Timovi Formule 1 imali su za 2022. godinu budžete ograničene na 140 milijuna dolara, a nakon što je provela detaljnu analizu financijskih rezultata svih deset timova, Međunarodna automobilistička federacija potvrdila je kako nije bilo kršenja financijskih pravila.

Nova financijska pravila Svjetskog prvenstva Formule 1, koja uključuju ograničenje budžeta timova, počela su se primijenjivati 2021. godine. Ideja je bila smanjiti razliku između velikih i malih timova, odnosno smanjiti troškove poslovanja F1 ekipe te osigurati dugoročnu stabilnost prvenstva.

Na kraju svakog prvenstva, timovi imaju rok do ožujka iduće godine predati sve podatke o poslovanju i financijama, kako bi FIA mogla provjeriti je li koja od momčadi premašila zadani budžet. Takvih je slučajeva bilo u 2021. kad su Williams i Aston Martin uhvaćeni u proceduralnim pogreškama, dok je Red Bull pored proceduralne pogreške uhvaćen i u manjem prekoraćenju budžeta, za manje od pet posto. Tada su Williams i Aston Martin kažnjeni financijski, dok je Red Bullu određena i kazna smanjenog vremena za testiranje u zračnom tunelu.

Iako se zadnjih mjeseci svjetskim medijima širila informacija kako je financijskih prekršaja bilo i u 2022. godini, Međunarodna automobilistička federacija (FIA) napravila je detaljnu analizu svih prikupljenih podataka od svake momčadi te ustanovila da su svi uredno poslovali unutar ograničenog budžeta.

“Bio je to intenzivan i temeljit proces, koji je započeo detaljnom analizom dokumentacije koju su predali natjecatelji. Dodatno, provedena je opsežna provjera svih aktivnosti izvan F1 koje su poduzele momčadi, što se sastojalo od višestrukih posjeta objektima i pažljivih postupaka revizije kako bi se procijenila usklađenost s financijskim pravilnikom.”

“Administrativna služba FIA-e za ograničenje budžeta ustanovila je da su svi natjecatelji cijelo vrijeme djelovali u dobroj vjeri te surađivali kroz ovaj proces. FIA također ističe da su financijska pravila ključna za dugoročnu financijsku stabilnost sporta te da će se ista nastaviti razvijati i usavršavati na temelju rezultata svakog procesa revizije. U pogledu samih pravila koja su napisana i odobrena u skladu s FIA-inim procesom upravljanja Formulom 1, te načina na koji se ona provode i nadziru. FIA je napravila i nastavit će raditi na značajnim ulaganjima u ovaj odjel za zajedničku dobrobit sporta”, stoji u priopćenju.

Objava FIA potvrdila: Svi timovi ispoštovali ograničenje budžeta u 2022. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak