Međunarodna automobilistička federacija FIA donijela je odluku o povećanju maksimalne financijske kazne za natjecatelje u Formuli 1 na milijun eura, a reakcije vozača na tu su odluku izrazito negativne.

Radi se o prilično drastičnom povećanju tog maksimalnog iznosa s kojim se može kazniti natjecatelje, budući da je do ove odluke maksimalna kazna iznosila 250 tisuća eura. Odluka o povećanju kazni donesena je ovog tjedna na sastanku WMSC-a (World Motorsport Council) u Ženevi uz obrazloženje da limit tih kazni “nije povećavan niti mijenjan barem 12 godina te da do sada nije reflektirao aktualne potrebe motorsporta”.

Ta se tvrdnja odnosi na veliko povećanje vrijednosti timova i ostalih organizacija, a spomenute kazne mogu se dodijeliti bilo kojem natjecatelju. Vozaču, momčadi, čak i organizatoru natjecanja. Primjerice, ranije ove godine istraga se vodila protiv organizatora utrke u Australiji zbog ulaska navijača na stazu prije završetka utrke. Također, FIA želi postrožiti ograničenja u pogledu korištenja pirotehničkih sredstava na utrkama.

Odluku o povećanju kazni komentirao je Mercedesov vozač George Russell, koji je ujedno direktor udruženja vozača (GPDA).

“Mislim da je prilično suludo da se vozača može kazniti s milijunom eura. U mojoj prvoj godini u Formuli 1, imao sam plaću u peteroznamenkastom iznosu, a zapravo sam izgubio šesteroznamenkasti iznos u toj prvoj godini za plaćanje trenera, letova, asistenta. I vjerojatno je isti slučaj za 25 posto vozača na gridu. Mi radimo ono što volimo i ne žalimo se zbog toga, ali ako kaznu od milijun eura date vozaču koji je u prvoj godini i koji će zbog potrebnih ulaganja tu godinu završiti s gubitkom većim od 100 tisuća eura, što će se onda dogoditi?”

“Mi samo želimo transparentnost i razumijevanje. Mislim da su kazne ionako van kontrole. Verstappen je kažnjen s 50 tisuća eura jer je dirao bolid, Lewis s 50 tisuća eura jer je prešao na drugu stranu staze u Kataru. Osjećaj je da se ti brojevi nabacuju tek tako. Dok postoje veliki globalni problemi i toliko je siromaštva diljem svijeta, kako federacija može samo tako izmisliti kazne u obliku šesteroznamenkastih ili sedmeroznamenkastih brojeva?”

“Tražili smo i ranije od FIA-e objašnjenje gdje se usmjerava novac od kazni, na što se troši. Treba biti investiran u temeljne discipline sporta, ali do sada nismo dobili odgovor. Ako stvarno vjeruju da je kazna od milijun eura odgovarajuća i da će taj novac biti reinvestiran u sport, onda će možda neki od vozača prihvatiti plaćanje takve cijene. Inače je ovo sramotno.”

I Kevin Magnussen nazvao je tu cifru suludom i komentirao da ne zna za što bi se točno nekoga trebalo kazniti takvom kaznom. Russellov momčadski kolega Lewis Hamilton kaže:

“Kad se radi o ovakvim stvarima, stvarno treba razmišljati o poruci koja se šalje onima koji gledaju. Ako će nekoga kažnjavati s milijunom, pobrinimo se da 100 posto tog iznosa ide u prave svrhe. Puno je novca u cijeloj ovoj industriji i puno se više toga može napraviti da bismo stvorili pristupačnije okruženje, raznolikost i priliku za ljude koji normalno ne bi imali priliku ući u sport poput ovoga. To je jedini način da dobiju taj milijun od mene.”

“Ako je dodirivanje stražnjeg krila 50 tisuća, volio bih znati za što se dobije milijun eura kazne”, rekao je Verstappen.

“To je ogromna svota novca. Nemam ideju čime bismo zaslužili milijun eura kazne. Neki vozači zarađuju manje od toga”, komentirao je Charles Leclerc.

Objava FIA povećala iznos maksimalne financijske kazne u F1 na milijun eura, vozači negoduju pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak