta udaljen je 54 boda, a nekadašnji konkurent iz sredine poretka, Aston Martin, dodatno im soli ranu sjedeći na drugom mjestu u prvenstvu s deset puta više bodova od Alpinea.

Objava Permane: Ovaj vikend ne mogu usporediti s niti jednim drugim pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija