Nakon Velike nagrade Australije momčad iz Maranella odlučila je zatražiti reviziju kazne koja je na kraju utrke dodijeljena Carlosu Sainzu, a hoće li tu reviziju i dobiti, odlučivat će se na saslušanju u utorak, potvrdili su iz Međunarodne automobilističke federacije.

Španjolski vozač kažnjen je u Melbourneu zbog izazivanja sudara s Fernandom Alonsom prilikom restarta utrke nakon druge crvene zastave. Ubrzo nakon tog i još nekoliko odvojenih incidenata, uslijedila je i treća crvena zastava. Iako je Alonso mogao nastaviti utrku i vraćen je na treću poziciju koju je držao prije sudara, suci su odlučili kazniti Carlosa Sainza s pet sekundi. Budući da je utrka završila vožnjom iza sigurnosnog automobila, tih pet sekundi značilo je pad u poretku s četvrtog na 12. mjesto.

Kazna je definitivno jako stroga, s obzirom na to da Alonso na kraju nije pretrpio nikakve posljedice, a njegov sunarodnjak ostao je bez ijednog boda. Ono što je dodatno zaintrigiralo javnost, suci uopće nisu reagirali na druge incidente – na sudar dvojice vozača momčadi Alpine, kao ni na potpuno nekontroliran postupak Logana Sargeanta koji je doslovno ispalio Nycka de Vriesa sa staze.

Prošlog tjedna šef Ferrarijeve momčadi, Frederic Vasseur, potvrdio je da su zatražili pravo na reviziju te kazne, smatrajući da suci nisu jednako reagirali na sve incidente koji su se dogodili. Talijanska momčad prvo treba uvjeriti sudačku komisiju da postoje značajni i važni novi elementi u pogledu opisanog incidenta, odnosno sudačke odluke koja je uslijedila, kako bi se revizija te kazne uopće uzela u razmatranje.

Nicholas Tombazis, direktor FIA-e za utrkivanje bolida jednosjeda potvrdio je Ferrarijev zahtjev, a saslušanje je na rasporedu u utorak 18. travnja u 8 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Objava FIA za utorak zakazala saslušanje o eventualnoj reviziji Sainzove kazne pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak