FIA je odbila zahtjeve triju od četiri potencijalne nove momčadi Formule 1, a upornost Andretti Globala smatra se jedinom preostalom ponudom. Projekt Michaela Andrettija – čiju ponudu podržava i General Motorsova marka Cadillac – najveći je kandidat od onih koji su odgovorili na zahtjev FIA-e za podnošenje prijedloga za formiranje 11. F1 momčadi.

Momčadi serije Formule 2, Hitech i Rodin Carlin, također su podnijeli prijave, zajedno s azijskim start-upom LKYSUNZ.

Iako još uvijek nema službenih informacija od upravnog tijela o tome koji će novi timovi, ako ih uopće bude, biti prihvaćeni.

Formula 1 zadržava posljednju riječ o primanju novog ulaska na grid, a glavni izvršni direktor Stefano Domenicali naglašava da dodatna momčad nije potrebna osim ako ne donosi dodatnu vrijednost sportu. Trenutne momčadi bile su hladne prema mogućnosti da Andretti dođe s novom ekipom.

Momčadi vjeruju da je trenutna naknada od 200 milijuna dolara koju bi svaka nova momčad morala platiti da se pridruži gridu – premalena, a protivljenje Andrettijevom ulasku ponovno je potvrdilo i nekoliko šefova momčadi u Singapuru.

LKYSUNZ je objavio u petak da je spreman platiti naknadu od čak 600 milijuna dolara, zahvaljujući potpori novog investitora milijardera s Floride.

Izvršni direktor LKYSUNZ-a, Benjamin Durand, rekao je:

“Još uvijek smo u dijalogu s FIA-om. Ali, trenutno ne mogu ulaziti u detalje jer nas na to obvezuje ugovor koji poštujemo.”

Podrazumijeva se da je LKYSUNZ predao nove dokumente u nadi da će FIA revidirati svoju procjenu, ali se ne očekuje da će se to dogoditi jer su rokovi predviđeni FIA-inim natječajem prošli i odbijenica je, kako se navodi, konačna.

Zašto su LKYSUNZ, Hitech i Rodin Carlin odbijeni, u ovom trenutku nije poznato. Da bi dobili pozitivnu odluku u procesu prijave, novi timovi moraju ne samo dokazati da imaju dovoljno financijskih sredstava, već i pokazati plan o tome kako će projekt biti ekološki održiv kako bi se postigla neto nulta emisija CO2 do 2030. godine.

Osim toga, morali su predstaviti kako će projekt postići pozitivan društveni učinak, pri čemu će raznolikost osoblja biti u središtu pozornosti.

LKYSUNZ-ovo sjedište bi trebalo biti u jugoistočnoj Aziji, najvjerojatnije u širem području Kuala Lumpura u Maleziji, što bi otvorilo put potpuno novim inženjerima i mehaničarima za ulazak u F1.

Objava FIA odbila tri zahtjeva za nove momčadi Formule 1 pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic