Unutar Red Bulla i dalje traje istražni proces kojim se pokušava utvrditi je li doista bilo nedoličnog ponašanja Christiana Hornera. S obzirom na to da je nova sezona sve bliže, cijeli slučaj polako postaje sve teži teret, a iz Formule 1 izrazili su nadu kako će stvar biti riješena što je brže moguće.

Na postupke Christiana Hornera požalila se jedna od zaposlenica Red Bulla, nakon čega je kompanija angažirala neovisne istražitelje. Njihov je zadatak bio utvrditi okolnosti cijelog slučaja, a nakon što su odradili ispitivanje šefa momčadi, trenutno je u tijeku proces analize informacija koje su istražitelji prikupili.

Horner je još ranije poručio da odbacuje bilo kakve optužbe, a nije želio popustiti pod pritiskom nekih osoba izvan Red Bulla, koji su javno govorili da bi se trebao sam povući sa svoje funkcije i tako zaštiti svoj integritet i svoju obitelj. Na prošlotjednom predstavljanju bolida Horner je najnormalnije odradio svoj dio posla, iako je priznao da istraga u određenoj mjeri odvlači pažnju.

I dok se čeka konačna odluka Red Bulla, interes za ovu aferu raste. Oglasili su se konačno i iz Formule 1, kojoj itekako treba biti u interesu da se ovo pitanje riješi brzo i pravedno.

“Svjesni smo da je Red Bull pokrenuo neovisnu istragu zbog internih optužbi u Red Bull Racingu. Nadamo se da će to pitanje biti razjašnjeno u najkraćem mogućem roku, nakon poštenog i temeljitog postupka. U ovom trenutku nećemo dodatno komentirati”, poručuju iz vodstva natjecanja.

Naravno, Formula 1 nema pravnu osnovu direktno se uplitati u ovaj proces koji se odvija unutar momčadi. Drukčija je situacija s Međunarodnom automobilističkom federacijom FIA-om, koja se već može pozvati na svoj međunarodni sportski pravilnik i postupati u skladu s njim, ako se dokaže da je Horner svojim djelovanjem prekršio neko od pravila.

“U vezi s neovisnom istragom koju trenutno provodi Red Bull GmbH, FIA neće komentirati slučaj dok ta istraga ne bude zaključena i njezin ishod poznat. FIA ostaje posvećena podržavanju najvišeg standarda u pogledu integriteta, pravednosti i uključivosti u sportu”, službeni je stav krovne automobilističke organizacije.

Inače, članak 12.2.1f Međunarodnog sportskog pravilnika navodi da će se kršenjem pravila smatrati “bilo koje riječi, djela ili dokumenti koji su nanijeli moralnu ozljedu ili gubitak FIA-i, njenim tijelima, članovima ili izvršnim službenicima, kao i vrijednostima koje FIA brani u interesu automobilizma.”

Objava Formula 1 priželjkuje brzo rješavanje Hornerovog slučaja pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak